Spring til hovedindhold

Aktien er ikke virksomheden

Vurderer du en virksomhed ud fra aktiens eller virksomhedens udvikling? Med Amazon og Penneo som eksempler ser Anders Egsvang nærmere på, hvorfor de to ting kan være vidt forskellige.

Amazon er i dag den 4. mest værdifulde virksomhed i verden, og Amazons grundlægger, Jeff Bezos, er den 2. rigeste person i verden med en formue tæt på $200 milliarder. Zoomer man ud på Amazons aktie og får det helt langsigtede billede, kan det godt ligne en ret lige vej med små bump og en tur direkte op i himlen for både virksomheden og for aktionærerne.

Det er dog langt fra den sande historie. Amazon har ikke altid været en “sikker” vinder, og Jeff Bezos har ikke altid været en af de rigeste i verden.

Amazons aktiekurs fra 1997 til 2022:

Kilde: Nordnet

I år 2000 skete der noget, de fleste nok enten kan huske eller har hørt om. IT-boblen sprang med et brag. Selvom Amazon i dag er en aktie, der fylder rigtig meget i det globale marked, røg aktien med ned på denne nedtur. På ca. et år faldt aktien fra kurs $113 og helt ned til kurs $6, et fald på næsten 95%.

Havde man investeret 100.000 DKK i år 2000, stod der altså kun 5.000 DKK tilbage, da det så værst ud. På det tidspunkt var der formentligt meget panik blandt investorerne og meget usikkerhed omkring Amazons fremtid, hvis man spurgte investorer og analytikere.

Skulle man sælge sine aktier på det kæmpe fald? Ville Amazon gå konkurs? Turde man overhovedet købe aktier i sådan en virksomhed?

Amazons aktiekurs fra 1997 til 2002:

Kilde: Nordnet

I 2018 fortalte Jeff Bezos om, hvordan han havde oplevet det indefra som CEO og grundlægger af Amazon. I et interview i The David Rubenstein Show sagde han om situationen under IT-boblens brist: “The stock is not the company.”

Jeff Bezos ejede over 117 millioner aktier i Amazon i år 2000, en ejerandel på over 33% af virksomheden. Han mærkede om nogen det enorme fald, da størstedelen af hans formue var bundet i Amazon-aktier. Han så værdien af sin beholdning gå fra $13,2 milliarder og ned til $705 millioner, et tab på -$12,500,000,000 på et år.

I interviewet fortæller Bezos også, at mens aktien faldt -95%, observerede han de interne KPI’er, der drev selskabet: omsætning, antal kunder, gennemsnitlig kundeværdi, returvarer, profit pr. enhed osv. Alle disse KPI’er blev bedre og bedre med stigende hastighed.

Fast forward til i dag. Amazon tabte 95% af sin værdi under IT-boblen, mens omsætningen voksede over 68% samme år. I 2002 vendte markedsstemningen igen, og aktien begyndte igen at stige. I dag koster en aktie over $3200. Havde du investeret dine 100.000 DKK til kurs $6, ville du i dag have 53.200.000 DKK.

Kigger du på virksomheden eller aktien?

Hvad gjorde Amazon galt, siden aktien faldt så meget på så kort tid? Det korte svar er ingenting. Virksomheden bestemmer ikke, hvad aktien skal koste. Det er markedet, der afgør det. Virksomheden kan kun afgøre de interne KPI’er ved at skabe vækst, forbedringer, profitabilitet, øget effektivitet osv.

Amazon og Jeff Bezos fortsatte ufortrødent på den plan, der var lagt langsigtet. Da selskabet ikke manglede kapital, rørte kursfaldet ikke virksomheden og ændrede ikke på virksomhedens mulighed for at skabe resultater.

Jeg synes, dette eksempel er rigtig godt at huske på for alle investorer. Vurderer du virksomheden ud fra aktiens udvikling eller virksomhedens udvikling? De to ting kan nemlig være vidt forskellige.

Når en aktie falder -50%, er det ikke ensbetydende med, at virksomheden reelt er 50% mindre værdifuld, eller at virksomheden går 50% tilbage, eller at kunderne er 50% mindre interesseret i at bruge produktet. Et fald på -50% betyder blot, at investorerne i dag vil betale 50% mindre, end de måske ville sidste år. Men hvem siger, at de sidste år ville betale den rigtige pris? Hvem siger, at de i dag vil betale den rigtige pris?

En virksomheds reelle værdi svinger typisk ikke med 95% på et år, specielt ikke når virksomheden går 68% frem. Når en aktie falder 95%, er der formentligt ikke den store tvivl om, at aktien nok var for dyr på toppen, men den er formentligt også for billig på bunden.

Når du investerer i aktier, er det derfor vigtigt, at du ikke tænker som en “trader”, men mere som en ”founder”. Vurder virksomheden ud fra de rigtige KPI’er og ikke ud fra aktiekursens stigning eller fald.

Penneo: Det danske eksempel

Ser vi på det danske marked, kan vi trække på Penneo som eksempel. I 2021 toppede Penneos aktie i kurs 95,4 DKK, og i 2022 ramte den kurs 13,7 DKK. Et fald på 85%. I samme periode steg Annual Recurring Revenue med 50%.

Penneos aktiekurs fra 2020 til 2022:

Kilde: Nordnet

Penneos reelle værdi var formentlig aldrig 95,4 DKK pr. aktie, ligesom den heller ikke var 13,7 DKK pr. aktie. Begge var ekstremer i hver deres ende. Det var blot, hvad markedet af ukendte årsager ville betale på det ene tidspunkt og det andet tidspunkt. Men blot fordi nogle aktører i markedet vil betale 95,4 DKK for en aktie, betyder det ikke nødvendigvis, virksomheden er det værd. Ligesom det ikke betyder, at virksomheden gør det dårligt, blot fordi aktien falder.

Hvorfor er det vigtigt at huske?

Aktien er ikke virksomheden, og virksomheden er ikke aktien. Et rigtig godt udsagn fra Jeff Bezos, som er vigtigt at huske på, hvis du vil undgå at træffe beslutninger udelukkende ud fra aktiens udsving.

Grunden til, at du gerne vil undgå det, er nemlig, at du formentligt havde undgået at købe Amazon-aktier til kurs $113 og også havde undgået at sælge de aktier, du havde købt til kurs $6, fordi begge kursniveauer ikke afspejlede virksomhedens værdi.

Ved at se på interne, forretningsmæsige KPI’er kunne beslutningen om køb eller salg være truffet langt mere strategisk.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er et udtryk for skribentens personlige holdning. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-05-05 15:18

Rigtigt godt indlæg. Og vi ser i dag et meget lignende scenarie med mange af vækstaktierne der indenfor det seneste år er faldet med omkring 80%. Ser vi på en aktie som Teladoc som jeg selv er investeret er den gået fra peak på 300 dollars til omkring 33 for nylig da den var lavest. Og det er på trods af at omsætningen bare siden 2020 er 4 doblet. Det er en åbenlys købsmulighed som rigtigt mange investorer kommer til at misse fordi ingen pt vil være i væksaktier og flygter til de mere “stabile” og større virksomheder. Teladoc er… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-05-05 16:55

Helt enig Kent. Der opstår altid gode muligheder i et presset marked. Man bør dog også altid huske på, det der ikke er nogen garanti for Teladoc nogensinde kommer tilbage til kurs $300 fordi de har været der før. Der er heller ingen der siger Teladoc nogensinde reelt har haft en værdi på $300 per aktie, så derfor bør man overvej hvad værdien af selskabet er. Men jeg er helt enig med dig, jeg tror også Teladocs værdi ligger over $33, har dem selv i min portefølje. Er man tålmodig kan der være gode købsmuligheder, som på den korte bane… Læs mere