Spring til hovedindhold

Aktienedtur: Kender du dig selv godt nok?

Aktierne er gået ned; rigtig meget ned og mange investorer, hvis ikke alle, spørger sig selv om hvor langt yderligere aktierne kan falde? Det gode men ufyldestgørende svar er, desværre, at det kan ingen svare på. Men Psykologisk kan man forsøge at smertebestemme, hvordan vi som investorer har det i nedgangstider.

På en skala fra 1-5 vil det være min opfattelse, at vi er forbi stressniveau 3. På vej til niveau 4. Altså et sted mellem 3-4, hvor 5 er yderpunktet. Det er naturligvis ingen eksakt videnskab men estimerede tal ud fra historien, fortiden og hvordan investorerne plejer at reagere.

Investorernes humør er som vekselstrømmen. Skiftevis ser vi potentialet og sekundet efter kigger vi på den decimerede porteføljeværdi, som har tabt 1/3 eller måske helt op til 40 %. Og det endda hvis du er indeksinvestor. Har du mange risikofyldte enkeltaktier, kan det være gået meget værre.

Du sidder og minder dig om matematikken. Et kursfald på 40 %, kræver en efterfølgende stigning på 66,7 % eller 2/3 for at være tilbage på 100. Så efter en betydelig downside, er upside steget. I hvert fald matematisk.

Matematikken lyver ikke. Over lange perioder og givet, at virkeligheden vender tilbage til det som på et tidspunkt var det normale, vil aktierne stige igen. Spørgsmålet er bare om hvor meget mere smerte du skal gennemleve og om det for dig er umagen værd?

Tilbage til fornemmelsen for, at vi er imellem 3-4 i det investeringsmæssige og følelsesladede smertehelvede. Der er en verden til forskel om det er 3,05 eller 3,9. 3,9 er og vil være tæt på 4. 4 er 4 ud af 5 og du kan se enden på nedturen, filosoferer du. 3,05 derimod er nok over 3, men kun lige over og der kan være en betydelig nedtur i vente.

Når jeg placerer den aktuelle nedtur et sted mellem 3-4 på en 1-5 skala er det ud fra forventninger om, at en aktieindeksnedtur på tæt på 40 % som eksempelvis for det tyske DAX-indeks, er meget. Over 50 % bør man under alle omstændigheder i det mindste overveje at købe med det som vi tror vi ved om Coronavirus. 50 % ned vil efter min mening være 4-5 og måske reelt tættere på 5 end 4.

Der skal altid være plads til over- og undershooting, og det er derfor jeg bevæger mig forsigtigt med hensyn til tallene. Undervejs kan man også komme i tvivl. Findes der i virkeligheden ikke en ”6” på skalaen også, som både vil drive din beholdning af aktier endnu lavere ned og decimere din depotværdi yderligere fra et allerede stresset og ituslået niveau?

At købe nu kan være meget fornuftigt. Det kræver dog gode nerver, og at du kan se bort fra at analytikere lige nu regner på, at USA’s økonomi kan komme ud for en mere end 10 % økonomisk tilbagegang i 2. kvartal. 10 %! Hvis det sker, vil investorerne på det tidspunkt kunne frygte, at det kan blive værre og vare længere. Det er her det 6. nedturs- og frustrationsgear kan komme i spil. Det er her du bliver testet maksimalt risiko- og nervemæssigt. Om 2-3 år kan aktierne være tilbage på noget, som er omkring det ”normale”. Dine investeringer på niveau 3-4 viste sig at være helt rigtige, men timingsmæssigt var det måske noget skidt. Dit nervesystem og risikotolerance blev maksimalt udfordret på ”rejsen” fra hvad der viste sig at være 3,05 og til 5,5.

Det kan være en passende stress test på om du er risikotolerant (nok). Tag selvtesten og husk at være ærlig. Du snyder kun i givet fald dig selv.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer