Spring til hovedindhold

Aktier efter ECB: Rentefrygt ved at komme ”på plads”, men hvad med indtjeningsrisiko?

ECB (Den Europæiske Centralbank) hævede som forventet renten med 0,75 % den. 8. september 2022. At dømme efter den efterfølgende reaktion på aktiemarkederne, er investorerne ved at have indstillet sig på flere rentestigninger. Men forude venter den indtjeningstilpasning, som er den naturlige konsekvens af den forventede og betydelige afmatning af væksten.

ECB (Den Europæiske Centralbank) hævede som forventet renten med 0,75% den. 8. september 2022. At dømme efter den efterfølgende reaktion på aktiemarkederne, er investorerne ved at have indstillet sig på flere rentestigninger. Men forude venter den indtjeningstilpasning, som er den naturlige konsekvens af den forventede og betydelige afmatning af væksten.

Investorerne godt forventningsstyret gav afmålt aktiereaktion

Investorerne har brugt de seneste uger på at forberede sig på, at ECB ved mødet i september ville hæve den politiske rente ganske betydeligt. Kombinationen af denne forberedelse og betydelige kursfald op til mødet, gjorde kortsigtet torsdag/fredag forskellen. Investorerne tog notits af beskeden; aktierne tog kortsigtet en meget lille tur ned, men sidste uge sluttede med betydelige stigninger.

ECB er ikke ved neutralpunktet for renten

Ved pressemødet efter annonceringen forsøgte ECB-chef Christine Lagarde at forventningsstyre for de kommende møder. Dels ved at sige, at der kommer flere forhøjelser og dels ved at understrege, at de nuværende 0,75 % på ingen måde skal betragtes som en ”neutral” ECB-rente. Tilsat den historisk store stigning på 0,75 %, tjener det til over tid at overbevise investorerne om, at ECB er ved at genfinde den pengepolitiske troværdighed, og forsøger at blive par med og ikke være bagefter udviklingen.

Nye store forhøjelser allerede i oktober

Allerede til oktober kommer der formentlig endnu en stor renteforhøjelse. At dømme efter reaktionen i aktie- og obligationsmarkederne er yderligere rentestigninger ved at blive, eller allerede ved at være, indarbejdet. For mig er det vigtige at afkode aktieinvestorernes reaktion efter renteannonceringen, og samtidig holde øje med markedsrenterne. Hvis rentekurven bliver parallelforskudt opad uden at blive væsentligt mere stejl, er det aktiemæssigt et godt signal.

Er vi tæt på dollartoppen?

Det seneste års store dollarstyrkelse er godt både for de europæiske økonomier og for de eksportorienterede selskaber; og naturligvis isoleret set for danske investorer i amerikanske aktiver. Samtidig er den styrkede USD og den svage EUR på kort sigt en pengepolitisk udfordring for ECB. Jo svagere EUR, jo mere inflation bliver importeret, og det gør det sværere at nå inflationsmålsætningen. Derfor er det vigtigt for investorerne at holde et vågent øje på USD-udviklingen. Indenfor de seneste uger har USD/EUR rørt hinanden 1:1, og USD har sågar kortvarigt været lidt over 7,50 i dansk regning. Den stærke USD er et tegn på investornervøsitet generelt, og at investorerne fortsat opfatter den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som mere ”renteaktivistisk” end ECB.

Stærk USD viser investornervøsitet

Den stærke USD er også et udtryk for stor investornervøsitet, hvor investorerne vælger at sejle ind i den sikre og trygge dollarhavn. USD-udviklingen er en blandt flere faktorer, der afspejler investorernes risikoappetit, og det er værd at holde øje med den udvikling.

Rentestigninger er aftagende bekymring

Aktierne steg som nævnt efter ECB’s udmelding, og det skete selv i kølvandet på en del FED-medlemmers udtalelser om behovet for at hæve FED funds massivt. Jeg tolker det som om, investorerne nu i det gennemsnitlige har vænnet sig til stigende renter.

Indtjeningsforventninger kommer på plads over de kommende 1-2 kvartaler

Selv om det er vigtigt, at aktierne er ved at finde sin ”renteplads”, betyder det ikke et farvel til bekymringerne. Forude venter nogle vækstmæssigt svære kvartaler med risiko for økonomisk tilbagegang og recession (to på hinanden følgende kvartaler med negativ vækst). De kommende 1-2 kvartaler bliver vi klogere på, hvor stor den risiko er.

Økonomien laver en håndbremsevending

På den ene side er store prisstigninger, faldende ejendomspriser, stigende renter og høje energipriser negative faktorer. På den anden side trækker den høje og fulde beskæftigelse privatforbruget op, og økonomien udvikler sig som i en amerikansk actionfilm, hvor et betydeligt speedertryk (privatforbrug) bliver modsvaret af ikke mindst centralbankerne, som hiver i håndbremsen og får bilen til at spinne.

Aktieappetitten vender først i ”konjunkturufølsomme” selskaber

Hvis ovenstående er korrekt, vil investorerne over de kommende kvartaler løbende vende tilbage til aktiemarkedet. Det gælder dog ikke nødvendigvis hele aktiemarkedet, men i hovedsagen, i hvert fald kortsigtet i de selskaber, som har en lille eller stort set ingen konjunkturfølsomhed, negativ rentefølsomhed, eller som ikke bliver hårdt ramt af meget høje energipriser.

Cykliske aktier kan virke absurd billige

Selskaber, som har en betydelig konjunkturfølsomhed, har allerede de seneste uger og måneder været på retræten. Mange investorer er naturligt fristet af den faldende og lave prisfastsættelse. Det er lidt farligt og formentlig lidt førtidigt at lade sig friste. Mens aktiekursen reagerer proaktivt, tilpasser indtjeningen sig først løbende og senere. Investorerne gør klogt i på kort sigt at være klar over, at selskaber som ser billige ud på nøgletal her og nu, næppe reelt til fulde afspejler den virkelighed, vi står overfor. Samtidig vil investorerne i et vist omfang vælge en ”vent og se”-attitude. Det har jeg skrevet meget mere om her: Forbered dig på, at aktier kan blive absurd billige.

Først løbende og over de kommende kvartaler, vil indtjeningsforventningerne blive tilpasset den forventede lavere vækst, og det er under den proces, investorerne bliver klogere på, hvad der er det fremtidige normale med hensyn til indtjening. Det drejer sig bl.a. om A.P. Møller Mærsk, men også bl.a. om et selskab som Rockwool, der kursmæssigt er hårdt ramt efter deres nedjustering af mange forskellige faktorer. For sidstnævnte er udviklingen i bl.a. energipriserne meget vigtige.

Er aktiebunden passeret?

Investorerne er naturligt optaget af om aktiebunden er passeret. Det er svært at sige med sikkerhed. Jeg tror fortsat, at det på indeksniveau er det mest sandsynlige, at aktierne i juni nåede årets laveste. Ikke for den enkelte aktie, og ikke for alle indeks, men i det generelle tilfælde. Det er ikke noget, som du som investor alene skal basere dine aktieindkøb på, men min subjektive opfattelse af udviklingen. Renterne stiger yderligere, men så længe rentekurven ikke stejler, ser jeg ikke stigende renter som den store ubekendte og største risikofaktor.

Skrøbelige gaspriser kan hurtigt blive en aktiekursfaktor

Det er derimod konjunkturudviklingen, og ikke mindst de meget høje energipriser; i særdeleshed gas i Europa. Her er priserne ekstremt høje og sårbare. De kan blive endnu højere, men over de kommende kvartaler bør den ekstreme risikopræmie alligevel blive reduceres betydeligt, og hvis der kommer en positiv udgang på krigen mellem Rusland og Ukraine, vil risikopræmien øjeblikkeligt give sig så ekstremt meget, at det kortsigtet kommer til at kunne mærkes ganske meget på investorernes humør.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-09-12 14:41

i forhold til at USA har printet flere USD sidste 2 år end de sidste 100 år kommer vi til at se et regulært kollaps af dollaren, samtidig med Rusland og Kina kommer til at handle energi i andet end USD kommer efterspørgslen af USD til at falde. Den største eksportvare USA har er dollaren, og når der ikke bliver handlet energi i så store lande vil det have en stor negativ effekt, samtidig med dollaren mister sin værdi af den simple grund at der er printet så meget af den. Folk vil søge mere imod guld og måske bitcoin,… Læs mere

Gæst
Gæst
2022-09-12 13:07

Per Hansen, mange tak for endnu en god – kort og koncis – opdatering på økonomien og aktiemarkedet. Du er en glimrende formidler.