Spring til hovedindhold

Aktier fra Indiens buldrende økonomi

Indien siges at være verdens største demokrati. Landet har også en af verdens hurtigst voksende økonomier. Kombinationen af god retssikkerhed, lave lønninger og høj underliggende vækst giver et formidabelt forretningklima. Mange af Indiens børsnoterede selskaber har i hvert fald leveret høj profitabel vækst i årevis. Jeg vil i dag se nærmere på, hvordan man køber indiske aktier, og hvilke aktier man overhovedet kan købe.

Som dansk investor kan man nemlig ikke uden videre købe aktier noteret på Indiens børser. Det kræver nemlig en konto hos en indisk bank, som igen kræver en tilladelse, der er svær at opnå. Omkostningerne er ifølge flere danske banker urimeligt høje, og køb af aktier noteret i Indien er derfor i praksis kun muligt for institutionelle investorer, fx investeringsforeninger. Små private skandinaviske investorer må derfor nøjes med investeringsforeninger eller indiske aktier noteret på diverse vestlige børser.

Jeg har forsøgt at finde ud af, hvilke indiske aktier, der er børsnoteret i USA og Storbritannien. Det viser sig, at udbuddet er yderst begrænset. Jeg har således kun fundet et par håndfulde indiske aktier på disse børser, der har en rimelig daglig omsætning. De virker til gengæld yderste interessante:

HDCF Bank (HDB, USA) er Indiens mest succesrige bank med 2.544 filialer og en markedsværdi på godt 30 milliarder dollar. Selskabet har 17 rekordresultater i træk med gennemsnitlig EPS-vækst på 33% p.a. Selskabet har hovedkvarter i Mumbai, Indien.

State Bank of India (SBID, London) er Indiens største kommercielle bank med over 20.000 filialer, en markedsandel på ca. 22%, og en markedsværdi på 27,5 milliarder dollar. Selskabet har hovedkvarter i Mumbai, Indien.

Infosys Ltd. (INFY, USA) er en global IT serviceleverandør med en markedsværdi på godt 25 milliarder dollar. Selskabet har 218-doblet EPS på 15 år. Selskabet har hovedkvarter i Bangalore, Indien.

Wipro Ltd. (WIT, USA) er ligeledes en global IT serviceleverandør, også med hovedkvarter i Bangalore, Indien. Wipros markedsværdi er godt 24 milliarder dollar.

ICICI Bank (IBN, USA) er Indiens næststørste bank med 2.888 filialer, og en markedsværdi på knap 24 milliarder dollar. Selskabet har hovedkvarter i Mumbai, Indien.

Tata Motors (TTM, USA) er Indiens største autoproducent med mærker som Tata, Daewoo, Land Rover og Jaguar. Omsætningen er 10-doblet på otte år. Selskabet har en markedsværdi på ca. 16 milliarder dollar og hovedkontor i Mumbai, Indien.

Sterlite Industries (SLT, USA) er Indiens største ikke-jern mineselskab. Omsætningen et 10-doblet på ni år. Markedsværdien er 6,6 milliarder dollar. Moderselskabet Vedanta Resources (VED, London) ejer 54% af aktierne, og har hovedkvarter i Mumbai.

Dr. Reddy’s Laboratories (RDY, USA) er et medicinalselskab med en markedsværdi på 5,7 milliarder dollar og hovedkvarter i Hyderabad, Indien.

Jeg synes ovennævnte selskaber er så interessante, at jeg har besluttet mig for at arrangere en studietur til Indien i Påsken 2013 for at besøge så mange af ovenstående som muligt. Ligesom sidste år vil jeg gerne have nogle rejsefæller. Jeg håber vi bliver ca. 30 personer i gruppen, og jeg håber vi kan besøge følgende selskaber: HDFC Bank, ICICI Bank, State Bank of India, Tata Motors, Vedanta Resources, WSN Holdings, Infosys, Wipro og Biocon. Efter virksomhedsbesøgene i Bangalore og Mumbai bliver der mulighed for afstresning i Kerala, hvor vi bl.a. skal besøge Fort Cochin og selje på Backwaters flodsystemet. Der bliver til slut halvanden dags badeferie ved det indiske ocean. I kan finde min email på www.familieinvest.dk

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
8 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2015-09-30 23:59

Hej Thorleif. HDFC bank handles kun via en ADR, som repræsenterer 3 indiske aktier. Den handles til en pris som er omkring 30% højere end prisen på treindiske aktier. Det må vel betyde at P/E og andre nøgletal er noget ringere for ADR’en end de tal som ellers udstilles på 4-traders og andre steder, og som gælder den indiske aktie. Hvordan forholder du dig til det?
PS. Det er i øvrigt ikke så nemt at finde oplysning om hvor mange aktier der går på en ADR.

Gæst
Gæst
2013-04-12 12:21

Hej Thorleif
Jeg ville høre hvordan jeres tur gik til Indien.
Jeg ville selv gerne have været med, men var for sent ude med tilmeldig. Jeg ejer selv aktier i Sterlite og infosys.
Mon du vil dele dine oplevelser og betragtninger her på blokken med et lille indlæg.
Mvh
Frank

Gæst
Gæst
2013-03-01 22:53

Hej Peter C.,

Alle de nævnte indiske aktier betaler udbytter. Men de kan nok ikke siges at være egentlige udbytteaktier, altså aktier med høj payout ratio og højt udbytteafkast. Vedanta Resources giver det højeste udbytte på ca. 3,1% og Infosys giver det næsthøjeste udbytte på ca. 2,1%.

Af de tre banker er HDFC Bank uden sammenligning den mest succesrige. Hvis man samler på kvalitet, må valget altså falde på HDFC.

mvh Thorleif

Gæst
Gæst
2013-03-01 22:52

Hej Thorleif!

Er der nogle af ovenstående selskaber, der betaler udbytte? Og vil du anbefale en af de tre banker frem for de andre?

På forhånd tak for svar,

Peter Christiansen

Gæst
Gæst
2013-03-01 22:50

Hej Jon, Du kan hurtigt for et overblik over Tata Motors og Infosys via 4-traders.com. Prøve eksempelvis dette link: http://www.4-traders.com/INFOSYS-LTD-9743342/financials/. Som det fremgår af grafen nederst til højre, er Infosys aktuelt prissat svarende til P/E2013=14,2 og P/E2014=13,1. Regnskabsåret udløber I marts 2013 og marts 2014, så there er reelt tale om P/E2012=14,2 og P/E2013=13,1. Når man betænker at Infosys er gældfri med over 4 milliarder dollars I kontanter, er aktien på sin vis 15% lavere prissat (de kunne nemlig udbetale 15% af markedsværdien som særligt udbytte uden at det ville reducere indtjeningen eller forgælde selskabet). Tata Motors er ifølge 4-traders.com… Læs mere

Gæst
Gæst
2013-03-01 22:49

Hej Thorleif.

Jeg vil hoere om du har nogle flere kommentarer og noegletal paa Tata Motors og Infosys Ltd.

Paa forhaand tak og forsaet det gode arbejde.

Mvh Jon.

Gæst
Gæst
2013-03-01 22:47

Hej Kristoffer,
Problemet er omsætningen og kursfastsættelsen! Så vidt jeg kan se, er det ikke noget REELT marked for aktien i Tyskland. Hvis man mod forventning skulle lykkes med at købe aktien til en fornuftig kurs, bliver det aldeles vanskeligt – måske umuligt – at komme af med den igen. Den situation skal du ikke ønske dig. Du vil blive tvunget til at gå voldsomt ned i pris for at tiltrække en køber. Hongkong er Lianhua Supermarkets primære marked og i praksis det eneste sted aktien kan handles.

mvh Thorleif

Gæst
Gæst
2013-03-01 22:46

Et lidt off topic, jeg læste din indlæg i aktionæren i denne måned ang supermarkeder.

jeg læste om “Lianhua” du skriver den købes I Hong Kong, men den kan osse købes I tyskland under LSJ, hvorfor ikke bare køb den der?