Spring til hovedindhold

Aktier/Obligationer: Rentefald giver porteføljemedvind på flere fronter

”You can run, but you can not hide” har været en sandhed med kun meget få modifikationer hidtil. De seneste par uger har rentefald dog givet lidt medvind, som især i sidste uge kom aktieinvestorerne til gode.

2022 har budt på store forandringer både for aktie- og obligationsinvestorer og dermed også for de investorer, som blander deres aktiver i en portefølje. ”You can run, but you can not hide” har været en sandhed med kun meget få modifikationer hidtil. De seneste par uger har rentefald dog givet lidt medvind, som især i sidste uge kom aktieinvestorerne til gode. Her er, hvad der er værd at bemærke:

  • Den amerikanske centralbank, Federal Reserves medlemmer har signaleret, at der meget vel kan komme flere ”dobbelte renteløft” (0,5%) ved de kommende centralbankmøder.
  • Næste møde er 14. og 15. juni, hvor en rentestigning på 0,5% vil ligge i naturlig forlængelse af den kommunikative forventningsstyring, vi har set fra ”minutes” og næsten alle udtalelser fra centralbankmedlemmerne senest.
  • De seneste uger har markedsrenterne taget en drejning nedad; rentekurven er fladet ud, og de 10 årige amerikanske renter er faldet fra tæt på 3,20% ned til aktuelt omkring 2,75%.
  • Dette fald i markedsrenterne har givet et tiltrængt løft i obligationskurserne på op til 5 procentpoint afhængig af løbetid og risiko.
  • De fleste analytikere er enige om, at den neutrale rente – den rente hvor FED Funds hverken stimulerer væksten eller er væksthindrende – ligger mellem 2,5-3%. Aktuelt ligger denne rente på 0,75%.
  • Den seneste uges rentefald kommer i den henseende måske lidt overraskende. FED kæmper stadig med en alt for høj inflation, og selv om der er tegn på, at den måske er ved at toppe, er der stadig langt ned til de komfortable 2%, og der er næppe grund til at tro, at FED vil ændre holdning de kommende kvartaler. Renten skal markant op; i hvert fald i en overgangsperiode.
  • De faldende renter gav aktieinvestorerne et ordentlig skud afkastvitamin i sidste uge, hvor Nasdaq composite alene onsdag-fredag steg næsten 7 %.
  • For porteføljeinvestorerne har de seneste uger givet en kærkommen oprejsning. Aktieinvestorerne har fået anslået 1/5 af årets tab tilbage. Også for obligationsinvestorerne var det en god uge, men der er stadig meget langt ”hjem”
  • Både hvis ”hjem” betyder et rundt 0 for helåret, og hvis investorerne skal gøre sig håb om et fornuftigt afkast svarende til det, som man langsigtet kan forvente.

Rentefald – modreaktion før stigninger genoptages?

For investorerne er det afgørende, hvad årsagen har været til rentestigningerne. Har det været 1) Outflow i aktier og ditto inflow i obligationsfonde; 2) Rentekurvefladning fordi investorerne forventer, Federal Reserve vil hæve mindre end konsensus antager 3) Er inflationen ved at give sig og måske have toppet, eller 4) en kombination af disse faktorer?

Fund flows har spillet en vis rolle

At dømme efter Fedmedlemmernes retorik skal investorerne ikke glæde sig alt for tidligt. De seneste inflationstal peger nok i retning af at toppen kan være i sigte, men FED har ikke hentydet eller tilnærmelsesvis antydet, at der er ændringer undervejs. Derfor er det mest realistiske, at i hvert fald en del af rentefaldet skyldes flows ud af aktier (i hvert fald forud for sidste uge) og ind i obligationer. På den ene side giver det rentefald; samtidig kan det være med til at forklare, at Nasdaq composite en overgang var ved at flirte med minus 30 % for året. FED Funds skal stadig markant op, og det er alt for tidligt, at konkludere, at vi har set toppen i markedsrenterne, selv om de seneste ugers fald er kærkomne nyheder for de pressede porteføljeinvestorer.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer