Spring til hovedindhold

Aktier 2. halvår: Det store potentiale ligger i en V-vending

Et af de spørgsmål, som investorerne oftest stiller sig selv, er helt naturligt hvordan aktieudsigterne er for den resterende del af året. De kan være fremragende, men er absolut forbundet med en betydelig risiko og udfordrer dig som investor.

Hurtig ned, hurtig op

Foråret har på mange måder været ekstraordinært. Covid-19 har vendt op og ned på om ikke alting, så dog næsten alt i hvert fald for 2020. Nedgangen og den efterfølgende opgang i aktiekurserne har været spektakulære, og hvis man udelukkende betragter aktiekursudviklingen set i et indeksperspektiv kan det være vanskeligt at se, at der skulle være sket så meget, som mellemregningerne fortæller deres tydelige sprog om.

Global økonomi var i bedring

Det kan nærmest lyde lidt overflødigt at nævne det, men ikke desto mindre spiller det en vis rolle for tiden efter Covid-19 eller i tiden med mindre covid-19 i det mindste: Konjunkturindikatorerne var faktisk på vej let frem og signalerede en accelererende global aktivitet i starten af 2020, da Coronavirussen brød ud. Det skete på en lidt taknemmelig baggrund, hvor den amerikanske, den tyske og også den engelske økonomi så småt kom lidt bedre i vækstgear. Alt sammen er historie nu, men det er ikke sikkert, at det er helt ligegyldigt. Det udgangspunkt, som økonomien havde, kan blive en medspiller, når økonomien får det bedre.

Begrænset potentiale på indeksniveau

Potentialet for aktierne i 2. halvår af 2020 er begrænset; på indeksniveau. Økonomien vil blive ramt og påvirket og selv om penge- og finanspolitikken er sat i sving og på overarbejde, vil der komme og blive en regning, som skal betales på den anden side. Den regning og pris kan man dog ikke ane ved blot at se på overfladen af diverse aktieindeks.

Djævlens detalje

Djævlen eller løsningen ligger i detaljen. I underkomponenterne. Et begrænset potentiale på indeksniveau betyder ikke nødvendigvis, at der ikke kan være gode afkast at gå efter, og som er risikoen og umagen værd.

Udviklingen afhænger i høj grad af hvordan de kommende måneder kommer til at gå med hensyn til Covid-19. Hvis økonomien er i bedring, og udsigterne til at Coronavirus var et 2020-event, vil investorerne få meget store afkast ved at investere i nogle af de konjunkturfølsomme selskaber, som er blevet sendt i kulkælderen på grund af deres (over)følsomhed over for den økonomiske udvikling. Det kan overraske positivt i de kommende kvartaler.

Status quo for defensive selskaber

De mere defensive selskaber, som ikke er særlig eller slet ikke økonomisk påvirkelige med hensyn til makroøkonomien, kan tænkes at stå stille eller endda baglæns i et positivt økonomisk scenario. Det skyldes ikke kun men ikke mindst, at et betydeligt alibi for at være i disse aktier er at gemme sig kortsigtet for økonomiske fortrædeligheder.

Hvis økonomien udvikler sig til det værre, vil aktierne ikke klare sig specielt godt. ”Gemmestederne” vil blive ved med at have en høj stjerne, mens de konjunkturfølsomme virksomheder aktiekursmæssigt vil lide under at indtjeningen ikke udvikler sig positivt OG at investorerne ikke fuldt ud vil købe ind på at tiderne bliver bedre igen.

Potentialet ligger i en V-vending

På den baggrund er min konklusion, at aktieudsigterne for resten af 2020 ikke er specielt fremragende; på indeksniveau altså. Det betyder dog ikke, at den enkelte investor ikke kan få fremragende afkast. Det afhænger af ”investeringsstil”, risikovillighed og hvordan økonomien og ikke mindst Covid-19 udvikler sig.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer