Spring til hovedindhold

Analyse: Solenergi Kapitel 1

Den globale efterspørgsel efter solenergi eksploderer. Den installerede solkapacitet globalt er 27-doblet på 10 år fra 23 GW (Giga Watts) i 2009 til 627 GW i 2019 svarende til en årlig tilvækst på 39%. Og den årlige efterspørgsel er 14-doblet fra 8 GM i 2009 til 115 GW i 2019 svarende til en gennemsnitlig vækst på 30,5%. Se nedenstående diagram.

Kilde: Becquerel Institut and IEA PVPS

Til sammenligning var den installerede vindkapacitet globalt 651 GW i 2019, og den årlige efterspørgsel efter vindkraft var godt 60 GW i 2019. Der var således i december 2019 stadig installeret mest vindkapacitet, men efterspørgslen efter solenergi er cirka dobbelt så høj som efterspørgslen efter vindkraft, så i en af disse måneder (måske i dette øjeblik) vil solenergi overhale vindenergi i udbredelse.

Og efterspørgslen efter solenergi vokser fortsat. I maj 2020 forventedes det, at den globale efterspørgsel ville falde fra 115 GW i 2019 til 111 GW i 2020. Efterspørgslen forventedes at stige til 145 GW i 2021 og 154 GW i 2022. Men som så ofte før blev efterspørgslen meget højere end forventet, og i december 2020 forventes det nu, at efterspørgslen vil vokse til 132 GW i 2020, 173 GW i 2021 og 183 GW i 2022. Se nedenstående graf:

Kilde: Bloomberg New Energy Finance (“BNEF”) and broker reports

Som altid er sådanne fremskrivninger meget usikre, men de indikerer en fornyet vækst på 15% i 2020, 31% i 2021 og 6% i 2022. Fremskrivningen svarer til en gennemsnitlig årlig vækst på 17% p.a. Til sammenligning forventes efterspørgslen på vindenergi kun at vokse med ca. 4,1% årligt i perioden 2019 til 2029.

Den høje historiske vækst og den forventede fremtidige vækst er drevet af stor efterspørgsel skabt af en kombination af subsidier og ægte kommerciel efterspørgsel, da prisen på solenergi er faldet dramatisk fra mere end 70 dollars pr. Watt i 1977 til et nyt niveau omkring 0,30 dollars pr. Watt i 2015. Se diagrammet nedenfor.

Prisen på solpaneler er faldet yderligere siden 2015. Du kan se den nylige prisudvikling på diagrammet nedenfor.

Kilde: pvXchange.com

Som du kan se, er det i dag muligt at købe almindelige solpaneler til en pris på omkring 0,22 euro pr. Watt. Og hvis du køber paneler uden garanti eller paneler med nedsat kapacitet (større areal pr. Watt), kan den prisbevidste entreprenør købe solpaneler til omkring 0,15 euro pr. Watt. Så lave modulpriser medfører tilsvarende lave totale omkostninger til produktion af solenergi.

I mange lande er solenergi nu den billigste måde at producere elektricitet på. I årtier har sektoren talt om begrebet grid parity, hvilket refererer til det tidspunkt, hvor energiprisen for solenergi ville nå energiprisen på fossilt brændstof. Gæt engang? Vi har nu endelig passeret dette punkt. I 2020 er produktionsomkostningerne for solenergi faldet til ca. 0,04 dollars pr. kWh (25 øre pr. kWh) uden subsidier. Til sammenligning koster det i intervallet 0,05-0,18 dollars pr. kWh at producere elektricitet af fossile brændstoffer som kul, gas og olie uden subsidier. Se diagrammet nedenfor.

Kilde: Lazard 2019 LCOE Report, IRENA Renewable Power Generation Costs in 2019, Carbon Tracker 2018, BNEF New Energy Outlook 2019.

Grid parity er kun nået i visse lande og markeder, og der er mange spørgsmål relateret til energilagring og behovet for backup-kapacitet. Dette er udfordringer, der har brug for løsninger. Konklusionen er dog helt klar: Vedvarende energi har erobret markedet. Vindkraft og især solenergi er kommet for at blive. Borgere og politikere overalt i verden kræver en grøn overgang til en fremtid med lav kulstofemission. Det er således let at forudsige, at efterspørgslen efter solenergi vil være enorm i fremtiden. Nogle operatører vil helt sikkert drage fordel af denne udvikling. Det kan være udviklere af solparker, ejere af solparker, producenter af solpaneler eller producenter af råmaterialer som silicium.

Hvad mener du om den hæsblæsende udvikling inden for solenergi? Hvilke brancher og hvilke aktører vil i særlig grad drage fordel af udviklingen?

I mit næste indlæg Solenergi Kapitel 2 vil jeg analysere de vigtigste producenter af solpaneler herunder JinkoSolar, Canadian Solar, First Solar, Trina Solar og JA Solar.

Disclaimer: Thorleif Jackson ejer aktier i Canadian Solar via Jackson FamlieInvest.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-12-29 18:56

Spændende artikel – du var en god varm fortaler for Trinar solar? Hvordan ser du denne idag? Og synes du er “forsvundet” fra aktionærportalen. Har i stopper samarbejdet? Ville gerne se lidt omkring fundamentalporteljen

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-01-04 13:39

Hej Morten,

Jeg vil skrive lidt om Trina Solar i næste kapitel af Solenergi. Det udkommer en af dagene. Det er rigtig nok at jeg er arbejder lidt mindre for Dansk Aktionærforening og Nordnet end jeg gjorde tidligere. Måske er mine analyser blevet mindre interessante for redaktører og læsere. Jeg skriver dog stadig på Nordnetbloggen og jeg opdaterer fortsat Fundamentalporteføljen hver tredje måned.