Spring til hovedindhold

August måned og årets hidtil bedste markedsafkast kommer fra en lidt uventet kant…

Brasilien: Sambaafkast i økonomi med tilbagegang har speciel forklaring

Brasilianske aktier var ikke blot det bedste aktiebekendtskab i august måned, men har år til dato fortrængt ellers meget formstærke aktiedanmark fra den øverste afkastmæssige aktiepodieplads med næsten 19 % i afkast. Det lyder måske for nogen lidt underligt i en tid, hvor der netop er kommet negative væksttal for kvartalet og Brasilien befinder sig i en teknisk recession. Der er dog en ”naturlig” forklaring på om ikke alt, så dog det meste. Således også i denne henseende.

Brasilianske aktier i storform i august

Nok forpassede Brasilien hjemmebanemuligheden for at hjemtage VM fodboldtrofæet. Det har dog ikke forhindret dem i at vinde august måneds aktiepokal med en stigning på lige under 10 % for det toneangivende Bovespa indeks. Også for helåret er Brasilien nu kravlet forbi selv det danske OMX C-20 og har for de første 8 måneder af 2014 belønnet sambainvestorerne med i underkanten af 19 % i afkast.

Kursfremgang og økonomisk sammentrækning?

Det er ikke mere end et par dage siden BNP tallene for andet kvartal blev offentliggjort. Et fald på 0,6 %, betyder sammen med en tidligere nedrevidering af tallene for 1. kvartal, at Brasilien er i teknisk recession med 2 på hinanden følgende kvartaler med økonomisk tilbagegang. På den baggrund er det måske lidt overraskende, at investorerne har kunne lægge næsten 20 % oveni aktieværdierne siden årsskiftet. Der er dog en god forklaring herpå.

Det handler om politik

De seneste år har den brasilianske økonomi alt andet end sprudlet under præsident Dilma Rousseff. Inflationen og renten er høj, samtidig med at væksten har været lav. Den høje inflation har hæmmet indtjeningsmulighederne for en række selskaber, hvis salgspriser bliver holdt kunstigt nede af politiske og noget nær planøkonomiske dekreter. Virksomhedernes inputpriser stiger uden muligheder for at sende disse stigninger videre til kunderne. Det udhuler indtjeningen.

Lavvækst er uvant

Den svage økonomiske udvikling, som for ”brasserne” er noget uvant, har skabt en betydelig utilfredshed i landet. Forud for det kommende præsidentvalg i efteråret, har der i meningsmålingerne været stigende tilslutning til andre præsidentkanditater end den siddende Dilma Rousseff. Det er netop kombinationen af utilfredshed med den nuværende ledelse, håb om udskiftning, forandring og reformer som sammen med meget lave investorforventninger i starten af året, har givet de gode afkast. Udenlandske investorer har i stort omfang spekuleret i en dårlig økonomisk udvikling, som også er indtrådt. Udsigten til at der kan komme et præsidentskifte, har dog gjort investorerne nervøse for at Brasilien i forbindelse med valget kan ændre kurs, og det er ikke mindst det, som har fået investorerne til at forvente bedre tider.

Kursfald truer hvis reformer og systemskifte udebliver

Investorerne sætter nu deres lid til at der kommer et systemskifte. Kommer det ikke, må investorerne på kort sigt vende tilbage til realiteterne, som peger på en økonomi ikke kun i slæbe-, men snarere i bakgear. Mens der er masser af sambarytmer i aktiekurserne, kan man ikke sige det samme om økonomien.

 PS: Der findes aktiemarkeder, som har givet bedre afkast end Brasilien. Men markeder som eksempelvis Ukraine, Tanzania, Egypten og diverse ”olie” lande har ikke en ”markedsåbenhed”, som tilfældet er i Brasilien.

I starten af året skrev jeg om de muligheder jeg mente du kunne finde i brasilianske Petrobras. Du kan se eller gense indlægget ved at klikke her

 

 

 

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer