Spring til hovedindhold

Bang & Olufsen: Kan det blive godt igen?

Bang & Olufsen har været i mange kriser de seneste årtier, men ingen var så store som nu. Det er i høj grad et godt spørgsmål om det kan blive godt igen?

Det er ikke første, men det kan være sidste gang, at Bang & Olufsen skal bede investorerne om friske penge for at klare sig igennem endnu en krise.

400 friske mio.

400 nye mio. skal supplere den eksisterende markedsværdi på 775 mio. En ”maksimal femmer i rabat” per aktie, er bestyrelsesformanden er citeret for at sige, at de nye aktier vil blive solgt til. Det svarer til, at der vil blive udstedt i underkanten af 30 mio. nye aktier til supplement for de eksisterende 40 mio. Hvis tingene altså viser sig at køre af stablen, som det ser ud nu umiddelbart efter nyheden.

Investorerne må spørge sig selv om kapitaltilførslen er økonomisk smertelindring, som skal føre Bang & Olufsen videre kortsigtet eller om det er en medicin, som for alvor kan gøre forskellen?

Siden Bang & Olufsen for 1,5 år siden som en tidlig juleannoncering måtte gå til indtjeningsbekendelse, er det gået fra ”skidt” over ”slemt” til ”meget værre”. Nedjusteringen var ikke en enlig svale, men blev siden fulgt af en håndfuld dårligdomme, selv om udsigterne, jævnfør ledelse og bestyrelse dengang var, at EBIT marginen stadig forventedes at lande lige under 10 % for helåret.

Fra 10 til minus 5 % EBIT margin

Fast forward og mange komponenter senere er udsigterne en EBIT margin i indeværende år omkring minus 5 %. Er det endnu en prognose, som bliver svær at holde og indfri og er risikoscenariet for det som er langt værre, større end det bliver antydet? Findes der den gode løsning og er Bang & Olufsen bedste ejere af Bang & Olufsen?

I 2015 gjorde B&O det helt rigtige, da de solgte Automotive til Harman International for en astronomisk pris på 1,17 mia. tillagt en årlig betaling i 20 år. Hvis værdien af et aktiv i salgsøjemed bliver så stor, at det økonomisk ikke kan forsvares at fastholde ejerskabet, SKAL det sælges, og det gjorde ledelsen og bestyrelsen dygtigt.

Sammen med outsourcingsaftalen med LG i 2016, var det 2 beslutninger af ekstremt sleben karakter. Pengene passede i kassen og hvis bare det ikke havde været for den kuldsejlede målsætning om at få omsætningen til at vokse med 10 % årligt, ville meget se helt anderledes ud i dag. Behørigt understøttet af et astronomisk aktietilbagekøbsprogram på 485 mio., som på den tid i 2018 svarede til mere end 2 gange den forventede årlige indtjening.

Indtjeningskollaps

Siden er indtjeningen kollapset. Forventningerne om en årlig vækst i omsætningen på 10 % er forvandlet til en gennemsnitlig årlig nedtur på 10-15 %. Bunden af pengekassen kan anes og hvis udsigterne for de kommende 11 måneder holder, vil de nye 400 mio. ikke kun lune, men være missionskritiske.

Den gode nyhed er trods alt, at Bang & Olufsen ikke slæber rundt på nogen gæld. Egenkapital og likvider giver finansiel frihed, og B&O kan fortsat selv bestemme; til en vis grad i hvert fald.

Den 3. juni skal aktionærerne på en ekstraordinær generalforsamling give deres samtykke til kapitaludvidelsen. Det er formentlig en formsag. Store investorer har vist deres opbakning og endnu engang tilkendegivet, at det er en chance som er værd at tage at tilføre flere penge.

Spørgsmålet er om optimismen er berettiget? B&O er meget strukturelt udfordret. Corona har nok gjort ondt værre, men smitten har reelt kun meget lidt med nedturen at gøre. Det er som en fodboldklub, der i den sidste kamp ikke får de nødvendige point til at undgå nedrykning. Den sidste kamp bliver billedet på nedturen, men er ikke den reelle årsag.

Er B&O bedste ejere af B&O?

Kan B&O strukturelt selv trække sig ud af sine problemer eller skal de 400 mio. gå til at holde selskabet i gang indtil en anden bliver den nye bedste ejer af B&O?

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer