Spring til hovedindhold

Bernanke giver aktiemarkedet Royal straight flush

Bernanke & co. tog den længe ventede beslutning og startede onsdag med meddelelsen nedtrapningen af de månedlige støtteopkøb på 85 mia. Nedtrapningen som sker etapevis og starter med 10 mia. USD/måned, fortsætter i takt med at den amerikanske økonomi bedres. Samtidig havde Bernanke endnu et af sine mange esser i ærmet, da den medfølgende kommunikation indeholdt et ”low-for-longer” rentemanifest, som ikke længere kæder 0-renterne fast til 6,5 % arbejdsløshed. På alle parametre har Bernanke bestået de finansielle markeders stresstest.

Bernanke træffer beslutningen

På det sidste ”rigtige” møde, hvor Bernanke sidder for bordenden som FED formand, traf han beslutningen om at begynde afviklingen af de ekstraordinære stimulanser. Bernanke ønsker således ikke at øge presset på Janet Yellen som om muligt er en endnu større pengepolitisk due end Bernanke. Når hun, efter alle solemærker at dømme, indtager posten for bordenden i januar, bliver det med et mandat som handler om at bestemme farten snarere end at ændre retningen i pengepolitikken.

Tapering er ikke lig med rentestigning

De seneste måneder har FED trukket beslutningen ud om at starte nedtrapningen. Perioden har dog ikke været spildt, men er blevet brugt til at forventningsstyre ud i flest mulige hjørner og detaljer, så der ikke er basis for at blive forvirret. Især har det været vigtigt for FED at signalere, at tapering ikke er lig med rentestigning. En manøvre som er lykkes til perfektion. Når FED og Bernanke kan se tilbage på markedsreaktionerne, var der på den baggrund ingen grund til at vente længere.

Bernanke består på alle parametre

På forhånd var der en række forhold som Bernanke har vurderet på:

  • Er beskæftigelsesvæksten tilstrækkelig stærk og varig?
  • Er den budgetstramning som ramte økonomien i 2013 så tilpas mindre i 2014, at økonomien bliver selvbåren.
  • Kan man prognosemæssigt skimte 6,5 % i arbejdsløshedsprocent indenfor en overskuelig fremtid

På markederne var der på forhånd 3 afgørende pejlemærker at passe på:

  • Udviklingen i markedsrenterne.
  • Aktiemarkedsudviklingen
  • Ville der komme et massivt udsalg og flugt fra Emerging Markets valutaerne.

På 3 væsentlige punkter har forventningsstyringen også været fremragende. Obligationsmarkederne tog det roligt, aktiemarkederne jublede og det frygtede udsalg af EM valuta udeblev i det mindste i første omgang.

Aktieinvestorerne jubler

Do not fight the FED” burde måske rettelig omdøbes til ”Do not fight Bernanke”. Han har været en sikker ankermand for økonomien og aktieinvestorerne har meget at takke ham for. Med udsigt til en vækstacceleration og fortsat lave renter i en rum tid, er det ikke så mærkeligt at aktierne steg og investorerne ”fejrede” annonceringen. Ikke kun på grund af den gode forventningsstyring, men også fordi spændingen blev udløst og nervøsiteten fjernet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer