Spring til hovedindhold

Bitcoin – fremtidens penge eller svindel?

Den sidste måned har bestemt ikke været god for de investorer, der har investeret i kryptovalutaer. Således er f.eks. Bitcoin faldet med omkring 40 procent over de seneste uger. Hvis man ser over en lidt længere periode – så har det været noget af en optur for Bitcoin, og prisen er, selv med det seneste prisfald, steget med næsten 300 procent.

Men hvad er det egentlig, der driver priserne på kryptovalutaerne? Er digitale valutaer fremtiden, eller er det hele et stort svindelnummer? Hvis når man lytter til debatten om bitcoin og andre såkaldte kryptovalutaer, så bliver man ikke meget klogere.

På den ene side har man nemlig dem, der mener, at bitcoin bare er sagen, og det er bare noget man må eje, og at der ikke er grænser for, hvor meget prisen skal stige yderligere. På den anden står dem, der sammenligner bitcoin med et kædebrev og en boble.

Det er dog sigende om begge gruppers argumenter, at de ikke nødvendigvis hverken afspejler, hvad vi ved fra økonomisk teori eller økonomisk historie.Så lad os derfor lægge følelserne væk og i stedet se på, hvad økonomisk teori har at sige om penge og derfor potentielt set også om bitcoin og andre såkaldte kryptovalutaer generelt.

Bitcoin er ikke penge, men kan blive det

Normalt siger økonomer, at penge har tre formål.

  • For det første er penge et betalingsmiddel, det vil sige, at vi kan bruge penge til at købe noget.
  • For det andet er penge en regneenhed. Vi måler ganske enkelt værdien af varer eller vores arbejdstid og investeringer i kroner og øre eller for den sags skyld dollar eller euro.
  • For det tredje bruges penge til opbevaring af formue. Vi holder simpelthen en del af vores opsparing i penge.

Endelig kan vi sige, at det også er karakteristisk for penge, at vi alene holder dem for ovenstående formål, da penge i sig selv ikke giver noget afkast i form af en rente (som en obligation) eller en dividende (som en aktie).

Opfylder bitcoin så disse formål?

Her må svaret ganske klart være nej.

Således er bitcoin ikke et alment accepteret betalingsmiddel. Samtidig betyder de enorme udsving i bitcoin-prisen, at bitcoin hverken er velegnet til værdiopbevaring eller som regneenhed.

Men bitcoin ligner dog penge på et afgørende område – man får ikke renter for at holde bitcoin.

Hvis bitcoin ikke er penge – og det er det ikke – så er det måske også let at konkludere, at det bare er svindel. Det ville imidlertid være at afskrive bitcoin alt for let og uden rent faktisk at se på, hvori innovationen bitcoin består.

Kroner og bitcoin har det tilfælles, at der intet står bagved

Oftest bliver det sagt om bitcoin, at det er svindel, fordi der ikke er nogen bagvedliggende værdi ved bitcoin modsat f.eks. tilfældet med en aktie, hvor man bliver medejer af en virksomhed.

Det samme kan man imidlertid sige om danske kroner eller om dollars og euro.

Indtil Danmark i praksis opgav guldfoden i 1931, kunne man gå ned i Nationalbanken og få ombyttet danske pengesedler til guld. Men siden 1931 har det ikke været muligt, og derfor er der i realiteten ingen forskel på bitcoin og kroner – udover, at kroner er lovligt betalingsmiddel i Danmark.

Man kan ikke nægte at tage imod betaling i kroner i Danmark, men det ændrer ikke ved, at værdien ikke på nogen måde er bundet til noget bagvedliggende realt aktiv.

Den primære årsag til, at kroner har en værdi, er ikke lovgivning, men det økonomer kalder netværks-eksternaliteter. Kroner bliver ganske enkelt accepteret, fordi vi ved, at andre vil acceptere dem, men der er masser af eksempler i verdenshistorien på, at disse netværks-eksternaliteter er forsvundet som dug for solen.Et eksempel er Zimbabwe-dollaren, der ganske enkelt ”forsvandt” i 2008-9, da befolkningen fuldstændig mistede troen på valutaens værdi, fordi Mugabe-regimets centralbank lod seddelpressen køre på højtryk.

Regler er afgørende for enhver valutas værdi

Men hvad forhindrer bitcoin i at få samme skæbne som Zimbabwe-dollaren? Det gør den ganske særlige innovation, at ingen person eller centralbank bare kan ”trykke” nye bitcoin. Mængden af bitcoin er nemlig, forsimplet sagt, bestemt af en computer-algoritme, der sætter en grænse for, hvor hurtigt ”pengemængden” kan vokse.

Og det er i virkeligheden deri, at den virkelige innovation i bitcoin ligger – nemlig, at man har fundet en teknologisk løsning til at skabe troværdighed om den ”pengepolitik”, der ultimativt er fundamentet for bitcoins værdi.

Hvis der i stedet for en algoritme stod en virksomhed bagved bitcoin, der bare selv kunne udstede bitcoin, så ville fristelsen til at udstede ekstra ’coins’ være ganske stor, og selvom virksomheden vidste, at det ultimativt ville underminere troværdigheden, og dermed værdien af bitcoin at udstede for mange coins, så ville det i praksis være meget svært at overbevise ’brugerne’ af bitcoin om, at virksomheden ikke netop ville gøre det.

Når det er sagt, så har centralbanker præcis det samme problem. Det var det problem, der udspillede i Zimbabwe 2008-9, og det var faktisk et tilsvarende problem, som vi oplevede i Danmark i slutningen af 1970’erne og 1980’erne. Således blev den danske krone igen og igen devalueret – kronens værdi dermed nedskrevet i forhold til andre valutaer.

Det sendte inflationen og renterne markant i vejret. Det var et klart bevis på, at ingen i virkeligheden havde lyst til at eje kronen. Kronen havde med andre ord et troværdighedsproblem.

Det problem løste man ved at knytte kronen med en fastkurspolitik over for den tyske D-mark. Der var nemlig troværdighed om D-marken. Man kan sige, at den danske pengepolitik blev en form for algoritme, hvor kronens værdi ”automatisk” fulgte D-markens værdi.

Tilsvarende forsøger Federal Reserve og ECB at overbevise omverden om, at dollaren og euroen vil bevare sin værdi ved at følge en anden form for ”algoritme” – nemlig gennem en målsætning om at sikre en inflation på 2 procent.

Sådanne regler har alle det tilfælles, at de har til formål at sikre troværdighed ved på forskellig vis at indikere begrænsning i væksten af pengemængden.Noget tilsvarende gælder i virkeligheden for råvarer. Mængden af guld og sølv er også begrænset. Og det er det, der sikrer værdien. Og derfor skal vi måske også i stedet kalde bitcoin en krypto-råvare i stedet for en krypto-valuta.

Vi skal samtidig huske, at guld egentlig heller ikke har anden værdiend, at vi alle tillægger det en subjektiv værdi. Guld bruges ikke i noget væsentligt omfang i produktionen af andet end smykker. Gulds værdi afspejler altså også i høj grad en netværks-eksternalitet, og det faktum at mængden af guld i verden er begrænset.

Derfor vil det også være forkert at afskrive bitcoin.

Vi skal i stedet se på bitcoin som en aktivklasse, der med tiden kan få samme type investeringsmæssige status som guld eller sølv, og det kan bestemt heller ikke udelukkes, at bitcoin og andre krypto-råvarer med tiden bliver mere stabile og vinder udbredelse som et alment accepteret betalingsmiddel.

Især i lande hvor der ikke er stabile og velfungerende finansielle systemer og stabile valutaer.

Det er derfor også forkert at tænke på bitcoin som svindel eller som en boble, men modsat så skal vi heller ikke sidestille bitcoin med aktier og obligationer, og det er bestemt ikke noget, man skal sætte hele sin pensionsopsparing i.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
18 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-11-12 16:43

Er du et offer for sådan svindel eller noget online-svindel! Saml alle dine beviser i ét ensartet format, og send det til Lallroyal .org. Gendannelsesfirmaet opkræver nul forhåndsgebyrer og afholder promo-gratis konsultationer. De hjalp mig engang sidste år, da jeg mistede mere end $37.000 til et online-romantisk svindelnummer gennem bitcoin, kreditkortoverførsel og bankoverførsel. De er de bedste.

Gæst
Gæst
2022-01-03 18:09

For få måneder siden søgte jeg online efter en Crpto-investor til at hjælpe mig med at handle, og jeg blev omdirigeret til denne mægler online (mæglernavn tilbageholdt), og jeg vidste aldrig, at jeg kastede mine penge over dårlige. Efter at jeg oprettede en konto, blev jeg bedt om at starte med en indledende indbetaling på $48.000 USD, og ​​de overtalte mig til at foretage en overførsel efter en række opkald og e-mails. Jeg foretog derefter en international overførsel til deres bankoplysninger i Kina. Jeg fik at vide, at de penge, jeg overførte, var mine investeringsmidler, og de vil fordobles på… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-07 12:50

Franky og Renee ligner reklamer for et såkaldt scamrecovery firma og ikke ligner det googletranslate indslag. Nordnet skulle måske overveje at slette indlæggene da de tangerer reklame og ikke mindst vildledende indlæg.

Gæst
Gæst
2021-10-22 23:52

Svindlere har en tendens til altid at have en god baggrundshistorie at fortælle dig for at få dig til at investere i deres platforme. Jeg tabte over $35k til TRADER XP for at hjælpe mig med at investere i forex, og jeg blev snydt. Men jeg nåede ud til Lallroyal Recovery Group på google efter at have set deres udtalelser på google lallroyal (.org). Efter megen undersøgelse udført af Lallroyal recovery, blev både mine investerede penge og renter inddrevet tilbage til mig af Lallroyal.

Gæst
Gæst
2021-06-05 01:26

Det er et problem at regeringerne ikke er vågnet op og har forbudt Crypto-Assets. Nu er der så mange interesser der har fingrene nede i kagedåsen at det bliver svært at opretholde den demokratiske sociale integritet i samfundet. Money talks. Da Djursland ville have deres egne valuta skulle de søge om det og det blev afvist. Hvorfor skal crypto ikke igennem en kritisk behandling? Fordi Danmark er for lille til at gøre noget som helst? Det er et angreb på det demokratiske/politiske system. Argumentet er “det er ikke en valuta” – så derfor skal den ikke behandles og godkendes som… Læs mere

Gæst
Gæst
2021-06-04 13:12

Tak for en virkelig god og præcis beskrivelse af op og ned på kryptovalutaer (eller kryptoråvarer om du vil).

Lars, i hvilken grad tror du, at brugen af kryptovalutaer kan og vil blive begrænset gennem lovgivning?

Mig bekendt er der fx begrænsninger på, hvor meget fysisk guld den enkelte må eje. Og man har heller ikke ret til at betale med fysisk guld. Er det korrekt? På samme måde kunne det blive forbudt for fx Tesla at acceptere betaling for biler i kryptovaluta.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-06-04 18:16

Musk er allerede stoppet med at modtage bitcoins for Teslaer. Han mener bl.a. at produktionen af bitcoins er alt for energiforbrugende, og at det hovedsageligt foregår i lande med stort forbrug af forssilt brændstof.
Det i sig selv kan gøre det svært for bitcoins at få fodfæste.

https://nyheder.tv2.dk/business/2021-05-17-elon-musk-dropper-bitcoin-af-miljoehensyn-men-hvor-meget-sviner-den-egentlig

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-06-05 01:42

Mig bekendt er han stadig fan af det lort. Det skal bare køre på solenergi, hmm hvem sælger det?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-06-05 11:53

Jeg er ret sikker på her er tale om spin. Dette faktum er velkendt og bestemt ikke nyt 🙂

Gæst
Gæst
2021-06-04 11:19

Måske burde Lars Christensen tage fat på de virkelige problemer som omgiver bitcoin og hele kryptovaluta sektoren med den komplette mangel på regulering ift. køb og salg af krypto: Front running sker jævnligt – det er intet som forhindre dette og selv hvis man opdagede at ens ordre var blevet udsat for FR, så er det intet at gøre ved det(hvem vil du klage til?).Pump and Dump foregår jævnligt – se bare på Elon Musk!Spoofing svindel med fiktive ordre(igen pga. mangelfuld lovgivning og regler ift. kryptobørsernes IT struktur).Wash trading – hvorved der gives en illusion om at der handles mellem… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-06-04 13:03

Okay – for at være fair, kan du så give samme mængde kritik af centralbankvaluta? Nej? Det er overhovedet ikke svindel?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-06-04 22:56

Jeg forholder mig til at krypto-valutaer er kunstige digitale “aktiver” og markedet hvorpå de handles er inficeret af svindel – uden nogen form for regulering eller lovgivning. Hvor er det lige du ser koblingen i den svindel til “centralbankvalutaerne”?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-06-05 01:39

MICA, hvor man arbejder på regulering, men så dræer man vel ikke roden, blot acceptere og facilitere?
Har ikke læst den, men en hurtig google: https://www.sygna.io/blog/what-is-mica-markets-in-crypto-assets-eu-regulation-guide/

Gæst
Gæst
2021-05-30 00:07

Jeg har desværre ikke tiden til at udpege alle fejlene – men kunne være rart hvis hele dette skriv blev skrevet om fra starten med ordentlig research – der er så mange fejl i denne artikel at den er på grænsen til komplet ubrugelig.
Jeg er hverken fortaler for eller imod Bitcoins eller andre krypt valutaer, men selv med min viden og minimal research kan jeg sige at denne artikel er fuldstændig ubrugelig og spækket med fejl information. Det er en altså en ommer.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-05-30 09:54

Giv i det mindste bare et enkelt eksempel på, hvorfor artiklen er fuldstændig ubrugelig. Ellers er din kommentar da betydeligt mere ubrugelig end artiklen

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-06-01 23:09

At der ikke er renter på bitcoins kan gøres på flere måder.der findes cryptovaluta der følger dollars og EURman kan bruge et kort i butik lidt på samme måde som i udlandet hvor den veksler crypto til den crypto der bruges i landet så i Danmark ville den veksle til DKK I transaktionen. Se evt binance card der er flere fejl, du spurgte om en enkelt og du fik 3 væsentlige.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-06-05 01:35

Punkt 2, bare nysgerrig hvilke ? 🙂

Punkt 3. Det vigtige er at der veksles og omregnes fra en asset(crypto, hvis vi acceptere præmissen om at det er en asset) til en valuta. Teoretisk set kan du ombytte din cykel, din bil, dit ur osv. og omregnes, det gør dem ikke til valutaer. Af hvad jeg har forstået så skal der skal stadig omregnes og faktureres i danske kroner og afregnes moms.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-06-05 11:51

Mht. punkt 2 så søg på stablecoins. De er bundede op på FIAT kurser. Det er også muligt at få meget fine “renter” ved at “stake” sine crypto. Renter melleem 5-27% er ikke uhørt. Jeg mener selv BUSD har en 5% apy, men check venligst kurser selv 🙂