Spring til hovedindhold

Covid-19: Derfor falder ”vaccineaktierne”

Nogle investorer undrer sig over at ”vaccine” aktierne er faldet over de seneste uger, når nu distributionen af vaccinerne for alvor tager fart. Det har dog sine helt naturlige årsager:

  • Aktieinvestorerne er sædvanen tro tidsmæssigt foran den virkelige verden. For 6 måneder siden købte globale investorer ind på ”vaccinen”. Især for Modernas vedkommende.
  • Investorerne er på vej til at ”trække” videre til det som de tror bliver den økonomiske virkelighed om 6-9 måneder.
  • Moderna er faldet med 19,45 % den seneste uge, men stadig næsten 5 doblet i år.
  • Pfizer har bevæget sig nogenlunde sidelæns den seneste uge og også det seneste år. I slutningen af november steg Pfizer på vaccinenyhederne. Pfizer er meget andet end Covid-19 vaccinen med en årsomsætning på mere end 50 mia. USD. Investorerne ved, at covid-19 vaccinen for Pfizer bliver en enkeltstående hændelse.
  • Astrazeneca er kursmæssigt uændret den seneste uge og faldet med 12,5 % for helåret. Astrazeneca, som samarbejder med Oxford om vaccinen, og som sandsynligvis bliver godkendt i denne uge, har ikke fået kursgavn af sine anstrengelser, indtil videre i hvert fald. Det skyldes primært 4 forhold. For det første prissætter Astrazeneca sin vaccine (iflg forlydender) lavere end andre. For det andet bliver den godkendt og produceret afgørende uger efter Pfizer/Biontech). For det tredje bliver den givet mindre udbredt end især vaccinen fra Pfizer/Biontech, og for det fjerde, har Astrazeneca annonceret, at de for 39 mia. USD vil overtage amerikanske Alexion. Den overtagelse presser aktiekursen. Dels fordi det bydende og overtagende selskab ofte på kort sigt må se sin aktiekurs lide under at ville betale en præmie. Dels fordi en del af overtagelsen finansieres ved udstedelse af nye aktier.

Potentiale i vacciner med langtidseffekter?

I al væsentlighed tror jeg ligesom investorerne, at de indtjeningseffekter, som er realistiske der bliver opnået overvejende blev indregnet i de specifikke og ovenfor nævnte aktier i sensommeren/efteråret. Plus/minus. Som en udløber af vaccinen kan der være ”investeringslommer” i selskaber, som arbejder med en længerevarende vaccine, som først vil blive klar i løbet af 2021, og som måske vil indgå som en del af et globalt beredskab på samme måde som vacciner vi kender med en 10-20 års holdbarhed eller endog længere. Prisen vil formentlig være højere, men volumener vil være lavere. Der vil snarere være tale om et stort nichemarked end et massemarked.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer