Spring til hovedindhold

Daniels Pengetips: Sådan investerer jeg i krisetider

Køb? Sælg? Behold? Sådan investerer Daniels Pengetips langsigtet og klarer sig igennem svære tider på aktiemarkedet med ro i kroppen – også når markedet falder hele 17% på under én måned.

Køb? Sælg? Behold? Sådan investerer jeg langsigtet i min aktieportefølje og klarer mig igennem svære tider på aktiemarkedet med ro i kroppen – også når markedet falder hele 17% på under én måned.

Sådan har jeg oplevet starten på aktieåret 2022

Er der fløjet tanker gennem dit hoved som: “Er det nu, jeg skal sælge ud?”, “stiger markedet nogensinde igen?” eller “er det mon den rigtige strategi, jeg har gang i?”. Så er du bestemt ikke alene. Når verdensindekset (MSCI World) starter ud med at falde 17% i løbet af januar, er aktiemarkedet ikke et sted for sarte sjæle – eller hvad? Jeg vil vove at påstå, at det – i min subjektive optik – faktisk er en oplagt mulighed til enten at komme ind på aktiemarkedet og/eller revurdere sin investeringsstrategi, hvis situationen har skabt uro og nervøse nætter.

Det kan være dyrt ikke at være investeret

Pr. den 20. marts var C25 steget med 8,45% den seneste uge og mine egne depoter ved Nordnet med 156.615 kroner på bare en uge, svarende til 8,39% eller omkring et helt gennemsnitligt års afkast (se billeder nedenfor). Derfor er det vigtigt at være investeret og et eksempel på, at bare det at gå glip af de få bedste dage på markedet kan have enorm betydning for dit samlede afkast. Jeg har personligt fortsat et urealiseret tab på -9,42% ÅTD, men det er jeg helt tryg ved, og jeg oplever også store udsving i min portefølje, da jeg investerer med høj risiko og en lang tidshorisont.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Aktiemarkedet er ikke en dans på roser

Det ville føles rart, hvis vi blot kunne indkassere 8% årligt afkast hvert år, men virkeligheden er, at det måske er 22% et år, -3% et andet år og 5% det tredje år. Gennemsnitligt har MSCI World givet 8,41% i årligt afkast siden 31. december 1987 i skrivende stund, men med mange bump på vejen. Et af de største fald var fra den 16. februar til 15. marts 2021, hvor indekset faldt hele 30,5% på bare én måned, men markedet var hurtigt til at komme tilbage igen og fortsatte også hurtigt op på langt højere niveauer (se graf for MSCI World Index her. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast).

Nervøsitet, frygt og usikkerhed er nogle af de største fjender af aktiemarkedet. De kan udløses af mange ting, lige fra pandemier, krige, inflation m.m., men det er tydeligt, at den overordnede trend er opad.

Er det et dårligt tidspunkt at begynde at investere i aktier?

Højst sandsynligt ikke. Jeg har selvfølgelig ikke en spåkugle og forsøger aldrig hverken at forudsige fremtiden eller time markedet. Derimod har jeg adgang til data og historik, og der er tendensen tydelig: Aktiemarkedet bevæger sig generelt opad – også når man ser på perioder med krig og andre kriser.

Det er desværre sådan, at vi mennesker fra naturens side er programmeret ret dårligt til at navigere i aktiemarkedet. Mange af vores automatiske mekanismer og indbyggede biases drager os mod at træffe beslutninger med det formål at beskytte os.

Det kommer eksempelvis til udtryk, når aktierne falder, og vi tænker: 1) det må nok fortsætte med at falde og 2) det er nok klogt at sælge sine aktier for at undgå at tabe (flere) penge.

Her er det vigtigt at påpege, at du for det første aldrig har tabt penge, før du realiserer et tab, og at følelserne skal gemmes langt væk, når vi træffer investeringsbeslutninger.

Mange kommer fejlagtigt til at sælge deres aktier, når markederne falder – og betale omkostninger ved det – og samtidigt købe sig dyrere ind senere, når markederne (som de nu engang gør) er vendt igen. I den perfekte verden skulle man faktisk gøre det modsatte. Som Warren Buffett har udtrykt det: “Be greedy, when others are fearful. Be fearful, when others are greedy.”

Hvad gør jeg selv, når krisen rammer?

Det korte svar er det samme, som jeg plejer. Jeg går ikke i panik, og jeg laver ikke store ændringer. Jeg holder mig til min strategi og min langsigtede investeringsplan. Selvfølgelig vurderer jeg situationen, og om den har nogen effekt for mig og min portefølje på langt sigt. Men som regel er det blot små eller større udsving, der er en naturlig del af det at være investeret i aktiemarkedet. De fleste af mine investeringer skal jeg ikke bruge inden for 10 år, og sandsynligvis skal de også stå i markedet længere tid endnu. Derfor følger jeg min strategi med at investere bredt i aktier fra hele verden gennem fonde og ETF’er med Nordnets månedsopsparing, hvor jeg investerer 10.000 kr. privat hver måned.

Du kan se min portefølje og følge mine handler hos Nordnet på Shareville.

Mine bedste råd til dig, som ny eller erfaren investor, er:
  • Læg en investeringsplan, hvor du nedskriver:
    1) dit risikovillige beløb afsat til investering (nu og fremover)
    2) den tidshorisont, du kan undvære pengene
    3) din risikovillighed
    4) hvad du vil investere i og hvorfor.
  • Overvej, om det er tiden og indsatsen værd at investere aktivt og forsøge at slå markedet eller om passiv investering via indeksfonde, der for de fleste klarer sig bedre, var en mulighed.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er et udtryk for skribentens personlige holdning. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
5 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-04-07 20:40

Hej Daniel – Figur 2 er ikke MSCI World ‘indekset’, du har taget grafen for MSCI ‘virksomheden’, dvs. dem der konstruerer indekset..

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-04-08 06:34

Hej Radi. Det har du helt ret i. Jeg tager straks fat i Nordnet, så vi kan få rettet fejlen. Tak for feedback!

Gæst
Gæst
2022-03-31 12:17

Jeg har siddet lidt her og kigget på de viste skærmbilleder.
Og der er noget jeg ikke rigtigt kan få til at stemme.
På det første skærmbillede af oversigten, her kan man se at der er mulighed for at se depotets udvikling helt ned til en periode på 1 dag.
På mit depot er den korteste periode 1 måned.
Har disse skærmbilleder været en tur igennem Photoshop eller lignende??
På det sidste skærmbillede, det fra Shareville, her er Tesla nævnt to gange.
Hvordan kan den samme aktie optræde to gange i oversigten??
 

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-03-31 13:51

Hej Erlinger!
Jeg kender ikke til alle Nordnets versioner af deres app, men måske du kører på en anden udgave eller styresystem end jeg? Jeg har mulighederne 1 dag – 1 uge – 1 måned – 3 måneder – i år – 1 år – 3 år – 5 år.Selskaber kan være børsnoterede på mere end én børs. I dette tilfælde skyldes det jeg både har aktier fra Tesla Inc noteret i Tyskland og USA.

Gæst
Gæst
2022-03-29 09:36

Jeg håber at indlægget kan give lidt ro på nerverne blandt dem, der læser med, samt lidt inspiration. Et andet eksempel på at markederne kan bevæge sig rigtig hurtigt er at mine depoter nu er gået fra at være -151.520 kr som på screenshottet d. 20 marts til dags dato at være +107.717 kr, altså over 250.000 kr forskel (+12%) på bare en uges tid på aktiemarkedet.