Spring til hovedindhold

Danmarks bedste bryggeri?

Hvad hedder Danmarks bedste bryggeri? Du tænker sikkert Carlsberg, men har du overhovedet overvejet alternativerne? Hvis vi lavede en meningsmåling i Danmark ville Carlsberg sikkert blive kåret til verdens bedste bryggeri. Men meningsmålinger siger ikke meget om kvalitet. En meningsmåling i Holland ville jo sikkert kåre Heineken til verdens bedste bryggeri, og en meningsmåling i England eller Sydafrika ville sikkert pege på SAB Miller. Men Carlsberg, Heineken og SAB Miller kan ikke alle være nummer ét, vel?

Vi har i Danmark tre børsnoterede bryggerier, og dertil en underskov af mindre kendte unoterede bryggerier, herunder adskillige mikrobryggerier. Lad os i dag begrænse os til de tre børsnoterede bryggerier: Carlsberg, Royal Unibrew og Harboes Bryggeri. Og lad os opstille relevante kriterier. Jeg foreslår følgende kvalitetskriterier: 10-års EPS-vækst og 2012 egenkapitalforrentning. Og jeg foreslår følgende priskriterier: P/E2012 og udbytteyield.

Målt på 10-års EPS er Royal Unibrew Danmarks bedste bryggeri med en gennemsnitlig aktiespecifik indtjeningsvækst på 9,7%. Royal Unibrews indtjening pr. aktie (EPS) er således vokset fra 12,6 DKK i 2001 til 31,8 DKK i 2011 eller 9,7% pr. år. Carlsberg er næstbedst med 3,7%, idet Carlsbergs EPS er vokset fra 23,6 DKK i 2001 til 33,8 DKK i 2011 eller 3,7% pr. år.

Målt på 2012 egenkapitalforrentning er Royal Unibrew Danmarks bedste bryggeri med en forventet egenkapitalforrentning på 29,0%. Dette tal er baseret på den senest opgjorte indre værdi på 117 DKK og konsensus indtjeningsestimatet for 2012 på 33,98 DKK. Carlsberg bliver igen nummer to med en forventet egenkapitalforentning på 8,2% i 2012.

Målt på Price/Earning er Royal Unibrew Danmarks billigste bryggeri med P/E2012=13,4. Dette tal er beregnet ved at dividere den forventede indtjening (33,98 DKK) op i børskursen (456 DKK). Carlsberg er igen nummer to med P/E2012=14,3.

Målt på udbytteyield er Royal Unibrew Danmarks mest aktionærvenlige bryggeri med et udbytteyield på 3,7%. Dette tal er beregnet ved at sætte sidste års udbytte på 17 DKK i forhold til den aktuelle børskurs på 456 DKK. Harboes Bryggeri er nummer to med et udbytteyield på 1,7%, mens Carlsberg er Danmarks mindst aktionærvenlige bryggeri med et udbytteyield på blot 1,0% (Carlsbergs udbytte er kun hævet 2,50 DKK siden 1984).

Er du enig i at Royal Unibrew er Danmarks bedste bryggeri? Hvis ikke vil jeg gerne høre din mening.

Jeg vil også gerne have svar på, hvornår Carlsberg sidst har forrentet egenkapitalen med over 10%?

Royal Unibrew indgår i min modelportefølje for Dansk Aktionærforening (Fundamentalporteføljen). Jeg ejer selv aktier i Royal Unibrew.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer