Spring til hovedindhold

Dansk økonomi i bedring – hvilke aktier skal jeg se efter? 1/2

I sidste uge lagde jeg op til at jeg i uge 33 ville give ideer til hjemlige sektorer, som vil få det bedre, når dansk økonomi igen kommer op i vækstgear. Se eller gense oplægget her. Dansk økonomi er i bedring uanset om 2. kvartal vil markere endnu en vækstmæssig skuffelse som en konsekvens af lærer lock-outen. Vismændene mener en vækst på i nærheden af 2 % er mulig for 2014/2015. Ikke meget siger nogen. Sludder mener jeg. Nedenfor argumenterer jeg hvorfor det gør en kæmpeforskel på aktiemarkedet.

”Normalisering først i 2016”

Vismandsinstitutionen er uafhængig og netop vis. Deres overblik er godt og derfor bliver der naturligt nok lyttet til deres udsagn, anbefalinger og prognoser. I denne weekend er overvismanden blevet citereret for at selv om væksten i 2014/2015 kommer tæt på 2 %, vil det først være i 2016, at der er en mulighed for ”normalisering”. Det kan meget vel være rigtigt. Inden investorerne sænker paraderne og mismodet breder sig, vil jeg minde om at det er 2 forskellige ting, der tænkes på og omtales. Du kan se omtalen af analysen her.

Vismænd og aktiemarkedet kan have ret på samme tid

Vismændene tænker på beskæftigelse og BNP, når de taler om en normalisering. Altså hvornår beskæftigelse og bruttonationalprodukt er tilbage på det langsigtede spor. For aktiemarkederne handler det om noget helt andet. Her er det ændringen, der gør forskellen. Især fra det værre til det bedre, men jo i sagens natur også den modsatte vej. Hvis vismændene har ret i, at vi i 2014/2015 kommer tæt på 2 % i vækst, vil det øge det danske BNP med ca. 35 mia. og det vil efter 5 år med noget nær nulvækst føles næsten som en kanonvækst. Vismændene kan med andre ord sagtens have ret og vi må vente på en normalisering, samtidig med at aktiemarkederne og investorerne fejrer 2 %.

2 % vækst = kanon bankregnskaber

Jeg har i flere indlæg nævnt, at dansk økonomi var i en vending, om end moderat og at det ville kunne mærkes i bankerne. Det skyldes primært 3 årsager:

  • Det er nu 5 år siden at finanskrisen holdt sit indtog. De kunder som sidenhen er blevet kreditgodkendt, vil der sandsynligvis kun være en meget lille tabsrisiko på de kommende år
  • Finanstilsynet skærpede nedskrivningsbehovet i 2012, og dette år vil givetvis efterfølgende gå over i historien som et nedskrivningsmæssigt ”annus horibilis”. Efterfølgende vil nedskrivningerne falde og endda markant.
  • En konjunkturel bedring vil i sig selv reducere behovet for nedskrivninger.

Hvis tesen om tæt på 2 % vækst for dansk økonomi holder i 2014/2015, vil bankernes hensættelser i 2014 være noget under halvdelen af 2012 og falde yderligere i 2015. Det vil være en betydelig indtjeningsmæssig trigger. Nogle bankaktier er allerede steget, men mere vil følge efter (jeg tænker først og fremmest på de større banker). Holdningen herom (at dansk økonomi er i en vendingsfase og at bankernes indtjening vil stige markant er dog på ingen måde ny. Se eller gense udvalgte indlæg ved at klikke her (dansk økonomi) og her, og her (Danske Bank). Det er ikke kun Danske men også flere ander banker som jeg tænker på der vil opleve en bedring.

…fortsættes

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer