Spring til hovedindhold

De største faldgruber, når det gælder investeringsomkostninger

Uanset om du investerer i aktier, fonde eller, er der én ting, der er helt sikkert. Det kan betale sig at holde øje med omkostningerne. Her får du et hurtigt overblik over de typer af omkostninger, som det særligt kan betale sig at give et ekstra tjek – uanset hvor du er kunde.

  • Hvad betaler du for at opbevare dine værdipapirer?

Først og fremmest skal du sikre dig, at du ikke betaler mere for at opbevare dine værdipapirer end højst nødvendigt. Mange danskere er ikke opmærksomme på, at der typisk er et gebyr forbundet med at opbevare aktier i depot. Og det er vel at mærke et gebyr, som du betaler, uanset om du handler eller ej. Gebyrerne er markant højere på udenlandske end på danske aktier. På det danske marked kan du finde depotgebyrer mellem 0 og 2.875 kr. for en portefølje på 1 mio. kr. Hertil kommer, at du mange steder betaler ændringsgebyrer til VP samt gebyr for opbevaring af obligationer eller unoterede aktier. I Nordnet er depotgebyret 0 kr.

  • Prisen på at handle er ikke kun kurtagen

Omkostningen ved at handle en dansk aktie svinger typisk fra 50 kr. til 75 kr. for et beløb på 50.000 kr. Er der tale om fx en amerikansk aktie, er omkostningen derimod mellem 175 kr. og 396 kr. Det skyldes både, at kurtagen på aktier uden for Norden er højere, men i høj grad også, at der kommer en omkostning til valutaveksling oveni. Sidstnævnte ser du ofte først på din handelsnota, hvor den blot fremgår som et beløb i kroner, og det kan gøre det svært at sammenligne ”listepriserne”. Du kan se Nordnets priser for valutaveksling her.

Spørg derfor altid til prisen på valutaveksling – og vær opmærksom på billigere måder at veksle på, fx via en valutakonto. Herved kan du spare helt op til 70% på valutaomkostningen. En anden fordel er også, at hvis du eksempelvis sælger og køber en aktie i samme valuta, så undgår du helt at betale for valutaveksling.

  • Er en indeksfond altid billig?

Det kan ikke siges for tit. ÅOP er en rigtig god måde at sammenligne omkostninger på investeringsfonde, da både løbende omkostninger og engangsomkostninger indregnes. I det danske marked kan du rundt regnet købe børsnoterede investeringsforeninger til en ÅOP fra 0,21% og helt op til 3,59%. De fleste regner med, at indeksfonde altid er billige, men det er ikke tilfældet. Der er således eksempler på indeksfonde med en ÅOP på hele 1,2%. Til sammenligning koster Nordnets indeksfonde, der er blandt markedets billigste 0,2-0,5%. Læs mere her. Er du på udkig efter indeksinvesteringer, kan det også være en god ide at skele til ETF’erne, som ofte også giver en billig eksponering, men også her er prisforskellene markante.

  • Der findes alternativer til dyre investeringsløsninger i bankerne

Rigtig mange har gennem tiden valgt at spare op i puljeordninger eller andre ”pasningsløsninger” i bankerne. Det kan være en god løsning, fordi der typisk er en rådgiver, der står for det hele. Til gengæld er omkostningerne også er høje, og hvis du vælger en forsigtig risikoprofil med få aktier, kan omkostningerne endda risikere at overstige afkastet. Et typisk omkostningsniveau er 1,5% årligt for middel risiko med en kombination af aktier og obligationer. Det svarer til 15.000 kr – hvert år for en opsparing på 1 mio. kr. Som alternativ kan du vælge en simpel portefølje bestående af indeksfonde og en global obligationsfond, som til sammenligning koster 0,4%, mens en blandet fond med aktier og obligationer kan fås fra ca. 0,6% og opefter. link til blog

  • Pas på omkostningerne i Børneopsparingen

Den helt store fordel ved at spare op til sine børn eller børnebørn er, at afkastet ikke bliver beskattet, hvis opsparingen sker på barnets egen konto. Det kan enten være en børneopsparingskonto, hvor man kan indskyde 6.000 kr. pr år (i alt 72.000 kr i opsparingsperioden) eller et almindeligt aktiedepot, hvor kapitalindkomst ikke beskattes, så længe det kan indeholdes i barnets frikort. Det er typisk en rigtig god ide at investere pengene i stedet for at lade dem stå kontant, så barnet har udsigt til en positiv forrentning af sin opsparing over tid, men samtidig er det vigtigt at afkastet (især i de første år, hvor opsparingen ofte er lav), ikke forsvinder i omkostninger.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-07-30 14:43

Jeg KAB ikke overskue ovennævnte. Hvad tager I for at opbevare aktier, som jeg har liggende?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-07-30 21:08

Sidste linie i hvad koster det at opbevare. der fremgår det klart og tydeligt med er rundt 0.

Gæst
Gæst
2021-07-30 14:28

“link til blog”? 😉

Gæst
Gæst
2021-07-30 11:05

Virkeligt gode råd i et ligetil sprog. Information når det er bedst.