Spring til hovedindhold

Derfor er renteudviklingen vigtig for dine aktier

Hvorfor er renter så vigtige for dine aktier? Det forklarer Anders Egsvang i indlægget her med bug af et par forsimplede eksempler.

Som ny investor kan det til tider være svært at forstå de mange udefrakommende begivenheder, som har indflydelse på dine aktiers udvikling. Du har formentlig oplevet, at det lige nu er renteudviklingen og inflation, der specielt er i fokus, og hvis du er i tvivl om, hvorfor renter er så vigtige for dine aktier, vil jeg prøve at forklare det med nogle forsimplede eksempler.

Afkastkrav

Når man investerer i aktier, gør man det for at få et afkast. Samtidig påtager man sig en risiko. Det betyder, at alle investorer har et krav om et afkast, hvis de skal påtage sig en risiko. Investorer, der er villige til at påtage sig en højere risiko, gør det ofte kun, fordi de også forventer et højere afkast. Der ville ikke være nogen grund til at påtage sig en højere risiko, hvis afkastkravet ikke også samtidig steg.

Man siger ofte, at det brede aktiemarked over tid stiger med ca. 7% pr. år, rundt regnet. Det kan over en given 10-årig periode sagtens give 10% pr. år eller 5% pr. år, men for et simpelt eksempel, så lad os sige, at det gennemsnitlige aktiemarked giver et afkast på 7% pr. år.

For at gøre det simpelt kan vi derfor sige, at den gennemsnitlige investor har afkastkrav på 7%, hvis man skal købe aktier. Det afkastkrav er bl.a. opsat efter, at man som investor måske ved, at man kan få 2% i rente ved at købe en næsten risikofri obligation. Når man investerer i aktier, ER der en risiko, og derfor forventer man som investor altså også at blive belønnet for at tage den risiko. Det kaldes også en risk-premium. Vi forventer et ekstra afkast (premium) for at påtage en ekstra risiko. Et normalt afkastkrav på 7% er altså opgjort efter en risikofri afkastmulighed på lad os sige 2% + en risk-premium på 5% = 7% i samlet afkastkrav. Igen blot et simpelt eksempel.

Kilde: Egen tilvirkning

Det betyder, at i en situation, hvor den risikofri rente (på sikre obligationer) begynder at stige, stiger investorernes afkastkrav også. De har måske fortsat en risk-premium på +5%, men når den risikofri rente stiger, så stiger det samlede afkastkrav altså også. Det er illustreret i grafen ovenover.

Stiger den risikofri rente fra 2% til 5%, stiger investorernes samlede afkastkrav for at påtage sig risiko også fra 7% til 10%.

Med andre ord: Investorerne skal have udsigt til ekstra afkast for at påtage sig ekstra risiko. Så når det forventede afkast på sikre obligationer stiger, skal det forventede afkast fra aktier følge med.

Hvad er “risikofri rente”?
Når jeg i denne blog skriver om risikofri rente, mener jeg den rente, man kan opnå ved at investere i såkaldt sikre obligationer. Det vil sige statsobligationer med højeste rating eller danske realkreditobligationer.

Lær mere om obligationer.

Afkastkrav vs. aktiekurser

Hvad betyder afkastkravet så for aktiekursen? Det kan vi også tage et kig på ved et simpelt eksempel.

Hvis vi siger, at vi i dag har et afkastkrav på 7%, betyder det, at vi som minimum forventer 7% i afkast pr. år for at påtage os risikoen ved at investere i en aktie. Kan vi ikke få 7% i afkast pr. år, vil vi ikke påtage os risikoen, men kan vi få 7% eller derover, vil vi gerne.

Lad os sige vi køber en aktie i dag til 100 kr. og forventer at få et årligt afkast på 7% over de næste 10 år. Det betyder, vi forventer, at udviklingen vil se sådan her ud i det perfekte scenarie:

År 0 (vi køber aktien)100,00 kr.
År 1107,00 kr.
År 2114,49 kr.
År 3122,50 kr.
År 4131,08 kr.
År 5140,26 kr.
År 6150,07 kr.
År 7160,58 kr.
År 8171,82 kr.
År 9183,85 kr.
År 10 (vi sælger aktien)196,72 kr.

Vi har i dette scenarie fået et afkast på nøjagtigt 7% pr. år. Vores forventning, når vi køber aktien til 100 kr., er altså, at vi efter 10 år kan sælge aktien igen til 196,72 kr. Hvis vi ikke forventer, at dette er realistisk, kan vi ikke opnå det afkastkrav, vi skal, for at retfærdiggøre vores risiko.

Går vi ud fra, at det er et helt realistisk scenarie, og at aktien i år 10 vil have en værdi på 196,72 kr. – hvad sker der så, hvis vores afkastkrav ændrer sig til 10% pr. år, fordi den risikofri rente stiger?

Hvis vi køber aktien til 100 kr. og ved, at vi formentligt kan sælge den til 196,72 kr. efter 10 år, opnår vi kun et afkast på 7% pr. år, som jeg lige har vist. Det betyder, at vi ikke når vores afkastkrav på 10% og derfor påtager os en højere risiko, uden at få et tilsvarende højere afkast.

Hvis denne aktie skal være interessant for os, er prisen nødt til at falde. Men hvor meget skal den falde?

År 0 (vi køber aktien)75,84 kr.
År 183,43 kr.
År 291,77 kr.
År 3100,95 kr.
År 4111,04 kr.
År 5122,15 kr.
År 6134,36 kr.
År 7147,80 kr.
År 8162,58 kr.
År 9178,84 kr.
År 10 (vi sælger aktien)196,72 kr.

Hvis vi går ud fra, at aktiens værdi om 10 år vil være nøjagtig den samme, må vi kun betale 75,84 kr. for aktien i dag for at opnå vores afkastkrav på 10%. Det betyder altså, at selvom den fremtidige værdi af aktien er den samme i begge scenarier, så falder den nutidige værdi, når renten stiger. Ved en renteændring fra 2% til 5% falder den nutidige værdi af aktien med -24,16%.

Kilde: Egen tilvirkning

Renteændringen har altså indflydelse på den risikofri rente, jeg kan få som investor, og altså det alternativ, jeg måler mine investeringer op imod. Når den risikofri rente stiger, bliver mit alternativ bedre, og derfor stiger mit afkastkrav, hvis jeg skal vælge at investere i aktier.

Når mit afkastkrav stiger, og aktiens fremtidige værdi ikke ændrer sig, falder den pris, jeg er villig til at betale i dag, altså den nutidige værdi af aktien.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-11-17 07:51

Meget enig, det var en flot gennemgang.

Gæst
Gæst
2022-11-16 12:57

En overskuelig og letforståelig forklaring på renteudviklingens virkning på en akties pris