Spring til hovedindhold

Derfor frygter investorerne stigende renter

Fredagens amerikanske aktiemarked efterlod et indtryk i ægte rødt med de 3 toneangivende indeks som faldt mellem 2,1 og 2,5 %. Den udløsende faktor er ikke mindst, at det stadig er et åbent spørgsmål om den amerikanske centralbank, FED vil hæve renten på det kommende møde den 20-21/9. Her er 5 grunde i prioriteret orden, efter vigtighed, som får investorerne til at blive nervøse:

  1. En betydelig del af aktieopturen har været drevet af de lave og faldende renter. Selv om de faldende renter indtil videre ikke i tilstrækkelig stort omfang har været i stand til at hjælpe økonomien i den rigtige vækstretning, har de stadigt lavere renter og deraf faldende og små forventninger til renteafkast de kommende år, drevet investorerne fra obligationer til aktier. Hvis rentefald var godt for aktiernes prissætning, må rentestigning være det modsatte.
  2. Normalt sker stigende renter som en konsekvens af forventninger om stigende vækst i økonomien, i virksomhedernes indtjening og et opadgående pres på inflation. De stigende renter kommer ikke, hvis de kommer nu, på grund af stigende vækst- eller vækstforventninger, men fordi FED er ved at løbe tør for undskyldninger for at holde renterne meget tæt på 0. Normalt vil afvejningen mellem stigende renter, som rammer multiple, og stigende indtjening som går den modsatte vej, opveje hinanden. Der er dog ikke grund til for nærværende at være særlig optimistisk med hensyn til sidstnævnte, og derfor bliver investorerne nervøse.
  3. Korrektionen har været tiltrængt meget længe. Den udeblev efter Brexit på grund af fortsatte rentefald, og måske kommer den med forsinkelse, nu.
  4. Mange investorer har enten ikke oplevet rentestigninger i større omfang, eller også kan de ikke huske, hvad det kan have af konsekvenser, for prissætningen. Indenfor de seneste 10 år, har der kun været 2 rentestigninger i USA. Den ene var i 2006 (da FED for 17. gang i træk ændrede renten i opadgående retning til 5,25 %), den anden i december sidste år.
  5. Måske lever september op til sit ry om at være den måned på året, hvor det tjener et godt investeringsformål at være ude af markedet.

Korrektioner renser luften

Korrektioner kommer med jævne mellemrum og jo længere tid det er siden de var her sidst, jo større er sandsynligheden for at de er ”glemt”. Korrektioner minder investorerne om at der er en risiko ved aktieinvesteringer og ”renser” luften.

Store aktieoptur slut, men næppe aktieragnarok

Den store aktieoptur er slut, men der er næppe udsigt til at en større og vedvarende nedtur begynder nu. Renterne forbliver lave, som i et vist omfang stadig vil være aktieunderstøttende. I USA kan noget tyde på, at stigende renter sker, fordi centralbanken måske har mistet tålmodigheden med den meget lave pris på penge. Udtalelserne de seneste uger peger på trippende FED medlemmer, som vil hæve prisen på penge. Ikke mindst fordi vedvarende lave renter skaber bobler og vænner investorerne til gratis penge.

Hold øje med FED og rentestrukturen

Investorerne har god grund til at holde et vågent øje med FED. De seneste nøgletal har ikke peget i retning af stigende renter med 3 skuffende på stribe (ISM, fremstilling & service samt jobrapport fra august), men måske vil nogen i FED bare gøre noget nu snarere end senere. Økonomiens respons på 1 eller 2 rentestigninger er næppe signifikant. Hvis man vil se på hvad investorerne tænker, er der god grund til at holde øje med rentestrukturen. En markant stejling (prisen på lange penge stiger meget mere end prisen på korte), vil kunne udgøre en større aktiemarkedstrussel. En stejlere rentestruktur vil signalere forventninger om en række renteforhøjelse, og det kan give negative aktiemarkedsreaktioner.

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer