Spring til hovedindhold

Derfor tror vi på et stærkt langsigtet aktierally

Dagsordenen for aktiemarkedet har på det seneste ændret sig radikalt. Det store spørgsmål er nu, om vi kommer til at opleve en meget hård økonomisk opbremsning, eller om vi blot skal forvente en blød landing.

I de ugentlige analyser af aktiestrategi har vi et stykke tid fokuseret på, at alene markedsforventningerne om stigende centralbankrenter allerede har haft en negativ opbremsningseffekt på de vestlige økonomier.

Vi har den seneste uge fået mange beviser på, at både europæisk og amerikansk økonomi er på vej mod en recession, enten som en hård landing eller en blød landing. Opbremsningen ser ud til at komme hurtigere end forventet.

Udviklingen med vigende råvarepriser, med blandt andet kobberpriserne i et markant tilbagefald, faldende lange obligationsrenter og markant lavere forventninger til fremtidige centralbank-rentestigninger har i første omgang været en risk-on oplevelse for de professionelle investorer: De tager nu mere risiko på bøgerne, fordi både korte og lange renter er på vej nedad. Og det har givet solide kursstigninger på aktiemarkederne i denne uge.

På det seneste har dagsordenen for aktiemarkedet altså ændret sig radikalt. Det store spørgsmål er nu ændret til, om vi kommer til at opleve en meget hård økonomisk opbremsning, altså en dyb recession. Eller om vi blot skal forvente en blød landing.

Oplægget til dyb recession

Flere udenlandske finanshuse ser oplægget til en dyb recession. Og de forventer i samme åndedrag, at den amerikanske centralbank allerede i år bliver færdig med at øge de korte styringsrenter, og at FED måske allerede næste år begynder at sætte de korte renter ned igen for at stimulere økonomien.

Som vi ser det, står vi over for to forskellige scenarier, som begge vil give stigende aktiemarkeder:

På den ene side kan de vestlige økonomier komme til at opleve den økonomiske opbremsning som en blød landing, hvor den økonomiske vækst i en periode er omkring nul eller et lille minus eller plus. Det vil være ekstremt positivt for aktiemarkederne, da aktierne allerede har indarbejdet en hård økonomisk opbremsning i form af faldende overskud i de børsnoterede selskaber.

På den anden side kan de vestlige økonomier være på vej mod en dyb recession. Det forventes at få centralbankerne til at vende på en tallerken og ændre signaler fra renteforhøjelser til rentesænkninger samt QE-obligationsopkøb. Også dette vil give aktiemarkederne er markant kursboost.

Vores syn på aktiemarkederne er den seneste uge skiftet fra moderat positive til meget positive de næste måneder.

På den korte bane er der én stor joker, vi skal holde øje med: Vi forventer, at halvårsregnskaberne, som begynder at komme om 2-3 uger, kan give nogle kortsigtede rystelser på aktiemarkedet.

Selvom renter, råvarepriser, lønninger og forsyningskæder har presset inputomkostningerne opad i virksomhederne, forventer analytikerne, at selskaberne fortsat vil levere overskudsvækst, endda højere end de forventede for nogle måneder siden.

For de danske banker forventer vi svag tilbagegang i nettorenteindtægter og gebyrindtægter på grund af lavere handelsomsætning.

Vi forventer også øgede tabshensættelser, tab på obligations- og aktiebeholdninger og udsigterne for aktiviteten og boligmarkedet er absolut ikke gode. Vi mener ikke, at bankaktierne endnu har taget højde for en stribe negative drivkræfter.

Teknisk endte fredag med et fremragende marked

Den amerikanske S&P future sluttede hele 3% oppe, og den tyske DAX future steg 2%. Dermed er der lagt op til en farverig aktiefest mandag på det danske aktiemarked, og vi ser betydeligt flere plusser forude.

Efter den meget stærke fredag aften på de vestlige markeder er det oplagt, at der i starten af ugen skal ske konsolidering på det højere kursleje, og det kan også give en mindre negativ korrektion. Men det er også oplagt, at den meget positive stemning på aktiemarkederne i slutningen af ugen vil kunne lokke mange flere købere frem, også de professionelle.

Det kan meget hurtigt ændre sig til et game, hvor de forsigtige investorer bliver bange for ikke at komme med på vognen, når aktiemarkedet for alvor vender. Vi ser det altså som sandsynligt, at det sker meget snart, eller også er det sket.

I porteføljen og i investeringsfonden Aktieugebrevet Invest, som nu har ændret navn til ØU Invest Balance, er vi næsten fuldt investeret.

Og vi har positioneret os til at ride med på den næste bølge opad, efter at vi de seneste måneder har lavet trinvis opkøb af de danske storaktier, som har fået størst kurstæsk, og hvor værdiansættelserne nu er blevet attraktive.

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Dette materiale er udarbejdet af Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler. Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 27. juni 2022 kl. 10.40.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer