Spring til hovedindhold

Det bedste er med sikkerhed ovre for Apple

Vækstaktier har deres eget investeringsliv. Mindre fokus på prisfastsættelse og mere hvad forretningen kan udvikle sig til. På overfladen og med de øjeblikkelige indtjeningsforventninger samt ikke mindst kontantbeholdningen in mente, synes Apple at være en attraktiv investering. Men Apple er ikke længere nogen markant vækstaktie og det gør en forskel.

Apple er en kæmpe succes

Hvis man i 2003 havde betroet Steve Jobs sine investeringspenge og satset på, at han og Apple ville være i stand til at revolutionere IT industrien med deres ekstreme fokus på at skabe differentierende kundeoplevelser, ville manges investeringslykke være gjort. Siden aktiekursen ramte kursbunden, omtrent samtidig med at amerikanerne gik i clinch med Irak for 2. gang og 3 års bear marked sluttede for aktieinvestorerne i kølvandet på .com boblen, er aktien godt og vel 50 doblet.

Kursfald på 42 %

Det vel at mærke iberegnet, at aktien er faldet med 42 % siden den toppede i september sidste år. Uden denne korrektion, ville den oprindelige 2003- kapital være vokset med en faktor 100. Set ud fra et investorsynspunkt, er Apple derfor indiskutabelt en gigantisk succes.

Stort set samtlige konkurrenter har forsøgt at lave deres egne ”Apple – look-a-like” produkter. Det er altså ikke kun investeringsmæssigt, at Apple har sat nye standarder. Produktmæssigt har Apple vel nærmest revolutioneret IT verdenen for forbrugerelektronik.

Apple aktien har løbende været højt prissat. Forstået på den måde, at der hele tiden skulle en meget høj vækst til for dels at indfri investorernes og analytikernes forventninger. Men også for at retfærdiggøre den høje prisfastsættelse.

Apple rammer et vækstmæssigt plateau

Her 10 år senere har Apple ramt et plateau. Et højdedrag. Apple er stadig en gigantisk succes. Men loven om store tal og stigende konkurrence fra udbydere som forsøger at bryde Apples dominans, har haft sin indvirkning på aktiekursen det seneste halve år.

Det er helt normalt. Investorerne elsker vækstaktier. I hvert fald når væksten er der. Der er en meget lille fokus på prisfastsættelsen. Så længe væksten er tilstedet i det mindste. Og det har den været for Apple. Indfri forventningerne og overgå dem. Som en anden Buzz Lightyear på vej mod det uendelige univers.

Er Apple blevet en dividende aktie?

Målt på nøgletal er Apple lavt prissat. Ikke mindst når man samtidig betænker, hvor stor en beholdning af kontanter som Apple ligger inde med. Men på kort sigt har den lavere prisfastsættelse ikke hjulpet investorerne. Snarere tværtimod.

Mens ”tilhængerne” ser på den lave prisfastsættelse, ser andre på Apple som en ”moden” aktie. Altså en investering og virksomhed som er gået ”ex hyper vækst”. De vækstorienterede er på vej ”videre” mod andre investeringer og har forladt Apple. De investorer som nu tager over skal føre arven videre, og Apple skal finde sit eget og nye investeringstråd.

Det bedste er med sikkerhed ovre for Apple og investorerne. Spørgsmålet er nu, om de som investerer i dag er klar over det og at vækstinvestorerne er væk? Apple aktien skal finde sit eget og nye liv. Derfor kan den meget vel være en god investering. Det er bare med andre forudsætninger og præmisser.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
3 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-09-27 10:16
Gæst
Gæst
2013-04-24 14:32

Hej Jan

Tak for din kommentar. Vi tilstræber at holde et godt niveau, men fra tid til anden er det relevant og konstruktivt at blive gjort opmærksom på at vi kan gøre det bedre
Hilsen Per Hansen

H

Gæst
Gæst
2013-04-24 13:40

Få én til at læse korrektur, inden bloggen offentliggøres!