Spring til hovedindhold

Det er blevet så svært, som det næsten kan blive.

Det skal være attraktivt og overskueligt at være privat investor. Der er kort og godt alt for mange regler om skat på investeringer! Derfor har vi i Nordnet taget hul på en åben debat om skat på investeringer senest i Berlingske den 8. januar. Vi mener, at der er behov for at ændre to ting: Først skal kompleksiteten væk. Dernæst mener vi, der er behov for en dialog om, hvorvidt skatten skal ned.

Beskatning: Der er noget helt galt med måden, vi beskatter investeringer på i Danmark. I Nordnet mener vi, at der er behov for at ændre to ting: Først skal kompleksiteten væk. Dernæst er der behov for en dialog om, hvorvidt skatten skal ned. Landechef i Nordnet, Anne Buchardt, har ordet.

Lad det være sagt med det samme. Skat på investeringer er bøvlet. Myriader af skattemiljøer, regler og satser giver helt almindelige investorer grå hår i hovedet. Og selv fagfolk har svært ved at holde styr på reglerne. Hvis vi skal bevare den kollektive hårpragt, er vi simpelthen nødt til at gøre det langt mere simpelt at finde ud af, hvad man skal betale i skat som privat investor. Og så må satserne set fra min stol også gerne komme ned, så det bliver lige så attraktivt at spare op gennem investeringer i Danmark, som det er i Sverige og vores andre nordiske nabolande.

Det er nemlig til gavn for alle, hvis flere vælger at investere deres opsparing. Hermed får flere del i afkastene, og det breder velstand ud til flere i samfundet. Den enkelte får boostet sin privatøkonomi, virksomhederne får adgang til mere risikovillig kapital, hvilket skaber arbejdspladser – og begge dele skaber flere indtægter til staten. Det er altså positivt hele vejen rundt.

I Nordnet har vi fået rigtig mange nye kunder og kan med fasthed i stemmen sige, at vi er en investeringsplatform for alle danskere. For den nye og uerfarne investor. For den garvede investor med stor indsigt. For den unge som ældre. For bybo og provinsbo. For mand og kvinde. For alle. Derfor føler vi også et ansvar for at starte en fælles samtale om, hvordan vi indretter reglerne, så flere kan gennemskue dem og kan se pointen med at investere.

I Sverige, er der langt flere, der investerer. Ifølge en analyse fra YouGov er det 58% af svenskerne, der investerer, mod 47 % i Danmark. 50 % i Sverige har investeret i mere end 10 år. I Danmark er tallet 37%. Forskellene skyldes blandt andet mere simple regler og lavere skattesatser på den anden side af Sundet. Det betyder, at danskerne går glip af muligheder for økonomisk vækst i forhold til svenskerne. Og det kan vi gøre bedre.

Kompleksiteten kan være med til at afholde en del danskere fra at investere deres opsparing. Det, synes jeg, er ærgerligt. Indestående til negativ rente vokser og vokser i samfundet som helhed. Folk har ikke brug for større og større kontante buffere, og et godt alternativ hertil er at investere med en fornuftig risiko. Men hvis skatten er uoverskuelig, kan det ende med, at flere kontanter står og visner på en konto. Lad mig komme med et par eksempler, der også blev omtalt i Berlingske, der viser, hvordan regler og satser er med til at hæmme at flere private investerer.

I forhold til kompleksiteten er det tydeligt, at vi opererer med mange forskellige skattemæssige miljøer: frie midler, aktiesparekonto, kapitalindkomstskat – og så har vi den såkaldte knækgrænse med springet fra 27- 42 % på aktieafkast i frie midler.

Ved frie midler beskattes aktier typisk ved realisation (salg). Ved pensionsopsparing og på aktiesparekonti er der lagerbeskatning, mens kapitalindkomstbeskatning går ind i den personlige indkomst. Det er blevet så kompliceret, som det næsten kan blive.

Jeg kender for eksempel ikke nogen, der kan forklare kapitalindkomstskatten. Den afhænger af din kommune, om du har negativ nettokapitalindkomst, hvilke renteudgifter du har, osv. Det er der ingen, der kan gennemskue.

Og så er der selve skatten. Skatteniveauet er markant højere på aktieafkast i Danmark i forhold til Sverige, og ved lidt større formuer ligger Danmark også på et højt niveau i forhold til Norge og Finland. Hvor niveauet skal ligge, er selvfølgelig op til politikerne og blandt vores kunder er holdningerne sikkert også forskellige. Men lad mig lige komme med et par eksempler på forskelle i beskatning – så vi har fakta at debattere ud fra.

I Danmark har vi et lavt loft på, hvor meget der må investeres for på aktiesparekontoen – nemlig 103.500 her i 2022. Og de 42 procent over knækket ved aktieafkast på frie midler er højt i forhold til vores nabolande. Til sammenligning opererer Sverige med 30 procent skat ved salg – uanset om det er aktie- eller kapitalindkomst. Og så har de en aktiesparekonto uden maksimumbeløb, hvor du betaler 0,375 procent af hele depotet hvert år.

Ja, der er nok at arbejde med, så alle private kan gennemskue reglerne uden, at de skal til revisor. Og får vi også satserne ned, er vejen banet for, at flere danskere kan overskue at investere og ser investering som en attraktiv opsparingsform. Til gavn for både den enkelte og for fællesskabet.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
14 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-01-17 18:29

Store point for at tage denne debat. Det er helt sygt så dårlige skatteregler vi har i DK. Kære Folketing stram op – vi vil alle gerne betale vores skat – men gør det enkelt at forstå og operere i – SKAT kan selv ikke finde ud at implementere og kontrollere de regler som kommer ud af skatteministeret og Folketinget. Det er en OMMER! /Rune

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-17 21:17

Tak for din kommentar – vi er helt på linie ☺️ Mvh Anne

Gæst
Gæst
2022-01-15 09:59

Det et meget fint opslag der viser kompleksiteten.. Men håber også at i (Nordnet) tager kontakt til de politiske partier i Folketinget, så de bliver opmærksomme på problemet eller kan få fokus på området.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-17 12:59

Hej, jeg kan ihvertfald love dig, at vi vil gøre hvad vi kan for at skabe opmærksomhed omkring problemstillingerner! 🙂 mvh Anne

Gæst
Gæst
2022-01-14 16:14

https://www.nordnet.dk/blog/det-er-blevet-saa-svaert-som-det-naesten-kan-blive/ Det er uhyggeligt igen, igen, igen at høre chefen for min investeringsbank “hælde så meget vand ud af ørene” og tale udenom det virkelige problem : dobbeltbeskatningen af udbytter tilbageholdt fra investeringer fra andet end danske aktier. Vi småaktionærer bliver afvist i alle banker, incl. Nordnet, og desuden i DAF, hvor jeg har været medlem siden 2006, når vi ønsker at få et pristilbud på at købe egne penge tilbage til det depot, hvor investeringen er foretaget . Ved direkte skr. spørgsmål om et pristilbud på denne hjælp, får jeg ikke engang så meget som et svar på. Hvorfor… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-14 18:12

Jeg er selvfølgelig ked af at høre, at du synes vi hælder vand ud af ørerne. Den skattemæssige kompleksitet er jo fakta, der også gentagne gange er blevet fremhævet af fx de økonomiske vismænd og mange andre. Desværre går tingene ikke i den rigtige retning, hvilket bl.a. aktiesparekontoen, der kræver endnu et skattemæssigt miljø endnu engang er et bevis på – og så har den endda et lavt indbetalingsloft. De regler har – sammen med de gældende satser – rigtig stor betydning for de fleste menneskers opsparing. Jeg har svært ved at følge din øvrige kritik. Vi yder ikke rådgivning… Læs mere

Gæst
Gæst
2022-01-13 16:54

Nu vil jeg alligevel dryppe lidt malurt i bægeret.
Det er den der You-Gov undersøgelse, der her refereres til.
Det er den samme som blev præsenteret på Dansk Aktionærforenings event hos Nordnet.
Her viser det sig at tallene ikke er korrekte, se her:
https://www.youtube.com/watch?v=vnUqwurUiEU&t=1013s
der skal lige klikkes engang, så videoen viser de aktuelle tal.
Lægger man tallene for Danmark sammen, så får man 117%
Så mange er vi trods alt ikke!!

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-14 10:27

Hej, tabellen der blev vist i forbindelse med Investorugen, og som du henviser til – viser nogle eksempler på, hvornår de danske investorer er gået i gang med at investere. Den viser at 29% er startet inden for de sidste 2 år, 51% er startet inden for de sidste 5 år – og endelig har mere beskedne 37% været i gang mere end 10 år. Derfor summer procenterne ikke til 100! mvh Anne

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-14 10:49

Hej Erlinger, nu er det jo sådan at alle dem der har investeret i under 2 år jo pr definition også har investeret under 5 år. Så de 29% i den venstre kasse er således alle inkluderet i den midsterste kasse, og man kan derfor ikke lægge de tre kasser sammen for at få hele befolkningen 😉

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-14 13:28

OK, så de 29% for dem som har investeret i mindre end 2 år er også indkluderet i dem som har investeret i mindre end 5 år.
Det betyder at tabellen kun indkluderer 88% (51+37)
Nu medtager tabellen dem har investeret i mindre end 2 år, og dem som har investeret i mindre end 5 år, samt dem som har investeret i mere end 10 år.
Der er altså ikke plads til dem som har investeret i mellem 5 år og 10 år.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-15 09:13

Dem der har investeret i 5-10 år må så udgøre 12% (100-88).

Jeg vil dog give dig ret i at tabellen er forvirrende opsat (med udeladte kategorier og overlappende kategorier).

Ville nok have været mere gavnligt at opstille tallene således:

DK (SE):
2 år eller mindre: 29% (SE: 15%)
2-5 år: 22% (SE: 19%)
5-10 år: 12% (SE: 16%)
10 år eller mere: 37% (SE: 50%)

Gæst
Gæst
2022-01-12 22:09

Island, 22% flatrate aktie/kapital skat – en klasse og ingen kompleksitet.

og de har så iøvrigt mere gini lighed end os, bedre rated sygehusvæsen end os, og fuld gang i iværksætteri modsat os….

kommer det til at ske – nej for 2/3 af vælgerne lever at det offentlige i danmark.

Gæst
Gæst
2022-01-12 13:15

Super vigtig diskussion. Hvis vi sænke aktieskatten så vil det være mere attraktivt at investere så flere vil gøre det. Det er gavnligt for både investoren med også for samfundet.

Derudover er det helt rigtigt. Kompleksiteten af skatten er helt hen i vejret. Det kan ikke passe at man er nødt til at hyre folk til rådgivning omkring hvordan man skal betale sin skat. Det både være simpelt så ingen afholder sig fra at investere pga tvivl om skatteforhold.

Jeg tror desværre ikke at der er udsigt til skattelettelser ved aktieskat og nok heller ikke til en omstrukturering af skatten.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-12 13:32

Hej Kent, tak for din kommentar. Du har desværre nok ret i, at det vil være et langt sejt træk – men her fra Nordnets side, hvor vi nu har 330.000 private investorer på vores platform, har vi ihvertfald tænkt os at skubbe så hårdt vi kan! mvh Anne