Spring til hovedindhold

Det kan komme til at ske i 2. halvår 2013 – 1/2

2. halvår 2013 kan også blive med afkastmæssige ”mellemtider”

I sidste uge skrev jeg om forhold som investorerne havde lagt mærke til i 1. halvår 2013. Du kan se eller gense indlægget ved at trykke her.

I dette og et indlæg som kommer søndag den 7/7 giver jeg bud på forhold som jeg anser for sandsynlige for resten af 2013.

Rentestigninger udskydes

Rentestigningerne kommer senere end hvad der er den almene opfattelse. For nærværende mener ”gennemsnittet”, at FED i september måned vil annoncere en reduktion i tilbagekøbstempoet. Det virker af mange årsager som en noget forhastet antagelse med den økonomiske virkelighed, som vi kender aktuelt. For at det skal blive virkelighed, kræves nogle måneder med gode amerikanske væksttal og ikke mindst en betydelig fremgang i beskæftigelsen. Det virker som om en december annoncering er mere realistisk.

Renteforskelle peger i USD favør

USA er noget foran Europa i konjunkturcyklen. Den finansielle sektor er meget længere i helingsfasen og har også været i stand til at få rekapitaliseret sine banker ganske hurtigt. Væksten er bedre i USA. Selv om renterne efter min mening kommer til at stige lidt senere end investorerne antager aktuelt, er der ikke så meget tvivl om at USA kommer til at hæve længe før Europa.

Med en arbejdsløshed på aktuelt 27, 16, og 11,6 % i henholdsvis Spanien, Portugal og Italien, vil det politiske pres på ECB blive enormt for at fastholde renterne i noget nær 0. Det bør give sig udslag i en stigende USD overfor EUR. Det vil være overraskende, hvis ECB hæver de officielle rentesatser på denne side af 2015, men derfor kan markedsrenter og renteforventningerne godt tilsige noget andet.

EM aktier – short term pain for the long(er) term gaing

EM aktierne kan i en periode forblive under pres. Så længe investorerne ikke føler sig komfortable med at Kina lægger en ny og varig vækstmæssig bund på 7-7,5 % for ikke kun 2013 men også de kommende år, føler investorerne sig ukomfortable. Det langsigtede vækstbillede for EM ser dog bedre ud end man kunne få indtrykket af, når man betragter de seneste års og ikke mindst måneders underperformance.

Investorerne kan med fordel fokusere på de tidsmæssigt lidt længere investeringsmuligheder og øge deres eksponering mod EM regionen. Den store ubekendte og usikkerhedsfaktor forbliver Kina og skrækscenariet er, at Kina oplever deres eget subprime scenarie 6-8 år efter USA.

Amerikanske aktier slutter foran europæiske

Det globale vækstbillede forbliver lidt mudret. Forventninger om bedre væksttider bliver ved med at blive skubbet lidt længere ud i fremtiden. Aktieinvestorerne forbliver tro mod det de kan se: At væksten er bedst og kraftigst i USA. Derfor slutter USA året med at være afkastmæssigt et ”pænt” stykke foran Europa (halvlegs”føring” på 12/4). På 1-2 år sigt er potentialet i Europa noget større end USA. Potentiale er dog ikke lig med afkast.

…fortsættes

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer