Spring til hovedindhold

ECB: I dag er alle investorer ”frankfurtere”

Investorerne holder vejret og spejder mod Frankfurt. Den europæiske økonomi er i knæ. Væksten og inflationen lav og udfordringerne ditto høje. EURen er svækket med noget nær 20 % overfor USD de seneste 8 måneder på forventning om at ECB i dag vil levere den europæiske udgave af kvantitative lempelser. Står ECB distancen og er der en risiko for at investorerne alligevel kan blive skuffede?

Investorerne vil holde øje med 3 ”hv’er”:

  • Hvor meget vil Draghi annoncere? I går forlød det på rygtebasis af et beløb på 50 mia. EUR per måned var på tale. Er det nok eller vil investorerne næsten uanset størrelsen blive skuffede fordi de finansielle markeders natur er at ”forvente det over- og unaturlige”?
  • Hvordan vil ECB gribe opkøbene an. Bliver det bredt fordelt på lande og bliver det i en direkte form for kortløbende virksomhedsobligationer a la det som vi har set i USA?
  • Hvor længe vil ECB annoncere at opkøb vil vare. Bliver det som i USA, hvor FED annoncerede kvantitative lempelser version 1.0, 2.0, 3.0 og hvor fortsættelsen og størrelsen af programmet hele tiden blev justeret alt efter hvilke data man fik om økonomien og ikke mindst hvordan investorerne reagerede?

Centralbanken vs de finansielle markeder

Det huer ikke centralbanker at skulle basere deres politik mere på de finansielle markeders og aktørers ageren end at pengepolitikken skal være drevet og dirigeret af nøgletallene. I det amerikanske tilfælde havde investorerne et betydeligt ord at ”skulle have sagt”. Den finansielle effekt var nemlig meget større end den realøkonomiske. I hvert fald på kort sigt.

Den første i rækken af lempelser?

Når ECB har talt og investorerne har reageret ved vi mere. Risikoen for at der på kort sigt forventes det umulige er tilstede og en investorskuffelse kan ikke udelukkes. Det langsigtede billede er dog intakt: Europa har vækstmæssige udfordringer som meget vel kan vare en del år endnu. De lave centralbankrenter kan meget vel vise sig at være gældende i endnu 3-5 år. I USA varede lempelserne (QE) 4 år. Hvis det samme gør sig gældende i Europa bliver dagen i dag startskuddet til en række af lempelser og første renteforhøjelse kommer i 2020.

Investorerne mangler alternativer til aktierne. Derfor vil vi se nye indeksrekorder i 2015.

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2015-01-22 14:24

Disse ECB tiltag vil kun have kortvarig/begrænset virkning på Europæisk økonomi, medmindre store lande som Frankrig og Italien tager sig sammen og gennemfører markante strukturreformer.

Reformerne er stadigvæk i især Sydeuropa ikke vidtgående nok, og derfor vil QE alene ikke virke, lig Japan der ikke er kommet videre i over 20 år!

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-01-22 16:01

Hej Anders

Helt korrekt mht. effekten for realøkonomien

Pas nu på mht. aktierne. Det er ikke om det har en helende og virkende effekt på realøkonomien. Det er det relative spil mellem aktivklasser som vil trække aktierne højere.

Så længe alternativerne til ikke at gøre eller forsøge noget er værre, vil ECB gøre det som de tror mest på.

Draghi gentog på pressekonferencen at de nationale stater skal gennemføre de nødvendige reformer som er nødvendige for at genskabe virksomhedernes tillid og lyst til at investere.

Venlig hilsen
Per