Spring til hovedindhold

ECB sætter strøm til virksomhedsobligationerne

I dag den 1. juni sætter ECB, jævnfør tidligere annoncering, ”strøm” til virksomhedsobligationsmarkederne i Europa for yderligere at hjælpe med til at få likviditeten til at cirkulere og ikke mindst fortsætte med at holde obligationsrenterne lave. Opkøbsprogrammet (del af 80 mia. månedlige stimulans og kvantitativ lempelsesprogram) er rettet mod kreditværdige virksomheder med en kreditvurdering på minimum ”BBB” og falder indenfor rammerne af en løbetid fra 6 måneder og op til 30 år. Starten på opkøbet kan få indflydelse på aktiemarkederne i en overvejende indirekte form:

  • Opkøb hjælper med til at sikre fortsat likviditet og lave renter til kreditværdige virksomheder.
  • Virksomhederne vil både få øget adgang til likviditet til en formentlig lav(ere) rente, men det kan også have en effekt på kapitalstrukturen. Virksomhederne kan nemlig meget vel tænkes at bruge de lave renter til at øge deres gældsætning og købe aktier tilbage. Også for dem som ikke har brug for en øget gæld. ECBs understøttende hånd giver lavere renter end ellers og øger aktietilbagekøb, som kan give et løft til aktierne.
  • I modsætning til hvad der har været gældende i USA har de kvantitative lempelser i Europa ikke haft nogen større aktiemarkedseffekt. Siden programmet blev annonceret, eller der var forlydender om det i januar 2015, er aktierne nogenlunde uændret i bl.a. Tyskland. Siden programmet i praksis blev initieret nogle måneder senere, er det tyske aktieindeks faldet med ca. 10 %. Den manglende effekt skyldes givetvis ikke mindst, at de europæiske aktier på et tidligere tidspunkt reagerede på den amerikanske pengepolitik og den indsprøjtning som opkøbsprogrammet gav til de amerikanske og dermed de globale aktier. Omdrejningspunktet for de globale aktier er fortsat Wall Street.

ECB holder krudtet tørt torsdag

I morgen mødes ECB. De seneste nøgletal har været opløftende, og det ser også ud til, ikke mindst på grund af de stigende oliepriser, at risikoen for deflation er aftagende i denne omgang. Derfor er det mest sandsynlige, at ECB ikke foretager sig yderligere på nuværende tidspunkt. Altså udover at nævne og omtale, for dem som måtte have glemt det, at opkøbene er startet i virksomhedsobligationsmarkedet.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer