Spring til hovedindhold

”ECB vil ikke tøve med at dumpe banker i stresstests”

Onsdagens børser i Europa var ikke mindst præget af kursfald på europæiske finansielle aktier. Det skyldes ikke kun at de er steget ganske meget i 2013, men også den harske retorik, som ECB lagde for dagen, når der i 2014 skal laves stress test forud for at ECB får det overordnede ansvar som tilsynsførende for bankerne. Det ligger nærmest i luften at der skal statueres det ”dårlige eksempel”

ECB bliver tilsynsførende myndighed

ECB agter at benytte sig af sin nye status som tilsynsførende myndighed i forhold til de europæiske banker, når de i 2015 overtager tilsynsansvaret.  Konkret sagde ECB chef Draghi onsdag, at ECB vil stressteste de 130 største europæiske banker og det ligger i kortene, at der skal være banker som dumper, hvis stresstesten skal være troværdig.

Udtalelser giver nervøsitet og kursfald

I kølvandet på udtalelserne faldt bankaktierne generelt i det meste af Europa. Det skyldes en kombination af flere faktorer:

  • Bankaktierne er generelt steget ganske meget i 2013
  • Stress test har det med at stresse dem som skal testes og ikke mindst kortsigtede og stemningsbaserede investorer
  • Draghi nævnte eksplicit, at hvis disse test skal have en ”virkning” og være troværdige, skal der være banker som dumper.

At dumpe behøver ikke være en ulykke

At dumpe en stress test er på ingen måde at ligestille med at banken behøver at være i problemer. Det vil oftest være et udtryk for at den tilsynsførende myndighed ikke er tilfreds med den økonomiske polstring, som skal styrkes igennem en stigende egenkapitalandel. Enten igennem mere aktiekapital og/eller stigende indtjening

ECB har nøglen til sundere bankøkonomi

Investorerne behøver derfor ikke at være ekstraordinært nervøse for hverken udsigten til at ECB overtager tilsynsrollen, eller den lidt harske og barske retorik fra Draghi/ECB. Den basale forudsætning og rammebetingelserne for at bankerne har det godt er i reglen en sund økonomisk udvikling med vækst i samfundsøkonomierne. Den er ECB bl.a. med til at understøtte igennem de lave renter. På den måde kan ECB både bidrage til at færre dumper stress testen, men også at økonomien i bankerne kommer på fode igen. En art hjælp til selvhjælp.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer