Spring til hovedindhold

Er aktierne på vej i bobleterritorium?

Der er flere som pipper om, hvorvidt vi er på vej henimod bobleterritorium på aktiemarkederne. Det svære ved en sådan øvelse er at man ikke kan se man har været i en boble, før den springer med ganske markant kraft.

Økonomien i stabilisering/fremgang

Jeg mener fortsat at vi er i den absolutte terminale fase for den generelle aktieoptur her i aktiemarkedernes 5. optursår. Om vi er i en boble er svært at sige. Investorerne får mere mod på tingene. Der er tegn på en økonomisk bedring; især i USA, men også i Europa ser tingene i det mindste mindre dystre ud end for blot nogle kvartaler siden.

Aktierne syder

Investorerne ser langt mere positivt på udsigterne for de kommende år, end de har gjort længe. Det er et vidnesbyrd om at tingene realøkonomisk bevæger sig i den rigtige retning. Samtidig bør man dog erindre, at stigningerne har været meget markante, og at det ikke ligefrem kommer som nogen overraskelse for aktiemarkederne og investorerne, at tiden med risiko for økonomisk armageddon tilhører fortiden snarere end fremtiden.

Konkret er der flere ting og forhold som får mig til at være lidt forbeholden og som investorerne skal holde sig for øje:

  • At Twitter kan børsnoteres og stiger 80 % på debutdagen
  • At antallet af IPOs er markant stigende og at 1.dags eller debutstigningerne er blevet hverdagskost. Tal fra Nasdaq, NY viser, at de første 3 kvartaler år i 2013 er der kommet 166 nye selskaber på netop Nasdaq. Tilsvarende tal for 2012 var 109. 2013 har været det travleste IPO år hidtil siden 2007 i USA.
  • Amerikanske aktier som global trendsætter er steget 4 x så meget i 2013 som indtjeningen. Det kan retfærdiggøres hvis udgangspunktet var (for) lavt. Men det var snarere moderat/fair end lavt.
  • QE har været en betydelig faktor bag opgangen. Derimod har QE ikke haft nogen væsentlig effekt på realøkonomien (udover formueeffekten på især aktiemarkederne). Hvad sker når QE skal afvikles og hvor rentefølsomt er aktiemarkederne i virkeligheden?
  • Vor tids nye sort er blevet 3-D printere og de selskaber som beskæftiger sig med det. Det ligner til forveksling 2000 og .com. Vi må håbe væksten er tilstrækkelig stor og ikke mindst varig.
  • ”This time it is different” er på vej tilbage. Det er dog sjældent anderledes, men ser anderledes ud…
  • Investorerne har skiftet ”aldrig mere aktier” ud med ”hvilken aktie skal jeg købe”?

Tidevandet løfter ikke længere alle både

På den korte bane – de kommende 1-2 måneder – er det dog mindre realistisk at der kommer større kursskvulp. Vi er i den periode af og på året, hvor kurserne har for vane at stige mest kalendermæssigt. På kort sigt er vi på vej mod lidt yderligere indeksrekorder, men tiden hvor tidevandet løfter alle både, lakker mod enden.

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2013-11-22 20:28

Ja vi er i bobleterritorium, men hvem, og hvor meget ?
Nye It selskaber, solcelle selskaber og andre selskaber med negativ indtjening er klart overvurderet, men omvendt dividende aristocrater, og selskaber med lignende træk, er vel udmiddelbart kun fair værdisat ud fra den lavrentepolitik der føres.
Er WMT eks i bobleterritorium ?
Mvh

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-11-23 09:49

Hej BBJ Sædvanen tro er den gode kursstemning mere udbredt i nogle selskaber end andre og nogle af de sektore som du nævner har karakteristiska, som gør at de har mistet den kursmæssige jordforbindelse. Når jeg tænker på kursbobler, går mine tanker ikke kun på enkeltselskaber eller aktiemarkedet i det hele taget. Det inkluderer også investoradfærd, overgangen fra ”aldrig mere aktier” til ”hvilken aktie skal jeg købe”, børsnoteringen af Twitter og den efterfølgende markedsreaktion, IPO aktivitet og meget andet. Det er således ikke en men mange ting, som gør markederne mere usikre. Sædvanen tro er der en række selskaber som… Læs mere