Spring til hovedindhold

Er der gratispenge i kapitalfondsexit på Børsen?

De seneste kapitaltilførsler har i Danmark i  hovedsagen været kapitalfonde, som har skilt sig af med deres ejerandele i Pandora og Matas og samme bevægelse er godt igang med hensyn til ISS og O.W. Bunker. Generelt er der en spredningsgevinst forbundet med at være med for investorerne på 1. dagen. Der er flere forhold som taler for at netop salget af første tranche fra en kapitalfond er forbundet med noget af det tætteste man kommer på gratis investeringspenge.

Sæson for kapitalfondsexits

Det er ikke mærkeligt, at det netop nu er højsæson for kapitalfondsexit på fondsbørsen. En lang række forhold taler for at tiden netop nu er særlig gunstig herfor:

  • En del af de exits vi ser nu blev tidsmæssigt skubbet fra 2009-2011 til 2013 og fremefter. Det skyldes ikke mindst at finanskrisen stadig sad tungt i investeringsbenene hos investorerne. Børsmarkedet var med andre ord stort set ”lukket”.
  • Netop i perioden 2004-2007 fik kapitalfonde mange penge og investeringsmandater. Med en gennemsnitlig ejertid på 4-7 år er selskaberne blevet salgsmodne.
  • Investeringsmarkederne er særdeles gunstige. Den nødvendige betingelse for at kunne sælge et selskab til en god/fornuftig pris er netop at efterspørgslen er til stede. Selskaberne kommer med andre ord snarere på børsen når efterspørgslen er høj end når det er det optimale tidspunkt for selskabet selv.
  • Investorerne har sænket risikoparaderne efter mere end en tredobling af det danske aktieindeks siden bunden blev nået i marts 2009.
  • Foråret er et godt emissionstidspunkt. Det skyldes både at kapitalfonde som andre emissioner kan bruge et frisk årsregnskab som ”affyringsrampe”, men også at investorlikviditeten bliver hjulpet på vej af de udbyttebetalinger som netop vejer tungest i marts/april. Investorerne geninvesterer altså en andel af overskuddet fra sidste år.

Normen er spredningsgevinst

I gennemsnit er der en gevinst at hente for de investorer, som køber aktier i forbindelse med netop børsintroduktionen uanset hvem der er sælger. Ingen regler uden undtagelser og der er en betydelig spredning. En tommelfingerregel om et førstedagsafkast på op til 10 % er nogenlunde dækkende. Under forudsætning af at man deltager i samtlige emissioner og også får nogenlunde den samme tildeling, vil investorerne således med stor sikkerhed kortsigtet kunne tjene penge.

Tænk langsigtet ved at handle kortsigtet

På samme måde som investorerne kan se frem til at tjene penge kortsigtet ved at deltage i emissioner uanset om det drejer sig om en kapitaltilførsel til selskabet, at det er de eksisterende aktionærer som sælger ud eller en kombination af begge, har nye selskabet det for vane, i gennemsnit, langsigtet at gøre det dårligere end de som allerede er på børsen. Papir og budgetter er taknemmelige og ikke alle selskaber klarer overgangen fra privat til offentligt eje og rampelys. Samtidig er tiden omkring børsnoteringer generelt karakteriseret af noget der i det mindste ligner universelle lovprisninger. Nærmest en form for ”salgstale”. I en række henseender varer de investeringsmæssige hvedbrødsdage ikke ved og investorerne bør i det mindste overveje at tænke langsigtet ved at handle kortsigtet, når det drejer sig om børsintroduktioner.

Derfor er kapitalfondsexit noget nær afkastsikre

Der er flere grunde til at der i forbindelse med kapitalfondsexit og salg af 1. tranche er tale om noget nær sikre investeringspenge, eller i det mindste et meget attraktivt forhold mellem risiko og afkast:

  • Børsnoteringer sker ofte i godt ”investeringsvejr” med en god økonomivejrudsigt. Normen er at udsigterne for de selskaber der noteres sker med et aktiemarked, som har afkastvinden i ryggen.
  • Kapitalfonde afleverer selskaber i økonomisk topform. På den anden side er det store potentiale og ofte en økonomisk genopretning tilendebragt. Men risikoen for at der kommer kortsigtede skuffelser er meget lille. Pandora var undtagelsen der bekræftede reglen.
  • Når en kapitalfond sælger, sker det ofte i flere trancher. Den basale forudsætning for at kunne sælge tranche 2. og/eller sågar 3, er at den første er solgt succesfuldt. Den første tranche, som bliver solgt fra kapitalfondene, vil derfor have en tendens til at blive prissat for billigt. Det er her det attraktive forhold mellem risiko/afkast kommer ind i billedet. Altså i forbindelse med salg af den første tranche.

Gratispenge eksisterer ikke…..

Der findes ikke ”gratis penge”. Det forhold at man uden at løbe en risiko kan tjene penge er selvsagt umuligt. Men der findes noget som kommer ganske tæt på og det sker, når kapitalfonde begynder med at sælge ud af deres ejerandele på børsen. Det er vigtig at fastslå at det er i forbindelse med salg af første tranche. Forløberen for en samlet succesfuld exit er ”godt begyndt”. Det betyder b.a. at prissætningen er lidt lavere, end hvad der ellers ville være tilfældet. Det kommer dig som privat investor til gode.

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer