Spring til hovedindhold

Er du klædt på til de grønne investeringer?

Dette indlæg er markedsføring.

Dette blogindlæg er det første i en serie af tre om bæredygtig investering. I dette første indlæg gennemgås nogle af de mest centrale begreber inden for bæredygtig investering. Hvis du allerede er godt i gang med at investere, kan du formentlig springe de første begreber over.

I nummer to indlæg i serien gennemgås de mest bæredygtige sektorer, ligesom vi kommer ind på hvilken grad af bæredygtighed, der matcher, den du er. Og i det sidste indlæg kommer en lang række meget konkrete investeringsmuligheder.

Med “bæredygtig investering” menes der investering i aktier, fonde eller andet, der på en eller anden vis udmærker sig ved at være særligt “ bæredygtige”. Der er nemlig rigtig mange måder at investere bæredygtigt på og mange grader at være bæredygtig på.

Hvad er en aktie?

En aktie er en lille del af et selskab hvis pris afgøres af udbud og efterspørgsel på aktiemarkedet. Aktier er noteret på børsen og handles via en handelsplatform som for eksempel Nordnet.

Hvad er en fond?

En fond er en samling aktier. Det kan eksempelvis være de 25 største danske aktier eller de 3.000 største aktier på globalt plan. I gennemsnit er aktiemarkedet steget med cirka 7 procent om året de sidste hundrede år. Overordnet skelner man mellem to typer fonde: Aktivt forvaltede fonde og passivt forvaltede fonde. Hvis man investerer via passive fonde, er det også cirka det afkast, man kan forvente at få, hvorimod en aktivt forvaltet fond er en fond, der prøver at “slå markedet” – altså opnå et større afkast end de 7 procent, som markedet “automatisk” giver.

Hvad er CSR?

CSR står for Corporate Social Responsibility og handler om, hvordan virksomheden integrerer sociale og miljømæssige hensyn i deres forretningsaktiviteter. Det kan hjælpe med at give et fingerpeg om firmaets holdning til bæredygtighed, og hvordan de behandler deres medarbejdere. Typisk kan du finde en virksomheds CSR-profil på deres hjemmeside.

Hvad er ESG?

ESG står for Environmental, Social and Corporate Governance og er en række krav, som investorer selv kan stille til virksomheder og fonde, før de investerer i dem. De deles op i tre hovedområder: Miljø, sociale relationer og ledelse.

Man ser på, hvordan selskabet påvirker miljøet; det kan for eksempel være, hvilken energi selskabet bruger, eller om selskabet forurener dets nærmiljø. Man ser også på selskabets relationer for eksempel til andre selskaber; har selskabets samarbejdspartnere de samme værdier som selskabet selv? Til sidst ser man på selskabets ledelse; det kan for eksempel være, hvorvidt virksomheden har styr på deres bogføring og ikke er korrupte.

FN’s verdensmål

I 2015 blev FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling vedtaget af verdens ledere på et FN-topmøde i New York. De trådte i kraft i 2016 og frem til 2030 har verdens lande forpligtet sig til i fællesskab at forsøge at opnå alle målene. Målene udgør 17 konkrete mål, som forpligter alle FN’s 193 medlemslande til at reducere ulighed, helt afskaffe fattigdom og sult i verden, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle og øge bæredygtig økonomisk vækst.

Hvad er SDG?

SDG står for Sustainable Development Goals og er på sin vis et andet navn for FN’s verdensmål. Det er nødvendigt, at der udformes et samarbejde mellem regeringer, den private sektor, civilsamfundet og borgerne – for kun i fællesskab kan man opnå SDG-målene.

Hvad er “aktivt ejerskab”?

Man kan udøve “aktivt ejerskab” over sine aktier ved eksempelvis at deltage ved generalforsamlinger og, hvis man har aktier nok, udøve sin ret til at tale for forsamlingen. Dette kan foregå gennem en aktivt forvaltet fond, der også har en intention om at udøve aktivt ejerskab. Man kan også skrive breve til ledelsen i de selskaber, man synes skal foretage nogle ændringer, og på anden vis forsøge at gøre opmærksom på de fejl og mangler selskabet har. En gruppe af investorer står stærkere sammen i forhold til at ændre noget ved et selskab.

Hvad er så bæredygtig investering?

Man kan sige, at bæredygtig investering på sin vis er investeringer, der tager udgangspunkt i FN’s verdensmål og forholder sig aktivt til SDG og ESG. Det er ansvarlige investeringer, der forholder sig aktivt til klimaets tilstand.

Konceptet bæredygtig investering er ikke nyt. Man har længe vidst, at klimaforandringerne ville have en effekt på vores liv og forme vores verden. De rummer de største udfordringer og muligheder, vi står overfor. At orientere sig om bæredygtig investering kan i dén grad give os et forspring som investorer, og de fonde der forholder sig oprigtig til klimaet og øvrige temaer inden for den bæredygtige sfære har opnået flotte afkast de seneste år.

Green washing

Mange fonde sætter etiketter på deres fonde som “etisk”, “bæredygtig” og “sustainable”. Det dækker i nogle tilfælde over greenwashing. Greenwashing betyder, at selskaber og fonde udnytter den grønne bølge til at markedsføre sig. De gør sig til over for investorer med falske mærkater som “grøn” og “miljøvenlig” uden nødvendigvis at gøre en reel forskel. Det er smart at huske sin kritiske sans. Hvis en virksomhed for fire år siden byggede en skole i Brasilien, men deres produktion udelukkende kommer fra en fabrik med børnearbejdere i Kina, er deres opfattelse af at være ansvarlig måske ikke den samme som din.

Hvis du gerne vil investere bæredygtigt via en fond, så husk at tjekke fondens faktaark og CSR. Her kan du undersøge, hvad det er, der rent faktisk gør dem etiske/bæredygtige/sustainable og gennemskue, om der er hold i det. Du finder det tilgængeligt der, hvor du handler værdipapirer, når du er inde på den enkelte fond.

En “sjov” (aka lidt tragisk) lille øvelse er at gå ind i Nordnets fonds-screener. Hvis man lader alle øvrige parametre være helt åbne, og så udelukker alle de ting, som man gerne vil undgå at investere i – det kunne for eksempel være våben – så vil du til sidst se, at kun et par fonde er tilbage, og det er ikke nødvendigvis nogle, der hedder noget med bæredygtig i navnet.

Opsummering

Forhåbentlig er du nu blevet lidt klogere på begreberne, der anvendes inden for bæredygtig investering. I de to næste blogindlæg gennemgås, hvordan man investerer bæredygtigt.

Har du en bæredygtig portefølje?
Nordnet har samlet et udvalg af aktier, investeringsforeninger og ETF’er, som alle har en høj bæredygtighedsrating. Se dem her: Bæredygtige investeringer

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer