Spring til hovedindhold

Få super-aktier giver stort set hele afkastet

Nyere studier viser, at cirka 1,5% af alle aktier skaber alt merafkast på lang sigt. Hvad måske værre er, at stort set alle andre aktier ikke giver et merafkast i forhold til en risikofri investering. Betyder det døden for buy and hold-strategien, og skal vi skrotte tanken om at sprede vores investeringer?

2020 var et år, hvor det blev understreget, at top fem aktierne i S&P 500 gav tæt på 100% af hele afkastet.

Men hvordan bruger du den viden som investor til at træffe bedre investeringsbeslutninger? Det nemmeste svar ville være, hvis studierne også gav en formel på, hvordan du bør udvælge aktierne, men det gør de desværre ikke.

To væsentlige faktorer

Kigger du på karakteristika blandt disse super-aktier – som jo for de sidste 30 år primært har befundet sig i teknologisektoren – er der nogen faktorer, som springer i øjnene, og det er ikke, hvad de koster i øjeblikket, men mere kvalitative faktorer.

En væsentlig faktor er voldgraven rundt om forretningsmodellen såsom teknologisk førerskab og et stærkt brand. Den anden faktor er markedspotentialet, og dertil hvor stort et marked de eventuelt kan overtage (også kaldt disrupte). Dette er altså to vigtige faktorer, som du skal prøve at kigge på, når du køber aktier.

Et benspænd

Problemet er, at ovenstående oftest står klarest, når du over de seneste 30 år kigger tilbage i bakspejlet. Det er dog ekstremt svært, når du skal kigge 30 år frem. For vil super-aktierne stadig findes inden for teknologi i 2051? Eller skal de måske findes inden for den grønne omstilling?

Derfor er det teoretiske svar på spørgsmålene i starten af indlægget følgende: Ja, disse strategier burde du droppe, men i den virkelige verden er det næppe mange investorer, der formår at udpege selskaberne, og derfor holder disse råd stadigvæk. Husk på, at rammer du ikke netop super-aktierne, så står du tilbage helt uden afkast efter et langt livsforløb.

Tre tips

Ovenstående betyder dog ikke, at vi ikke skal bruge denne viden i vores investeringsbeslutninger, og hvis jeg skal samle tre tips, så lyder de på følgende måde:

  • Bliv bedre til løbende at supplere op i dine vindere og sælg dine tabere. Dette er en ekstrem svær disciplin, idet ens naturlige instinkt er at sælge lidt fra, når man har nået høje afkast og samle op i taberne.
  • Mange bruger investeringsforeninger på især beholdningen af danske aktier, når de vil sprede deres investeringer. Det er dog en dyr strategi. Ja, de forsøger at udpege vinderne, men på grund af deres regler skal de jo også holde en masse af de aktier, som ikke giver afkast. Sørg derfor for, at dine investeringsforeninger har en meget aggressiv strategi, hav færre af dem og brug store, globale og brede ETF’er til din spredning, som er billigere. ETF’er rebalanceres løbende og sørger derfor for at øge de langsigtede vindere.
  • Brug eventuelt ETF’er inden for temaer såsom digitalisering eller den grønne omstilling. De er mere fokuseret end brede ETF’er, idet de oftest kun har mellem 60-100 selskaber. Dermed øger du din mulighed for at få flere af super-aktierne i din portefølje uden at samle alle taberne op. Det er måske heller ikke helt umuligt, at du som investor har en god idé om, hvilke temaer der vil præge samfundsudviklingen de næste 20-30 år. På den måde kan du måske udpege, hvilke sektorer super-aktierne skal findes i. Se eksempelvis dette tidligere indlæg for inspiration i forhold til, hvilke trends det kunne være, og hvordan du kan købe dig ind i disse temaer/trends.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-01-22 10:49

“De er mere fokuseret end brede ETF’er, idet de oftest kun har mellem 60-100 selskaber. Dermed øger du din mulighed for at få flere af super-aktierne i din portefølje uden at samle alle taberne op.”

Dette er ikke korrekt. Tværtimod øger du din mulighed for at få flere af super-aktierne ved at investere i de bredest mulige ETF’er

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-01-22 15:03

Hej Andreas

Michael Friis svarer følgende på din kommentar: Du har matematisk fuldstændig ret, men i de brede samler du jo også en meget lille andel af super-aktierne op. Der ligger underliggende i det, jeg skriver, at der er meget større sandsynlighed for, at super-aktierne findes i de rigtige temaer. Sådan har det jo været historisk. Det skulle jeg måske have skrevet lidt mere præcist.

Mange hilsner fra Mathilde, Nordnet.