Spring til hovedindhold

Får du rabat?

Dette indlæg er markedsføring.

Denne artikel er skrevet til dig som har minimum 160.000 kroner placeret i danske eller internationale investeringsforeninger. Hvis du har det, kan du spare op mod 2.500 kroner om året i gebyrer. Har du 1.000.000 kroner placeret, sparer du mellem 1.000-10.000 årligt.

Hvis altså pengene er placeret på investeringsplatformen Nordnet. Så bliver du nemlig automatisk belønnet via Nordnets nye “gebyr-rabattrappe”.

Vi forklarer herunder præcis hvad den går ud på, og hvem der har gavn af den.

Gebyrer

Man betaler forskellige gebyrer som ejer af de fondsbeviser, som investeringsforeningerne udbyder. Gebyrerne er samlet i det, man kalder ÅOP, som står for Årlige Omkostninger i Procent. ÅOP dækker over både de løbende administrative omkostninger, som en investeringsforening har ved at drive en fond, det være sig de administrative omkostninger samt afdelingens handelsomkostninger såvel som det maksimale emissionstillæg (gebyr for at træde ind i fonden) og indløsningsfradrag (gebyr for at træde ud af fonden).

Med Nordnets nye rabattrappe får vi refunderet en del af de nævnte omkostninger.

Hvad er Nordnets rabattrappe

Rabattrappen beskrives som “revolutionerede”. Det gør den, fordi vi for første gang ser, at vi som kunder har mulighed for at få rabat på ÅOPen. Oprindeligt har investeringsforeninger kostet præcis det samme, uanset hvor man er kunde. Det vil sige, at der nu er kommet en ny form for konkurrence på udbuddet af investeringsforeninger, og der er kommet nye muligheder for den private investor. Der er cirka 840.000 danskere, som ejer fondsbeviser, og heraf betaler danskere knap 2.000.000.000 kroner i formidlingsprovision (forklares nedenfor). Med rabattrappen vil en stor del af denne formidlingsprovision kunne spares.

Hvad er formidlingsprovision?

Formidlingsprovision er en del af de omkostninger, man som investor betaler for at kunne placere sine penge i de pågældende investeringsforeninger. Det er en del af de administrative omkostninger, der ligger under ÅOPen. Dette gælder for både aktivt og passivt forvaltede fonde, såvel som både danske og udenlandske fonde. Disse omkostninger går til distributøren, og trækkes ud af investeringsforeningen på daglig basis – det vil sige, det afkast man ser og har som kunde, er afkastet efter formidlingsprovisionen er betalt. Med Nordnets nye rabattrappe kan man nu få en andel af den provisionsbetaling tilbage, alt efter hvor meget man har investeret i den enkelte fond.

Hvordan fungerer rabattrappen?

Helt konkret betyder den nye rabattrappe, at jo mere du betaler i formidlingsprovision, desto mere rabat vil du få udbetalt. Rabatten, som ligger mellem 25 procent og 100 procent vil begynde at blive udbetalt når formidlingsprovisionen overstiger 50 kroner per kvartal. De forskellige trin ses her:

*Rabatten udbetales når formidlingsprovisionen overstiger 50 kr per kapital.

Rabattrappen medfører desuden, at der nu er kommet en øvre grænse på formidlingsprovisionen. Det fremgår af tabellen, at hvis den årlige formidlingsprovision vi betaler overstiger 40.000 kroner (dvs. en betalt provision på 10.000 per kvartal), får vi 100 procent rabat. Det betyder, at vi nu maksimalt kan betale 18.750 kroner om året i formidlingsprovision.

Rabatten opgøres automatisk hvert kvartal, hvorefter vi får pengene udbetalt på vores depotkonto. Vi behøver ikke bekymre os om, hvorvidt alle vores fonde er inkluderet i rabattrappen; ligegyldigt om vi har placeret vores penge i et eller flere produkter, vil puljen af alle vores samlede fonde blive lagt sammen, og rabatten beregnes på det grundlag.

Nordnets ‘Smarte Porteføljer’ er som de eneste ikke omfattet af rabattrappen idet det er “porteføljer” mere end “fonde”.

Herunder Nordnets eget eksempel på, hvordan rabatten udregnes:

Hvem får gavn af rabattrappen?

Nordnet har knap 600 fonde på deres platform, som alle er omfattet af rabattrappen – kan den købes, er den omfattet. Rabatten vil berøre alle som har “nok penge” investeret til, at rabatten udgør mindst 50 kroner per kvartal.

Rabatniveauet afhænger både af foreningens formidlingsprovision i procent, samt markedsværdien af den andel, man har placeret i investeringsfondene. Det betyder, at jo højere formidlingsprovision man skal betale, og des flere penge man har investeret i investeringsfonde, desto højere rabatniveau vil man opnå.

Se nedenstående tabel over rabatniveauerne:

Eksempel

Hvis vi antager, at formidlingsprovisionen for en given fond ligger på 0,5 procent, og vi desuden ejer for 1.000.000 kroner i markedsværdi af fonden, får vi således udbetalt 1.250 kroner i rabat per kvartal.

Som det ses på rabattrappen, skal vi som udgangspunkt eje for mindst 80.000 kroner i markedsværdi i fonde for at opnå rabat, og dette opnår vi først, hvis den betalte formidlingsprovision ligger på minimum 1,0 procent. Da den gennemsnitlige formidlingsprovision ligger på 0,55 procent, er det dog først når vi ejer fonde for minimum 160.000 kroner, at vi reelt opnår en rabat.

Du kan se en liste over de fonde og foreninger, der indgår i rabattrappen samt størrelsen på deres pågældende formidlingsprovision HER (eller se nedestående link).

(https://www.nordnet.dk/dk/marked/investeringsforeninger/rabattrappe)

Bemærk, at rabatten vedrørende aktiebaserede investeringsforeninger vil blive beskattet som aktieindkomst, og rabatten vedrørende obligationsbaserede investeringsforeninger vil blive beskattet som kapitalindkomst.

Kh Sarah

www.opheliainvest.dk

Ansvarsfraskrivelse

Og hey, husk lige, at jeg jo bare er mig, en blond sociolog, uden særlige forudsætninger for at vide mere om aktier og økonomi end dig. Derfor er alle valg du træffer dine egne. Jeg deler blot mine (umanerlig mange) tanker om egen vej med dig:)

Sarah Ophelia MøssPartner
Kommunikatør, sociolog og forfatter

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer