Spring til hovedindhold

Facebook har fødselsdag – er der noget at fejre?

I morgen, lørdag den 18/5 er det 1 år efter Facebooks børsnotering. Aktien er faldet mere end 30 % alt imens de største amerikanske aktier i S&P 500 indekset er steget med mere end 15 %. Facebook er gået fra at være noget ”specielt” til at være helt ”ordinær”

Mens vi ventede på Facebook

Sidste år ved denne tid var alt andet and stille. Ikke blot var markederne lidt aktieurolige generelt set. ”Sell in May and stay away” var mantraet. Der var dog også andre ting i gære. En af de mest hypede børsintroduktioner i nyere tid og langt ”større” end Google, nogle år forinden, var under opsejling. Fænomenet Facebook med en kundemasse på i nærheden af 1 mia. brugere var på vej til at blive ”hvermandseje” på aktier.

Fra 32 – 35 – 38 – udbudsprisen stiger

Interessen var enorm. Kombinationen af mængden af kunder; vækstpotentialet og den ihærdige markedsføringsindsats drev løbende udbudskursen op. Tik-tak op. Sluttelig endte udbudsprisen med at blive skåret ved 38 USD per aktie. En pris som i et vist omfang var drevet af hype, unaturlig ”mer”omtale og en art guldgraverstemning. Kortvarigt var kursen den allerførste dag oppe at snuse til 42 USD. Men siden har investorerne ikke kunne skimte de indledende og høje priser. På ”fødselsdagen” må investorer, som købte indledningsvis, konstatere at tabet er på mere end 30 %.

Dansk facebook interesse følger aktiekursen

De investorer, som i Nordnet, Danmark regi valgte at investere i Facebook, har oplevet at interessen har været faldende som en funktion af tiden (længere væk) og aktiekursen. Et par tal kan illustrere udviklingen:

  • Den samlede handel med Facebook aktier det første år har udgjort ca. 125 mio. til markedsværdi.
  • Handlen i introduktionsmåneden var på 63 mio. 1. handelsdag var den 18. maj og den gennemsnitlige handel ca. 6 mio. om dagen.
  • Handlen i april 2013 har været på ca. 1/25 af maj sidste år, svarende til lidt under 3 mio.
  • Markedsværdien af Facebook aktierne i Nordnet depoterne har svinget mellem 2-4,5 mio. Aktuelt er den på netop 4,5 mio.
  • Den gennemsnitlige beholdning hos de lidt over 300 kunder som har Facebook aktier er på 13.500 danske kroner. Den samlede beholdning på 4,5 mio. DKK, er under 5 % af den depotmasse som den største udenlandske aktie har hos Nordnet; nemlig Apple.

Facebook har givetvis og forhåbentlig et stort vækstpotentiale. For ellers har investorerne købt en vare, hvor vækstudsigter ikke står mål med aktiekursen og noget som ligner ”katten i sækken”. Interessen er kølnet meget og ligger vel på det for de danske investorer, som er naturligt. Hvis udviklingen fortsætter i samme retning og tempo, bliver Facebook investorerne dog en truet dansk race, når den næste fødselsdag skal ”fejres”. 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer