Spring til hovedindhold

Female Invest: Aktier for begyndere

Har du også stillet dig selv spørgsmålet, hvad en aktie er? Så er du ikke alene! For hvad vil det egentlig sige at eje aktier? Hvor køber man dem henne og hvordan foregår det? Det forklarer vi her.

Hvad er en aktie?

Når du køber en aktie, køber du en lille del af en virksomhed og bliver det man kalder en aktionær. Som aktionær har du mulighed for at deltage i virksomhedens årlige generalforsamling, og dermed få indflydelse på driften. Desuden opnår du ret til at modtage udbyttebetalinger på lige vilkår med andre aktieindehavere, hvis selskabets ledelse og bestyrelse vælger, at der skal betales udbytte (en del af virksomhedens overskud).

Læs meget mere her: “Hvad er aktier?”

Hvor køber jeg en aktie?

Du køber dine aktier ved at oprette et depot (en konto til dine aktier) hos din bank eller på en online handelsplatform, som eksempelvis Nordnet. En handelsplatform er en slags distributør mellem dig og børsen. I Danmark hedder børsen Nasdaq OMX Copenhagen. Du handler altså ikke direkte på børsen, ligesom du heller ikke handler mælk direkte hos Arla, men hos Føtex eller Netto.

Nogle udbydere af handelsplatforme kræver et årligt gebyr for dit depot, mens det er gratis hos andre. Alle handelsplatforme tager et gebyr (kurtage) for hver aktiehandel, du foretager. Disse gebyrer skal du være meget opmærksom på når du handler, så du ikke bliver taget ved næsen. Som medlem af Female Invest, sparer du 25% på dine aktiehandler hos Nordnet – du betaler dog stadig den samme minimumskurtage.

Hvornår skal jeg starte?

Mange tror fejlagtigt, at køb og salg af aktier handler om at time markedet og investere på det rette tidspunkt. Sådan er det ikke. For prøver du at time markedet, kan du potentielt gå glip af de bedste handelsdage – og selvfølgelig også de værste.

“At investere er som at surfe – hvis man vil fange den største bølge, skal man bevæge sig ud i vandet i stedet for at vente på stranden. Det samme princip gælder for investering, hvor man kun får glæde af markedets bedste dage, hvis man allerede er i markedet.”

Historisk set har det været langt værre at være ‘ude’ af markedet på de bedste dage, end at være ‘inde’ i markedet på de dårligste dage. For selvom de ‘bedste’ dage som regel kan tælles på én hånd, står de for en stor del af dit afkast. Er du ikke i markedet, kan det altså påvirke dit afkast negativt.

Hvor meget skal jeg investere for?

Du skal aldrig investere for mere, end du kan tåle at tabe. Det er nemlig vigtigt,at du kan sove trygt om natten.

  • Hvis du investerer et mindre beløb, skal du være opmærksom på at gebyret spiser en del af dit afkast. Vi anbefaler derfor en nedre grænse på 3.000 kr. per køb, før det kan betale sig at investere.
  • Hvis du investerer et større beløb, kan du med fordel investere lidt ad gangen (det vi kalder drypvis investering). Fx kan du vælge at investere i 7 forskellige aktier som du efterfølgende, supplerer op i for bl.a. at få den bedste gennemsnitspris og undgå handler baseret på følelser.

Hvor mange aktier skal jeg købe?

Når du investerer, er risikospredning et nøglebegreb, som betyder, at man ikke skal lægge alle æg i samme kurv, for at mindske den risiko du løber som investor. Hvis du investerer alle dine penge i aktier i det samme selskab, udsætter du dig selv for en stor risiko, hvis selskaber klarer sig dårligt, og aktiekursen falder drastisk. Ved at sprede din investering på aktier i en række forskellige selskaber på tværs af lande, sektorer og brancher, bliver du mindre sårbar over for udviklingen i hvert enkelte selskab. På den måde vil tab på nogle aktier forhåbentlig blive opvejet af gevinster på andre aktier.

Som tommefingerregel skal du have 10-15 forskellige aktier i din portefølje fordelt på tværs af sektorer, regioner og lande. Hvis du ikke har råd til at købe så mange forskellige aktier, eller hvis du har svært ved at udvælge dem, kan investeringsforeninger være et godt alternativ.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
14 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-11-09 13:23

Nu har jeg før været ude efter Female Invest, og næsten også beskyldt dem for ikke at kunne regne. Men hvis man læser dagens Finans, så tyder noget på, at Female Invest, godt kan regne den ud. https://finans.dk/erhverv/ECE13357589/female-invest-har-hentet-30-mio-kr-efter-silicon-valleyeventyr/?ctxref=ext Og her kan man læse at: ”Vi vil gerne integrere en handelsplatform, så kunderne kan købe aktier og fonde direkte gennem os.” Og her gik jeg så, og troede, at det der med at købe aktier og fonde, var det man gjorde hos Nordnet og ikke hos Female Invest. Men ellers er det rigtigt godt gået, at man her kan blogge hos… Læs mere

Gæst
Gæst
2021-09-13 12:49

Se, nu begynder det at blive interessant. Her bliver kvinderne fremstillet, som om, at de er svage og mangler muligheder. Så får de hjælp af Female Invest til at kunne investere. Og så får de yderligere hjælp af Nordnet, i form af rabatter. Rabatter som i sidste ende, mændene er med til at betale. Jeg finder det stærkt kritisabelt og diskriminerende, at Nordnet, således kun tildeler kvinder rabatter. Medmindre der også findes foreninger, udelukkende for mænd, som får tilsvarende rabatter. Kigger man lidt nøjere efter på Female Invest, kan man finde en påstand om at kvinder er bedre investorer: https://femaleinvest.dk/magazine/fem-grunde-til-at-kvinder-er-bedre-investorer… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-09-16 17:51

Medlemmer af Female Invest får mig bekendt samme rabat, som medlemmer af Dansk Aktionærforening gør hos Nordnet.
Så tvivler på at Nordnet skelner imellem køn, men blot tilbyder rabat generelt til aktionærfælleskaber i danmark.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-09-17 13:56

Altså, du kan som mand også være med i Female Invest. Det er jeg faktisk.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-09-18 19:56

Hej Morten. Hvordan bliver man så medlem? Vh Anders

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-09-29 10:13
Gæst
Gæst
2021-09-09 21:40

Citat: “Som medlem af Female Invest, sparer du 25% på dine aktiehandler hos Nordnet.” – Ved I hvordan man gør rent praktisk for at opnå denne rabat?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-09-13 14:19

Hej Eva

Du kan skrive til Kundeservice med dokumentation for dit medlemsskab hos Female Invest, så klarer de resten.

Venlig hilsen
Nordnet

Gæst
Gæst
2021-09-08 03:56

Vildt nok alligevel at I tør kalde introduktion til investering for begynder for “Female Invest” og sætte et billede på af 3 blondiner 😀
Jeg er sgu imponeret.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-09-08 16:00

Female Invest er en start-up forening af de tre seje kvinder du ser.
De fik mig i gang med at investere – og deres mission om at lære primært kvinder om egne penge er så globalt vigtigt.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-09-09 01:41

Ok, så giver det selvfølgelig et helt andet billede. Jeg var et andet sted i min tankegang 😀

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-09-09 11:55

Det er stadig imponerende at slippe af sted med at lave en lukket gruppe kun for kvinder i en tid hvor der er så meget fokus på ligestilling. Jeg er ikke sikker på det var gået ligeså godt med “male invest” 😀
Jeg har det personligt helt fint med det, det er selvfølgeligt fordi at der ER forskel på kvinder og mænd, og deres interesser. Der er blot rigtigt mange der benægter det i ligestillingens navn 🙂

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-09-17 09:46

En investeringsforeningen der eksludere 50% af befolkningen er en tåbelig forretningsmodel og ville det så sige at alle mænd er bare fødte investorer og ikke har brug for hjælp? Nej, det betyder bare at en investeringsforening burde inkludere ALLE medlemmer af samfundet så vi kan hjælpe og bidrage til hinanden og ikke opfordre til at splitte samfundet lige midtover. Hvis der var en investeringsgruppe der hed “Male Invest” ville der være nogle der ville være rigtig fornærmet. Men fordi det er trendy at støtte den såkaldt svage køn så går det nok.
Fuldstændig til grin…

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-09-09 09:59

Hej Anne

Female Invest er en super succesfuld (nu international) dansk virksomhed, som har hjulpet mange, især kvinder, i gang med at investere. Vi er derfor rigtig stolte af at lægge et billede af de 3 kvindelige grundlæggere på vores hjemmeside i forbindelse med deres blogindlæg.

Hilsen
Nordnet