Spring til hovedindhold

FLSmidth: Kunderne bryder malm, men investorerne bryder sig ikke om udviklingen

FLSmidth-aktien og –økonomien er aldrig kommet sig over nedturen i forbindelse med finanskrisen og måske mere specifikt afslutningen på ”byggeboomet” i BRIK-landene for ca. 10 år siden. Aktien afspejler udfordringer med at få indtjeningsmarginen op. FLS har brug for at træffe et strategisk valg.

Afkasttiden sat i stå

Det har ikke været sjovt, men derimod meget udfordrende at være FLS aktionær de sidste mange år. For de investorer, som købte aktien før finanskrisen i 2008, er aktiekursen blevet skåret i nogenlunde lige små tredjedele. Selv om der har været udbyttebetalinger, kan det ikke forhindre, at investorerne har tabt penge absolut ved at være FLS investor. Relativt til den generelle aktieudvikling ser det nærmest helt horribelt ud.

FLSmidth har brug for at træffe en vigtig strategisk beslutning i deres økonomiske vadested. En god position indenfor ”mining” bliver løbende trukket ned af udfordringer med at skabe værdi inden for cement, som stadig har en utilfredsstillende indtjening. Den for lave indtjening i Cement bliver ved med at (over)skygge for mining. Investorerne har været meget tålmodige, men mon ikke den tålmodighed er blevet sat på en så markant prøve, at det nu er tiden til at handle?

Presser Metso/Outotec en konsolidering i gang?

Toget er måske sat i gang. I hvert fald er Metso og Outotec fusioneret i Finland og tilsammen bliver de en væsentlig større virksomhed end FLSmidth. En forventet samlet omsætning på tæt på 30 mia. DKK er omtrentlig 50 % større end det, som FLS kan præstere i et normalt år uden Covid-19 inden for mining og cement tilsammen.

Størrelse spiller en rolle

Det er ikke størrelsen, men gørelsen vil nogen nok hævde. Det kan være rigtigt, men i tilfældet med FLSmidth er det en sandhed med modifikationer. FLSmidth mangler nok lidt på den front. For år tilbage var meldingen, at først ved en omsætning på 25 mia. ville selskabet have forudsætninger for at kunne levere optimalt på sine marginmål. I 2019 nåede FLSmidth 20,6 mia. Det er lidt bedre end oprindelig guidet, men 20 % under hvad der ”skulle til”, før det er spændende at være medejer. Det er i den henseende, at det måske kan være relevant at skele til størrelsen og ikke mindst fusionen mellem Metso/Outotec.

Det er ikke kun størrelsen, som udfordrer FLSmidth. Problemerne er centreret i Cement. Det som driver en virksomhedsværdi er ikke mindst profitabiliteten og udviklingen i denne, og her skuffer FLSmidth vedvarende. Det er tid til at gøre noget ved det.

Små tilpasninger

Topchef Thomas Schultz har forsøgt at skære forretningen lidt til, men tilpasninger bliver ikke rigtig bundlinjesynlige. Lavere omkostninger udviskes således af lavere indtjening, og så er investorerne lige vidt.

Cementbranchen står overfor ikke mindst 2 udfordringer. Indtjeningen er for lav og samtidig venter en kolossal grøn omstillingsopgave. De 2 ting i forening må få selskaberne og herunder også FLS til at overveje deres fremtid og handle.

På den ene side bliver FLSmidth jo ikke absolut mindre af at konkurrenterne inden for mining fusionerer, bliver større og høster synergier, som i Metso/Outotecs tilfælde estimeres til at blive 3-cifrede mio. beløb i EUR. Men de bliver relativt mindre, og det kan være en indtjeningsudfordring i relation til den kritiske masse.

FLSmidth har ikke kun en størrelsesudfordring, men skal beslutte om de økonomiske fødder skal blive ved med at være støbt i cement. Enten skal de deltage i en konsolidering, fordi de har teknologien og det grønne udsyn, som giver dem et forspring på noget, som konkurrenterne ikke kan eller ikke kan i samme omfang. Eller også skal de gå ud af cement.

Ser ledelse/bestyrelse udfordringerne?

Alternativet; at gøre ingenting og status quo kan fastholde FLSmidth som en for lille aktør i mining og med et cementproblem, som er er svært at løse organisk. Det gode spørgsmål er hvorfor bestyrelsen ikke allerede har handlet og har indset, at standby fører til mere af den samme fastlåste position?

FLSmidth har stadig friheden til at handle

Den gode nyhed er at FLS indtjeningsmæssigt ikke er i en sådan situation, at de ud fra en ekstrem svækket position er tvunget til at gøre noget overilet. At noget skal ske og det gerne inden for en meget overskuelig fremtid, burde dog være tydeligt for ledelse og bestyrelse.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier.

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer