Spring til hovedindhold

FødevareBanken: Med stigende madfattigdom falder donation på knastørt sted

FødevareBanken er en af de tre organisationer, der modtager penge fra Nordnets Re:turn Initiative i 2022. Og pengene falder på et knastørt sted, for fødevare- og energipriserne stiger.

FødevareBanken er en af de tre organisationer, der modtager penge fra Nordnets Re:turn Initiative i 2022. Kerneopgaven er at bringe overskudsmad fra virksomheder videre til mennesker, der har brug for den, og derigennem give dem en indirekte økonomisk håndsrækning. Samtidig bliver virksomheder hjulpet af med overskudsmad til gavn for klima og miljø.

Pengene fra Nordnets Re:turn Initiative falder på et knastørt sted. For fødevare- og energipriserne stiger. Og det betyder, at flere udsatte grupper i samfundet efterspørger fødevarer, fordi de simpelthen ikke har råd til mad. Samtidig er udgifterne til transport og nedkøling af fødevarer steget eksplosivt. Det giver stigende driftsudgifter i en grad, der sætter sit præg på budgettet i organisationen.

FødevareBanken er nemlig en mindre NGO med relativt små budgetter. Lønningerne er beskedne, og budgetterne er langt fra prangende. Derfor er en årlig stigning på ca. 200.000 kr. til brændstof og yderligere 30.000 kr. til el en streg i regningen.

”Det var en dejlig overraskelse, at vi i begyndelsen af 2022 fik at vide, at vi var udvalgt til at modtage penge fra Re:turn-initiativet. Det er en uforudset indtægt, som har gjort en kæmpe forskel. Fordi vi først fik beskeden i 2022 har vi nemlig ikke budgetteret med pengene. Det har faktisk været en fordel, fordi vi kunne bruge pengene til at lukke en stor del af hullet efter de akutte omkostninger. Så kan vi i stedet bruge tiden på noget andet end fundraising og koncentrere os om vores kerneopgave,” fortæller direktør i FødevareBanken, Lea Gry von Cotta-Schønberg Seider.

Nordnets landechef Anne Buchardt var med, da FødevareBanken i forsommeren bragte mad ud til hjælpeorganisationer på Christianshavn. Til højre står FødevareBankens direktør Lea Gry von Cotta-Schønberg Seider.

Der er ekstra travlt med kerneopgaven i FødevareBanken i disse dage. Endnu flere mennesker mærker nemlig de stigende fødevarepriser i en grad, så mange ikke får den mad, de har brug for.

”Jeg tror, det vil overraske mange, at vi har omkring 100.000 mennesker i Danmark, som kan betegnes som madfattige i forhold til en international standard. Det betyder, at de hverken har økonomi eller færdigheder til at få ordentlig mad i hverdagen. Det gælder både folk på kanten af samfundet og folk i job med lavere lønninger,” fortæller Lea Gry von Cotta-Schønberg Seider.

FødevareBanken oplever blandt andet øget efterspørgsel på morgenmadsklubber på skoler og SFO’er rundt om i landet. Her kan børn få et morgenmåltid, som FødevareBanken sørger for.

”Det er supervigtigt, at børn får morgenmad. De børn, der ikke får morgenmad hjemmefra, har som oftest heller ikke madpakke med. Derfor er morgenmadsklubberne vigtige, for uden næring ingen læring,” fortæller Lea.

Fokus for 2022 i FødevareBanken er en bæredygtig økonomi

Den øgede efterspørgsel på mad kombineret med de stigende udgifter betyder, at fokus for FødevareBanken er at få skabt en bæredygtig økonomi for NGO’en, så driftsudgifterne er betalt. Det vil sige, at der er råd til husleje, brændstof, el og lønninger til de faste medarbejdere, som udgør de største udgifter. Det giver ro til hovedopgaven.

Øverst på to-do-listen er derfor at få flere sponsorer, der kan se pointen i at finansiere leasing af tre nye kølebiler til at bringe maden rundt. Som bonus kan en virksomhed få sit navn vist på en af de biler, der årligt tilbagelægger tusindvis af kilometer. I alt kører FødevareBanken intet mindre end 450.000 km. om året.

“Vi har enorm glæde af at få hjælp til driftsudgifterne. Så har vi nemlig overskud til at agere, når der kommer øget efterspørgsel på forskellige ydelser og kan langt bedre hjælpe.”

Lea Gry von Cotta-Schønberg Seider, direktør i FødevareBanken.

”Vi mener, der er behov for en organisation som vores, der løser et problem med overskudsmad og sørger for, at det kommer godt videre. Der er rigtig mange mennesker, der har brug for denne her mad. Det bedste i verden ville være, hvis vi fik opbygget en infrastruktur, så det madspild, der nu er, kommer de udsatte til gode. Vi bør tage det gravalvorligt og ikke blot forlede os på ildsjæle. Derfor håber vi, at endnu flere virksomheder og offentlige kasser kan se de brede gevinster ved, at vi løser denne store samfundsopgave,” fortæller Lea.

Når der er ro på driftsudgifterne, bliver der også mere plads til at udvikle nye projekter.

”Vi har enorm glæde af at få hjælp til driftsudgifterne. Så har vi nemlig overskud til at agere, når der kommer øget efterspørgsel på forskellige ydelser og kan langt bedre hjælpe.”

Som eksempel på hjælp nævner Lea, at virksomheden Stark stillede en flyttevogn til rådighed, da FødevareBanken for nyligt flyttede til nye lokaler. ”Der sparede vi 40.000 kr., og det er sindssygt mange penge for os,” fortæller hun.

FødevareBanken håber også på en ”brændsstofsponsor” til sine biler eller på at blive fritaget for at betale afgifter til brændstof.

”Det ville have enorm betydning for os, hvis vi kunne blive fritaget for afgifter til brændstof. Det vil være et meget lille tab i indtægt for staten, men have gigantisk betydning for os og lignende organisationer,” siger Lea.

Om bolden bliver grebet af politikerne, må tiden vise. Imens kører FødevareBanken videre med overskudsmad til gavn for klimaet og til glæde for mennesker rundt om i landet.

The Re:turn Initiative
Med The Re:turn Initiative donerer Nordnet 0,10 kr. pr. aktiehandel på platformen i 2022 til FødevareBanken, Den Danske Naturfond og Plastic Change, der alle arbejder for at gøre en forskel for klima og miljø. Vores kunder har stemt om fordelingen af pengene. Nu er 2. kvartal talt op, og den anden af fire donationer er sendt afsted til organisationerne.

Læs mere om Nordnets donationer her

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-07-15 09:30

Dejligt, at høre om et sådant initiativ.