Spring til hovedindhold

Fuld fart frem for aktierne – og bremsen i?

2012 er startet godt for aktierne. C20-indekset er i skrivende stund oppe med 4,7 %, S30 i Sverige med 6,1 % , norske aktier med 3,6 % og finske aktier med 9,8 % (skyldes en stor stigning i indekstunge Nokia). Det tyske DAX er steget med 8,7 %, mens Dow Jones er mere moderat med + 3,1 %.

Vi er vidner til en lemminge-effekt, hvor alle i deres iver og frygt for at gå glip af opturen, nu skynder sig at købe, før naboen gør det. De økonomiske nøgletal fra USA, Tyskland og Kina er i bedring – eller man skulle måske snarere sige, at de er ikke så dårlige, som man kunne frygte. De første regnskaber i USA er blevet fremlagt og indholdet har været i orden målt i forhold til forventningerne men de er ikke prangende. I Danmark er det indtil videre Novozymes, der har leveret regnskab. Investorerne blev dog skuffede over vækstudsigterne for 2012, idet ledelsen er forsigtig med prognosen på grund af de usikre internationale forhold. Novozymes er efter min mening værd at satse på efter faldet ovenpå regnskabet. IC Companys, SimCorp og Vestas har alle udsendt Profit Warnings med nedjusteringer, hvilket er skuffende.

Nedjustering af ni Euro-landes credit rating og tilsvarende for EU´s redningsfond, EFSF, har ikke kunnet rokke ved optimismen. Gældsproblemerne i EU er ikke løst, men der synes at være vilje hertil. Bagsiden af medaljen er dog, at væksten i Europa i år bliver meget lav. Som en hjælp til Euro-zonen har vi set en svækkelse af EUR/USD, og jeg forventer at EUR i endnu en tid vil være under pres. Det vil på sigt gavne alle europæiske eksportvirksomheder.

Mens hele verden bobler af ny optimisme, så falder Baltic Dry-indekset dagligt. Fra første januar er indekset faldet over 25 % til 893. Som en tommelfingerregel skal BDI ligge over 1.000 for at gøre transport af bulkvarer overskudsgivende. Dette indeks indikerer altså implicit, at der ikke er særlig meget gang i råvareforbruget.

Min pointe med dette indlæg på Nordnetbloggen er at råde til, at det nu er tid til at vise forsigtighed igen.  Det positive er, at verdensøkonomien ikke går i baglås, men vi er heller ikke på vej ind i en ny stærk optur for verdensøkonomien. Når det bliver hverdag igen på aktiebørserne drejes fokus over på Eurokrisen, gældsproblemerne i USA og mange andre forhold, som fortsat ikke er løst – men blot udskudt.

Aktierne kan muligvis stige lidt mere, men vi er nær nogle ganske markante modstandszoner, fx 415 for det danske C20-indeks. Derfor kan der komme nedadrettede korrektioner, og i værste fald blive begyndelsen på en ny nedtur for aktierne. Derfor er det efter min mening tid til at være mere forsigtig end dynamisk og geare lidt ned igen for aktiepositionerne med henblik på at klare et ”bump” i vejen, hvor aktierne måske falder med 8-10 %. Afslutningsvis skal det påpeges, at udviklingen i den persiske golf omkring Iran og olieprisen (111 USD) også repræsenterer en direkte udfordring, som desværre kan torpedere aktiemarkedets optimisme.

Information om Aktieinfo: http://www.aktieinfo.net/abb

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer