Spring til hovedindhold

AI-overblik: Microchip-sektoren er mere end Nvidia

Microchips får verden til at køre rundt i den digitale tidsalder. Men hvad er op og ned i microchip-industrien, hvem konkurrer med hvem, hvilke selskaber er førende, og hvorfor er Nvidia vokset så meget ovenpå det seneste regnskab?

Microchips fungerer som hjernen i alle vores digitale enheder som fx vores smartphones, computere, robotstøvsugere, opvaskemaskiner, biler osv. Det er en teknologi, der er utrolig avanceret, og blot én moderne microchip, som den der sidder i din iPhone, indeholder flere kontakter (transistorer), end der er mennesker på jorden.

Microchips får bogstavelig talt verden til at køre rundt i den digitale tidsalder, og med den store AI-revolution er efterspørgslen på microchips blevet endnu større.

Men hvad er op og ned i microchip-industrien, hvem konkurrerer egentlig med hvem, hvilke selskaber er førende, og hvorfor er Nvidia vokset så meget ovenpå det seneste regnskab? Det vil jeg ridse op i artiklen her, og stille fokus på de tre store microchip-selskaber TSMC, Nvidia og ASML.

Anders Bæk

Anders Bæk er blogger med fokus på AI- og tech-aktier.

Op og ned i microchip-industrien

At producere microchips er en enormt kompliceret proces. Det kræver årtiers researcharbejde og teknologi, der kan operere på nanoniveau. Værdikæden for en microchip består derfor af flere led, og der er grundlæggende tre segmenter indenfor microchip-industrien:

  • Microchip-producenter (Foundry-selskaber): De selskaber, der producerer microchippene. Indbefatter selskaber som TSMC, Globalfoundries, UMC etc.
  • Microchip-designere (Fabless-selskaber): De selskaber, der designer microchippene. Indbefatter selskaber som Nvidia, Apple, Qualcomm, Broadcom, AMD etc.
  • Udstyrsleverandører: De selskaber, der producerer udstyret til de to foregående segmenter. Indbefatter selskaber som ASML, Applied materials og Cadence.

Figur 1: De tre grundlæggende segmenter indenfor microchip-værdikæden.

Hvem konkurrerer med hvem?

Generelt gælder det, at selskaberne kun konkurrerer med andre selskaber indenfor samme forretningssegment. TSMC konkurrerer derfor ikke med Nvidia. Nvidia er derimod en af TSMC’s største kunder. Ligeledes konkurrerer ASML ikke med TSMC. ASML leverer derimod udstyr til TSMC.

TSMC – verdens største microchip-producent

Når man snakker om microchip-producenterne (foundries), er der især et selskab, jeg synes er vigtigt at fremhæve: TSMC. TSMC står for Taiwan Semiconductor Manufacture Company, og størstedelen af selskabets fabrikker ligger i Taiwan.

TSMC spiller i dag en nøglerolle i hele microchip-industrien. Som nævnt ovenfor designer TSMC ikke selv microchips, men de producerer dem for deres kunder. TSMC’s største kunder tæller bl.a. Apple (som står for over 20% af TSMC’s samlede omsætning), Nvidia, AMD, Qualcomm og Broadcom.

TSMC er i dag verdens suverænt største producent af microchips, og de sidder på mere end 50% af den samlede industri. Samtidig er de også blandt de dygtigste i industrien, og sammen med Samsung er de to selskaber, de eneste producenter, der kan producere de avancerede 5 nanometer og 3 nanometer microchips. Tallet repræsenterer størrelsen på microchippens transistorer. En længde på 5 nm er ca 20.000 gange mindre end tykkelsen af et hår.

TSMC’s monopollignende position i microchip-industrien har medført, at TSMC i dag er det største børsnoterede selskab i hele Asien.

Figur 2: Globale markedsandel for microchip-producenter Q3 2023. Kilde: macrotrends.net

TSMC har dog én stor udfordring: Taiwans forhold til Kina. Kina har længe truet med, at man vil optage Taiwan i det større kinesiske rige. Flere eksperter vurderer, at man bør tage denne invasionstrussel fra Kina alvorligt. Hvis Kina gør alvor af de trusler, vil det i værste fald kunne medføre, at TSMC tages helt af aktiemarkedet.

Hvordan havnede Nvidia på AI-tronen?

ChatGPT har skubbet gang i den store AI-bølge, verden oplever lige nu, og mange selskaber er som følge deraf gået i gang med at udvikle deres egne sprogmodeller og AI-systemer. Dette har medført, at efterspørgslen efter microchips er blevet større end nogensinde før, eftersom det kræver komplekse AI-træningscomputere, der kan træne og udvikle AI-systemerne.

Nvidia sidder i dag på ca. 90% af disse AI-træningscomputere (AMD og Intel deles om de resterende 10%). Nvidias største kunder tæller bl.a. Microsoft, OpenAI, Tesla, Alphabet, Amazon og Meta.

Men hvorfor er det Nvidia, der i dag sidder så tungt på denne hurtigt-voksende industri? Mange vil kende Nvidia for deres GPUs (graphic processing unit), som findes i grafikkort, der især bliver brugt til computerspil. Det har dog vist sig, at GPUs ligeledes er optimale at benytte i AI-træningscomputere. Det er den primære grund til, at Nvidias salg er steget så markant over de seneste kvartaler, hvor selskabets omsætning er steget med 225% fra 2022 til 2023.

Figur 3: Nvidias årlige omsætning fra 2016 til 2023. Kilde: Macrotrends.net

Vi står i dag midt i en moderne guldfeber med AI-teknologi som guldet, og Nvidia sælger i dag størstedelen af “skovlene”. Det har gavnet Nvidias forretning i så stor en grad, at Nvidia i dag er mere værd end både Alphabet og Amazon.

Kan Nvidia holde fast?

Det store spørgsmål som mange Nvidia-investorer derfor stiller sig er: har Nvidia moat (moat = langsigtede konkurrencefordele)? Vil Nvidia kunne beholde sin monopol-position over de kommende år, eller vil andre aktører formå at spise sig ind på Nvidias markedsandele indenfor AI-træningscomputere?

Det er meget svært at sige på nuværende tidspunkt. Flere store tech-giganter som bl.a. Microsoft, Alphabet og OpenAI har udtalt eller antydet, at de vil forsøge at udvikle deres egne AI-træningscomputere over de kommende år. Men selvom dette lykkes for dem, så vil der formentligt gå flere år, før de i så fald kan skære Nvidia helt ud af deres værdikæde.

Det er dog ikke umuligt, at Nvidia på længere sigt kan blive skåret helt ud af værdikæden. Lignende tilfælde er tidligere set, eksempelvis da Apple for nogle år siden meddelte, at de selv ville begynde at designe deres egne CPUs til Macbooks og iPhones. Dermed droppede de Intel, som indtil da havde leveret alle Apples CPUs. Hvis et lignende scenarie i fremtiden udspiller sig i AI-industrien, vil det udgøre en stor trussel mod Nvidias dominans.

ASML og de andre udstyrsleverandører

Udover microchip-producenterne og -designerne består værdikæden som nævnt også af et tredje segment: de selskaber, der leverer udstyr til at designe og producere microchippene.

I dette segment finder man bl.a. selskaber som ASML, Applied Materials, Lam Research, Cadence og Synopsys.

Hollandske ASML er en af de vigtigste selskaber indenfor dette segment, og de sidder i dag på et monopol indenfor fotolitografisystemer. Disse systemer bruger fokuserede lysstråler til lave aflejringer i microchip-materialet på nanoniveau. Det er nogle meget avanceret systemer, og en enkelt maskine har samme størrelse som en hel bus.

ASML er det eneste selskab i verden, der producerer disse EUV-litografisystemer (EUV står for “extreme ultraviolet litography”). EUV-litografisystemer er påkrævet for at udvikle de hurtigste og mest avancerede microchips i dag.

En industri i høj vækst

Microchip-industrien har historisk haft en stor vækst, og over de seneste 20 år er industrien steget med en CAGR (gennemsnitlig annualiseret vækst) på 13%. Det er ikke umiddelbart til at se noget, der tyder på, at denne vækstrate vil stagnere over de kommende år, og tværtimod spår mange analytikere, at AI-boomet vil få væksten til at skyde endnu højere i vejret.

Bl.a. har Jensen Huang, Nvidias CEO, udtalt at markedet for AI-træningscomputere med stor sandsynlighed vil stige med omkring 1 billion dollars (1000 milliarder dollars) over de næste 4-5 år. Hvis han får ret, vil det være en vækst som løfter ikke kun Nvidia, men hele microchip-produktionskæden.

Dettematerialeer udarbejdet af Anders Bækog indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer imaterialet. Anders Bækhar ansvaret formaterialetsindhold,og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber. Anders Bæk ejer aktier i Nvidia, TSMC, ASML, Microsoft, Alphabet og Meta.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 27. februar 2024 kl. 10.30

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales imaterialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Mathias Rando Juul
Mathias Rando Juul
2024-04-15 07:53

Det er svært at forstå, at der laves hele tre afsnit med fokus på NVIDIA, uden at CUDA nævnes. Det er en stor del af NVIDIAs vigtige fordel: De ejer både hardware, firmware og software. Dét er stærkt, og det samme ses hos Apple.

Hans-Hermann Hoppe
Hans-Hermann Hoppe
2024-03-11 21:01

Ogsaa kunde man med Fordel inkludere Raasiliciumproducenter saasom REC Silicon..

Jens K Jensen
Jens K Jensen
2024-03-05 16:50

Fint AI Overblik!

Jeg er klar over at man må trække en linie et sted i sandet og begrænse sig i sådan en analyse 🙂 Men jeg har altså valgt at inkludere Super Micro Computer (som bl.a. laver server til NVidia GPU Racks) og ARM Holding i min portefølje

Jeg ser SMC som en aktie der fint kan løbe med i den nærmeste NVDA spurt og ser ARM som vigtig i fremtidens AI verden fordi NVidia efter erhvervelsen af ARM, fastholde Arms åbne licensmodel og kunde neutralitet.

Hvorledes ser du på de to aktier?