Spring til hovedindhold

Globalt vækstopsving er gået i stå

Momentum i det globale vækstopsving over sommeren ser ud til at være gået i stå. De markant bedre makroøkonomiske signaler i juli og august, er på det seneste blevet afløst af stilstand og en jævn udvikling.

De økonomiske signaler i alle tre verdensdele ser fortsat pæne ud, med USA som en positiv overraskelse. Ved den seneste opdatering af AktieUgebrevets Konjunkturbarometer for den Globale Økonomi for to uger siden spurtede barometerstanden frem fra minus til plus 0,4. men i denne opdatering er scoren uændret, hvilket kunne tyde på, at momentum er ved at gå ud af fremgangen.

På papiret ser der ud til at være solid vækstfremgang i USA, hvis man læner sig op af den vigtige indikator fra de amerikanske indkøbschefer i ISM. USA står dermed til at blive den afgørende vækstdynamo for både Asien og Europa de kommende måneder, hvis amerikansk økonomi kan konsolidere fremgangen. Det er højst tænkeligt, at det vil være tilfældet de kommende måneder. Men på 6-9 måneders sigt er det mere end tvivlsomt, fremgå af makrokommentaren i denne udgave af AktieUgebrevet, som sætter fokus på konjunkturcyklen i USA’s økonomi.

Selvom ISM målingen for fremstillingsindustri viser en uændret overordnet score i august på 55 og altså solidt over den neutrale værdi på 55, så viser den fremadrettede ordreindgang meget stærk fremgang.

Der er dog også svaghedstegn i den seneste ISM-måling. Blandt andet viser delindikatoren for beskæftigelsen fortsat tæt på en neutral score (med et fald fra 54 til 53), og den samlede ordrebeholdning er fortsat faldende (med en score på 46 og altså under de neutrale 50).

Umiddelbart ser USA’s økonomi ud til at være inde på et solidt vækstspor, hvilket også bekræftes af udviklingen i Consumer Metrics ledende indikator for amerikanernes privatforbrug.

Mens den seneste PMI-måling for Europa viser den bedste score i flere år, er der også tegn på stabilitet i kinesisk økonomi, hvor den seneste PMI måling viser en score omkring 50. Mens udviklingen i Europa på det seneste har overrasket positivt, er fremgangen i Kina meget tøvende. Og det er værd at bemærke, at udviklingen i både containerfragtraterne og i råvarepriserne, konkret i CRB Raw Industrial, igen viser tydelige svaghedstegn. Det kunne tyde på, at der ikke er noget opsving på vej i kinesisk økonomi.

Meget tyder på, at der fortsat ligger en dyne over de finansielle markeder – og også over erhvervstilliden, indtil der er en afklaring omkring hvad især den amerikanske centralbank beslutter i forhold til en nedtrapning af QE-obligationsopkøbere.

Alene forventningerne til en aftrapning har allerede rystet flere asiatiske økonomier, som er blevet ramt af det udtræk af risikovillig kapital – og likviditet – som er fulgt i kølvandet på den nye situation.

På den seneste er den 10-årige amerikanske statsobligationsrente fortsat med at tordne opad. Den ligger nu i nærheden af 3 % i effektiv rente, hvilket er næsten en fordobling af renten siden starten af maj. Der er altså tale om en eksplosiv stigning i renten, som bag nedrullede gardiner har kostet enorme kurstab på de internationale obligationsbeholdninger, enten direkte hos investorerne eller hos de finanshuse, der har afdækket deres risiko gennem kontrakter.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer