Spring til hovedindhold

GN Store Nord: Presset til at droppe kapitaludvidelse gør konsolidering mere sandsynlig

GN Store Nord meddelte tirsdag, at de dropper forslaget om at få bemyndigelse til at udstede for op til 7 mia. kr. nye aktier. Det åbner for konsolidering og vidner om en fejlslagen strategi og eksekvering.

GN Store Nord meddelte tirsdag, at forslaget om at få bemyndigelse til at udstede for op til 7 mia. kr. nye aktier ikke har kunnet samle det nødvendige 2/3 flertal og er trukket af bordet. Det åbner for konsolidering og er samtidig et vink med en vognstang fra aktionærerne om en fejlslagen strategi og eksekvering.

  • GN Store Nord tilbagetrækker forslaget om at udstede nye aktier.
  • De nye aktier på for op til 7 mia. skulle have sikret, at gæld/indtjening blev bragt tilbage til det rigtige niveau. Årsagen er dårlig timing af købet af Steelseries, lidt skuffende indtjening og den manglende finansiering af købet på det rigtige tidspunkt.
  • Prisen for Steelseries var på papiret nok 8 mia., men reelt var den flere gange større. Det skyldes, at den nu et godt stykke tid senere skulle være finansieret pr. efterkrav ved udstedelse af nye aktier til rundt regnet 1/3 af værdien. Alt andet lige svarer det i værdifastsættelse til, at prisen ikke er 8, men for aktionærerne inklusive udvanding snarere er 3x.
  • Aktionærerne har været højrøstede skeptiske, og GN Store Nords ledelse og bestyrelse har desværre ikke haft de rigtige svar på de gode spørgsmål
  • Analytikere har talt om, at behovet for ny kapital, med mindre indtjeningssituationen ser værre ud end annonceret, måske snarere var 4-5 mia. end 7 mia.
  • GN Store Nord har selv bidraget til den usikkerhed ved først at nævne 7 mia.. Det tal blev senere præciseret til ”op til 7 mia”.
  • Uanset ville en kapitaludvidelse have været meget skidt timet og ekstremt udvandende. Det kan undre, at ledelse og især bestyrelsen ikke varetog ”rettidig omhu” med at finansiere opkøbet på tidspunkt for købet med eksempelvis nye aktier til en helt anden og meget højere kurs.

Hvad sker nu – mulige scenarier

GN Store Nord har sagt, at de på et senere tidspunkt vil vende tilbage med en anden finansieringsmulighed. Uret tikker, og ”senere” kan meget vel blive overhalet af virkeligheden.

Bud fra Demant

WDI (majoritetsaktionær i Demant) ejer mere end 10% i GN Store Nord. Formålet har indtil videre formentlig været at kunne blokere for en anden byder, som havde lyst til at lancere et opkøb. Dels i relation til 90% ejerandel og dels fordi et for lavt bud ville kunne ændre på sektoren.

Demant er den mest naturlige industrielle konsolidator. Demant kunne tænkes at komme med et bud på GN Store Nord, som nu er finansielt sårbar. Demant er formentlig først og fremmest interesseret i høreapparatsdelen. GN Audio og Steelseries er nok mindre interessante. Samtidig har Demant selv haft udfordringer med at få sin egen ”Communications” til at være en profitabel forretning. En løsning kunne være bud på hele GN Store Nord og forsøg på at afsætte det til kapitalfond, som Demant ikke selv finder at være bedste ejer til (Audio, Steelseries, Communications”)

Er private placement på 9,99 % en mulig ”delfinansering”?

Aktionærerne har sagt nej til stor kapitaludvidelse. Gad vide om det samme gælder, hvis der kunne laves en udstedelse på 9,99 % nye aktier uden prospektkrav til en eller få købere? Forudsætningen er, at de købere findes; at GN tør binde an med det, og at køberne er villige til at byde en ”fornuftig pris”, hvad det så end vil sige. Det her alternativ kan ikke udelukkes, men er mindre sandsynligt end Demant bud.

Ingen bud og ingen kapitaludvidelse nu

Den tredje mulighed er, at der ikke kommer bud fra Demant og heller ikke fra en anden. At en private placement ikke vurderes som realistisk. I det forhold går tiden, og GN Store Nord forsøger at afsøge andre muligheder. Det er den mindst sandsynlige lige nu.

Kursstigning for GN og formentlig og måske også Demant

Flere aktier fra GN Store Nord synes mindre sandsynlig. Dermed stoppes risikoen for yderligere udvanding; formentlig. Slutspillet om GN Store Nord er i gang. Investorerne vil formentlig tænke på den mulige budpris på hele eller dele af GN Store Nord som meget sandsynlig. Af den årsag ville en større kursstigning fra morgenstunden give god mening.

Hvad sker der med Demant. Tjah – det kommer an på, om investorerne tror Demant bliver byderen, og hvad de tror, buddet kan blive inklusive finansiering. En højere pris skal ”finansieres” med mange synergier. Det er ikke umuligt. En lex Novozymes/Chr. Hansen, hvor Novozymes’ aktionærer er blevet straffet meget hårdt på grund af høj pris med begrænsede og utilstrækkelige synergier, er eksemplet, som ikke skal kopieres. En forventning om et bud på 200+ vil ikke afskrække Demants investorer, fordi GNs aktiekurs ved en lukkepris på 144,5 tirsdag er udbombet

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2023-03-18 08:29

Hej Per. Tror du at et evt. opkøb fra Demant vil blive godkendt af konkurrencestyrelsem?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-03-19 13:21

Hej Tobias

Det er et godt spørgsmål. Det er ikke givet, og slet ikke at det går glat, men der er i det mindst en mulighed for det. Jeg tror, hvis det kommer til de overvejelser, at man i det mindste vil gøre forsøget. Det skyldes bl.a. at synergierne formentlig er “ret store”. Både i høreapparater, men ikke mindst i headset, hvor Demant jo selv døjer med en helt igennem utilfredsstillende indtjeningsudvikling

Hilsen Per

Gæst
Gæst
2023-03-16 08:56

Tak for en rigtig fin artikel. Du nævner ikke at OTC (over-the-counter) høreapparater blev godkendt af FDA sidste oktober. Presser det ikke hele markedet? Kan danske producenter konkurrere mod giganter som Apple og Sony på sigt? Hvor meget af markedet er tilbage, hvis EU følger efter USA?

Mit bud er, at det kun er Cochlear apparater som sælges til (for investorer) fornuftige priser om 5-10 år.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-03-16 09:08

Hej Kristian

Konkurrenter kommer + nu siger USA stop for høje priser = scenarie vi har hørt om i mange år, som ikke har udspillet sig endnu. Måske/måske ikke “Peter og ulven” pendant. Hvad der sker om 5-10 år ved jeg ikke noget om. Skal Sony selv bygge sit eget brand op, evt? Måske. Det gør man ikke overnight. Vil nye aktører ændre konkurrencebilledet? Måske/måske ikke. Men som sagt: Andre ved det meget bedre end jeg. Jeg skriver om GN, den manglende værdiskabelse og hvad der kan ske lige om lidt

Hilsen
Per