Spring til hovedindhold

God januar måned er en positiv strømpil for helåret

Januar måned har været fantastisk god og afkastvenlig for aktieinvestorerne. Faktisk skal man mere end 10 år tilbage for at finde en tilsvarende god begyndelse. Hvis historien er nogen rettesnor, er der mere at komme efter for investorerne. Tilbagefald kan forekomme og nyhedsvakuum vil ske. Det mest sandsynlige er dog, at der er mere godt i vente i aktierne globalt set.

Når januar er god er året godt

Et kig tilbage i historiebøgerne afslører, at en god januar måned på aktiemarkederne tegner godt for helårsudviklingen. Muligheden for at aktierne fortsætter en god januar måned og slutter året i investerings- og afkastplus er med historien in mente fremragende.

En kraftig start giver tro på en fremragende udvikling

Man kunne spørge sig om ikke en markant start på året (store stigninger) gør, at markederne senere mister pusten og at investorerne kan komme lidt foran realiteterne og den økonomiske udvikling?

På den ene side er det realistisk at der kommer opbremsninger og mindre tilbagefald/korrektioner. På den anden side giver historien investorerne alibi til at tro på, at en markant og god start på året snarere er et varsel om at noget ”stort er under opsejling”, end at det er begyndelsen til en boble.

Hvad taler for yderligere stigninger

Der er mange faktorer, som taler for at 2013 bliver et godt aktieår og også bedre end det tegnede for nogle få måneder siden:

  • Investorerne har i januar måned tabt penge på statsobligationer og sidstnævntes status er gået fra ”risikofrit afkast til afkastfri risiko”. En vandring ud af obligationer og ind i aktier er begyndt.
  • Aktierne er fortsat meget attraktiv pris i forhold til obligationer.
  • Verdensøkonomien er i en stabilisering og forbedring.
  • Risikoen for at Europa kuldsejler den globale økonomi er trods alt aftagende.
  • Virksomhederne er i indtjeningsmæssig topform.
  • Der stimuleres fortsat meget i form af budgetunderskud og ekstremt lave renter. Aktieinvestorerne spiller fortsat på samme hold som centralbankerne.
  • Investorerne har fortsat markant få aktier i det tilfælde hvor et meget positivt scenario skal udspille sig.

På den anden side

Der er dog også fortsat usikkerheder:

  • Den globale økonomi er i bedring, men fremgangen er skrøbelig.
  • Den økonomiske udvikling er fortsat afhængig af massiv hjælp fra finans- og pengepolitikken.
  • Der er altid faren for at politikere træffer beslutninger som er mindre hensigtsmæssige for investorerne.

Pas på på kort sigt – mere i vente for helåret

Der er således sandsynligvis mere godt i vente for investorerne. Det bliver dog ikke uden investeringsbump på vejen. På kort sigt er en opbremsning/konsolidering/lettere kursfald det mest sandsynlige efter en mildt sagt hæsblæsende start på året.

For hele 2013 er mulighederne for at januar måneds fornemme udvikling er et godt varsel dog gode, og det er mere sandsynligt at noget ”stort er i gære” end at investorerne er i gang med opbygningen af en boble.

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer