Spring til hovedindhold

Hvad gør du, når inflationen raser, og renterne stiger?

Inflationen raser og renterne stiger. Selv ikke landets klogeste økonomiske hoveder kunne forudse gas, el og andre prisers eksploderende niveauer hen over sommeren, og det er kun begyndelsen. Det bliver nok værre.

Selv for eksperter er fremtiden svær at forudsige. Går vi bare et halvt eller trekvart år baglæns og ser på de daværende nyeste økonomiske prognoser, altså de økonomiske ’vejrudsigter’ fra Finansministeriet, Nationalbanken og storbankerne, ville vi ønske, at de havde haft ret. Men selv ikke landets klogeste økonomiske hoveder kunne ikke forudse, at gas, el og andre priser ville nå eksplosive niveauer hen over sommeren. Og det er kun begyndelsen. Det bliver nok værre.

Du har bemærket, at det er blevet meget dyrere at fylde indkøbsposerne i supermarkedet. Den 23. august kom den rystende nyhed, at dansk inflation i juli var på 9,6%. Har du været på jagt efter et nyt boliglån, har du oplevet, at også boligrenten er galoperet op.

Uanset hvor du vender dig hen, er priserne steget, og dit rådighedsbeløb er under pres. Som om det ikke var nok, har aktierne været på en lang rutsjetur nedad, garneret med en lille optur hen over sommeren, og i skrivende stund er de på vej ned igen. Din investering er med andre ord skrumpet i værdi ’på papiret’.

Hvor er du som privat investor, når du er i en økonomisk situation, der minder om at være fanget i kviksand? Det er her, du skal hive fat i nogle af investeringens grundsten.

Tænk langsigtet

Først og fremmest skal du tænke langsigtet. Det kan ikke nytte noget, at du tøver med at investere, fordi der er uro. Måske tænker du, at du vil vente, til det går over. Men der kommer altid en krise til, og bagefter kommer der en ny normal. Jo før du kommer i gang med at investere, jo større afkast vil du typisk kunne se frem til. Historisk set har aktiemarkedet givet gode afkast.

Invester lidt ad gangen

Hvis du investerer jævnt måned efter måned, kommer du bedre på niveau med markedet, end hvis du investerer et stort beløb på en gang. Det er naturligvis en smagssag, hvad man har det bedst med. Og det skal føles rigtigt, når man investerer.

Man skal dog passe på med at tro, at man er klogere end markedet og kan regne ud, hvornår det er ’billigst’ at købe. Tror man det, kan man nemt komme i den situation, at man ærgrer sig bagefter.

Min klare anbefaling til både nye og knap så nye investorer, er at overveje en månedsopsparing, der veksles til investering i fonde. Det giver både spredning og en fornuftig risikoafdækning. Ser vi tilbage, er det også klart, at investering vinder over kontant opsparing.

Har du råd til at stå kontant?

Med en inflation tæt på 10% udhules værdien af den kontante opsparing dag for dag. Har du råd til at lade værdien af din opsparing sive ud mellem hænderne som en håndfuld sand på stranden? Det siger jeg personligt nej tak til.

Som altid, er det klart en god ide, at have en vis kontant opsparing som buffer til uforudsete udgifter. Vi har alle sammen øgede faste udgifter i øjeblikket, og derfor giver det mening, at der måned for måned sendes flere penge til budgetkontoen sammenlignet med sidste års niveau. Man skal bare passe på, at bufferopsparingen ikke vokser sig alt for tyk og fed, fordi man frygter fremtiden. Når man sparer op, skal man spare klogt.

På lang sigt viser historien, at investering slår den kontante opsparing.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirerDette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer