Spring til hovedindhold

Hvem er vinderen i VVS-branchen

Alt i alt synes jeg AOJ ligner en billig branchenvinder og dermed en god investering i august 2017.

Jeg købte for mindre end tre år siden VVS-grossisten Brdr. A & O Johansen (AOJ på København) til den danske modelportefølje jeg styrer for Dansk Aktionærforening (Fundamentalporteføljen). På købstidspunktet i oktober 2014 var kursen 120 kr. I dag er kursen 4-doblet til 480 kr. Er det mon på tide at sælge aktien?

Inden jeg forholder mig til om hvorvidt AOJ er overvurderet eller undervurderet, vil jeg kigge nærmere på selskabets lønsomhed, kursudviklingen og nøgletallene.

Her er først en analyse af lønsomheden, en såkaldt EBIT-analyse:

EBIT-analysen viser at den svenske konkurrent Ahlsell (AHSL på Stockholm) med 5,5% har den bedste gennemsnitlige overskudsgrad i 10-års perioden 2007 til 2016 af fire nordiske børsnoterede konkurrenter. EBIT analysen viser dog også, at AOJ med 3,6% har klart bedre historiske marginaler end de danske konkurrenter Solar (SOLAR B på København) og Sanistål (SANI på København).

Jeg har beregnet udvalgte nøgletal for de fire VVS-grossister:

Som det fremgår af nøgletalstabellen har AOJ med 35,0% den klart bedste egenkapitalforrentning (ROE 2017) af de fire konkurrenter. Dette resultat tyder på at AOJ er et særdeles veldrevet selskab. AOJ har samtidigt den laveste prissætning målt på P/E2017 og P/E2018. Det skal i den forbindelse nævnes at der ikke findes konsensusestimater for AOJ. De estimater, der er anvendt i tabellen, har jeg selv beregnet, så de svarer nogenlunde til AOJ ledelsens udmeldte forventninger. Målt på P/E2017 handles AOJ med rabat på ca. 26% i forhold til de tre konkurrenter (P/E=10,7 vs. P/E=14,5 for konkurrenterne). Og målt på P/E2018 handles AOJ med rabat på ca. 35% i forhold til de tre konkurrenter (P/E=9,6 vs. P/E=14,7). Nøgletallene tyder på at AOJ har en kvalitet over middel, og en prissætning under middel.

Her er en graf, der viser kursudviklingen siden januar 2001:

Som det fremgår, er AOJs aktiekurs steget fra 38,5 kr i januar 2001 til 480 kr i august 2017. Det svarer til et annualiseret afkast på 16,4% p.a. Til sammenligning er OMXC20 indekset steget 7,2% p.a. AOJ har dermed outperformet det danske eliteindeks med hele 9,2% p.a. siden januar 2001 (16,4% – 7,2%). Det er et temmelig godt resultatet, der tyder på, at AOJ kan være en god langsigtet investering.

Alt i alt synes jeg AOJ ligner en billig branchenvinder og dermed en god investering i august 2017. Jeg vil på den baggrund beholde mine aktier indtil videre.

Hvad mener du om Brdr. A & O Johansen og de andre børsnoterede VVS-grossister?

Disclaimer: Brdr. A & O Johansen (AOJ) indgår i Thorleif Jacksons danske modelportefølje for Dansk Aktionærforening (Fundamentalporteføljen). Han ejer også selv aktier i AOJ. 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2017-08-18 12:48

AO virkede også billig i 2007. Spørgsmålet er hvad man tror om byggebranchen de kommende år. Hvis vi er på toppen af en bølge er P/E 10 dyrt for en så cyklisk aktie som AO. Hvis man tror byggebranchen har nogle gode år foran sig er det billigt. Jeg holder mine AO aktier, men køber ikke flere.