Spring til hovedindhold

Hvor blev årets januarrally af?

Stort set alle investeringsstrateger fra danske og udenlandske finanshuse har udmeldt en forventning om stigende aktiemarkeder i år. Men indtil videre er det ellers ret sikre årlige januarrally udeblevet. Spørgsmålet er, om de store bankers investeringsstrateger er blevet for meget salgsfolk og for lidt saglige eksperter?

I Økonomisk Ugebrev har vi meldt vores årsforventninger ud i starten af året, og for aktiemarkedets vedkommende ser vi bestemt ikke nogen fest i 2021. Vores hovedscenarie er, at vi ser et aktieår, som udspiller sig i tre faser: Først en mulig momentumdrevet del i den første del af 2021, som får energi af udsigten til åbningen af den vestlige verden efter udrulning af vaccinerne. Dette momentum kan blive afviklet hurtigere, end vi aner, og det er måske det, der allerede er ved at ske.

Det bringer os over i anden fase: Nemlig stigende nervøsitet om, hvor meget det trækker ud med nedlukning af samfundene, og om følgeskaderne på erhvervslivet med efterfølgende værditab, når hjælpepakkerne udfases.

Største negative drivkræfter er dog fortsat udpumpning af kapital fra centralbankerne og finanspolitiske hjælpepakker, der allerede har givet forward-inflationsforventningerne et gevaldigt løft. Altså kan det forventes, at obligationsrenterne stiger yderligere. Og det er ikke godt for aktierne. Påfaldende var det da også, at da USA’s kommende præsident, Joe Biden, fremlagde sin ny hjælpepakke til 1900 mia. dollars, reagerede markedet med et skuldertræk og blev sendt lidt nedad.

Endelig er der allerede overdrevne forventninger hos analytikerne til de børsnoterede selskabers indtjeningsmæssige comeback allerede fra 1. kvartal 2021, hvor analytikerne for de 600 største selskaber i Stoxx 600 forventer 40 procent overskudsfremgang i forhold til 1. kvartal 2020. Her var overskudsfaldet på 38 procent i forhold til kvartalet året før. Så i 1. kvartal 2021 ses altså et comeback fra indeks 62 sidste år til indeks 87 i år altså stadig 13 procent efter 1. kvartal 2019.

Med de fortsatte nedlukninger og usikkerhed om åbning af samfundene, ikke mindst efter den nye mere smitsomme engelske COVID-19-variant, er udsigterne stadig mere usikre. Markedet har på ingen måde nedjusteret 1. kvartalsforventningerne efter den nye virkelighed. Snarere tværtimod idet overskudsfremgangen sås at lande på 36 procent i 1. kvartal for tre måneder siden – og det samme for seks måneder siden ifølge analytikerestimater indsamlet af Refinitiv I/B/E/S. Og man må unægtelig erkende, at verden – og forventningerne – har ændret sig markant det seneste halve år. Men det har analytikerne altså helt ignoreret i deres estimater.

En lang række af de mere uafhængige internationale analysehuse har for længst dømt aktiemarkederne i en historisk boble.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer