Spring til hovedindhold

Indien kan sikre din alderdom

De positive overskrifter står i kø, når banker og investeringseksperter i disse år bliver bedt om at beskrive Indien på den lange bane. Erik Bork fra Invested.dk er ikke i tvivl om, at der ligger et stort potentiale i det sydasiatiske marked.

Af Erik Bork, invested.dk

I øjeblikket er der blæst omkring Indiens aktiemarked. Det skyldes, at Indiens rigeste mand, Gautam Shantilal Adani, er kommet i søgelyset for blandt andet kursmanipulation og regnskabssvig.

Men den nuværende skandale ændrer ikke på, at det indiske aktiemarked kan være en særdeles solid langsigtet vinder, og at den nuværende blæst i stedet kan være en god opkøbsmulighed for den langsigtede investor.

Hvorfor Indien?

”Globalt kraftcenter” og ”Fremtidens lokomotiv”.

De positive overskrifter står i kø, når banker og investeringseksperter i disse år bliver bedt om at beskrive Indien på den lange bane.

Imens både USA og Kina slås med væksten, hamrer Indien pludselig afsted på alle cylindre, og meget tyder på, at den vilde udvikling kun lige er begyndt for det gigantiske land i centrum af Sydasien. I 2022 har verdensindekset været nede med over 17% (endnu værre for både USA og Kina), men midt i stormen har Indien overrasket med et fald på kun ca. 9% (iShares MSCI India).

Sagen er, at Indien er rigtig godt placeret i forhold til fremtiden på en række meget vigtige parametre. Det betyder, at Indien kan vise sig at være et optimalt sted at placere sig i forhold til langsigtede investeringer – f.eks. via ETF’er.

Invested.dk har fundet flere ETF’er, der dækker Indien. Hent dem sammen med Invested.dk’s store "Guide til investering i ETF og indeksfonde”. Bogen er på næsten 30 tætskrevne sider. Hent gratis e-bog om investering i ETF her. Nu med tillæg om Indien.

Vigtigst af alt i forhold til Indiens vækstmuligheder er, at Indiens befolkningstal stiger. Det står i modsætning til mange andre lande i verden, og i særdeleshed i modsætning til Kina, hvor befolkningskurven er knækket nedad, så Indiens befolkningstal allerede i år overtager Kina som verdens mest folkerige land med 1.4 milliarder mennesker.

Samtidig med befolkningstilvæksten vokser også økonomien og uddannelsesniveauet, og det har sat turbo på udviklingen i hele Indien.

”Indien er allerede den hurtigst voksende økonomi i verden med en gennemsnitlig vækst i bruttonationalproduktet på 5,5% i løbet af det seneste årti. Og nu sætter tre megatrends scenen for en hidtil uset økonomisk vækst i landet, nemlig global offshoring, digitalisering og energiomstilling,” skriver storbanken Morgan Stanley således i en nylig rapport om Indien.

For at blive klogere på Indien som investeringscase vil vi i det følgende kigge på 4 vigtige parametre, der gør Indien meget interessant:

1. Voksende økonomi og teknologisk viden

Indien er på vej til at blive verdens tredjestørste økonomi, og forventes allerede i 2027 solidt at overgå både Japan og Tyskland. Indiens vækst har ligget på mellem 5-8% siden finanskrisen (med undtagelse af 2020 pga. Covid-nedlukninger), og samtidig forventes indtægten per indbygger at fordobles frem til 2031.

En af Indiens helt store økonomiske overraskelser er en eksplosion i antallet af såkaldte Unicorns, hvilket vil sige privat opstartede virksomheder, der har opnået en værdi over 1 milliard dollars. På få år er antallet vokset til over 100, og dermed har Indien verdens tredjestørste base af Unicorns, kun overgået af Kina og USA. Nogle af de mest spektakulære er fintech-virksomhederne CRED og BharatPe, der begge blev startet for mindre end 5 år siden, og som allerede nu er nogle af Indiens største tech-virksomheder.

Børsintroduktioner på Indiens indenlandske børser nåede et nyt højdepunkt i 2021, og en nylig undersøgelse blandt startups i Indien har desuden afsløret, at over 42 % ønsker at udvide og udnytte de globale markeder i de kommende år – heraf er 64 % virksomhedens inden for software-as-a-service. Den udvikling støttes offentligt af den indiske regering, der i modsætning til Kina opfordrer til mere privat initiativ og frihandel inden for tech-sektoren – senest med en udtalelse fra indiens erhvervsminister om, at man vil øge støtten til IT-sektoren markant.

Desuden har Indien en ny og prisvenlig rumfartsindustri i stærk fremmarch, der er begyndt at opsende kommercielle satellitter med egne raketter.

2. Unge veluddannede borgere

Indien har fortsat massive problemer med fattigdom og analfabetisme, men samtidig vokser middelklassen eksplosivt, og den indeholder millioner af veluddannede unge på vej frem. 65% procent af Indiens befolkning er under 35 år – svarende til omkring 900 millioner mennesker. De bedste 38 millioner er fordelt på Indiens over 50.000 uddannelsesinstitutioner og 1000 universiteter, hvilken gør Indiens til verdens næststørste land inden for videregående uddannelser.

Samtidig har Indiens regering et mål om at fordoble antallet af universitetsstuderende inden for de kommende år, hvor især IT-uddannelser har særlig fokus. Allerede nu har Indien to universiteter rangeret som de 100 bedste inden for IT- og Informationsteknologi (Danmark har nul).

En anden stor fordel for inderne er, at de i høj grad behersker engelsk og uden videre kan kommunikere med store vestlige virksomheder. Som gammel engelsk koloni er engelsk ligefrem officielt sprog i flere indiske provinser, og bruges også i den indiske administration og på universiteterne på linje med hindi.

Figur 2: Indien bruger flere og flere penge på uddannelse

3. Købestærk og voksende middelklasse

Indiens middelklasse er vokset fra 14% af befolkningen til nu over 30% af befolkningen på ikke engang 20 år, og det forventes af fordobles yderligere frem til 2050. Efterhånden som den indiske økonomi fortsætter med at vokse, og flere mennesker kommer ind i middelklassen, er der en kæmpe mulighed for virksomheder i at udnytte det voksende forbrugsmarked i Indien.

I 2020 havde Indien over 749 millioner internetbrugere over hele landet. Dette tal forventes at vokse til tæt på befolkningstallet i 2040, hvilket indikerer et stort markedspotentiale inden for internettjenester. Faktisk blev Indien rangeret som det næststørste onlinemarked på verdensplan i 2019 lige efter Kina.

4. Geopolitisk fleksibel

I en stadig mere opdelt verden har Indien foreløbig formået at holde sig fleksibel og samarbejde med både Øst og Vest. Situationen kan blive udfordret i de kommende år, hvor både Rusland, Kina og USA vil forsøge at trække Indien i deres retning.

Men i takt med, at Indien bliver stadig mere magtfuld øges chancen også for, at Indien kan gå sine egne veje. Foreløbig insisterer den indiske regering på, at ”verden er multipolær”, og hvis det fortsat lykkes for Indien at ”spille på flere heste”, kan det på sigt sætte Indien i en særdeles gunstig position i forhold til handel og teknologisk udvikling.

På produktionsfronten ser man allerede nu et skift til Indien og – blandt andet væk fra Kina. I en rapport fra sommeren 2022 konkluder storbanken JP Morgan, at Apple er ved at flytte den globale iPhone 14-produktion til Indien, og at Apple dernæst ønsker at udvide sin produktionskapacitet i landet, så 25% af alle iPhones produceres i Indien allerede i 2025. Samme rygter høres hos andre store amerikanske virksomheder, blandt andet Walmart, der efter sigende håber at forøge eksporten fra Indien til 10 milliarder dollars i 2027.

Sådan kan du som privat investere i Indien

Hvis man gerne vil eksponeres mod Indien findes en del passive ETF´er med iShares MSCI India som den største, men absolut ikke den mest spændende. Invested.dk har skrevet en e-bog om investering i ETF, hvor vi har et tillæg med indiske ETF’er og forvaltede fonde, og hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med Skat. E-bogen kan downloades gratis via invested.dk

Som privat investor kan du også finde en lang række indiske virksomheder, der kan handles via New York Stock Exchange. Her kan man blandt andet finde de to store indiske banker HDFC Bank (HDB) og ICICI Bank (IBN), der begge har taget del i det indiske samfunds optur med stigninger på over 200% i de seneste 10 år. Mange forvaltede fonde satser stadig stort på disse to banker.

En andet interessant og meget stort selskab er indiske Infosys (INFY), der er en kendt multinational it-, erhvervskonsulent- og outsourcing-virksomhed. I skrivende stund har flere analytikere – blandt andet fra Bank og America og BMO Capital – et prismål, der ligger 10-30% over den nuværende kurs omkring 19 dollars.

En af de mest spændende indiske aktier på den amerikanske børs er MakeMyTrip, der er den største indiske rejseagent med over 3000 ansatte. I 2021 indgik selskabet partnersamarbejde med Amazon Pay og lige nu har flere Wall Street-analytikere en upside på 20-45% i aktien.

Som investor i Indien skal man tænke langsigtet, så eksponering mod Indien kan være oplagt som en mindre del af en pensionsopsparing. Til gengæld kan er der en pæn chance for, at man får sig en glædelig overraskelse.

Dette materiale er udarbejdet af Invested.dk og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer imaterialet. Invested.dk har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber. Artiklens forfatter er eksponeret i en indiske ETF.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den13. februar 2023 kl. 10.32

Indholdet i dette materialeudgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sigintet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dettemateriale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer