Spring til hovedindhold

iShares Global Clean Energy ændrer strategien

Sidste års mest foretrukne ETF hos Nordnets – og mange andre – investorer var iShares Global Clean Energy. Grønne aktier var den sektor, der steg mest sidste år og nævnte ETF gav også ca. 140 procent i afkast til investorerne i 2020. I 2021 har afkastet været negativt med ca. 11 procent (23 april), så hypen omkring grønne aktier er aftaget en del indtil videre i 2021.

Blackrock har modificeret indholdet i deres iShares Global Clean Energy. Der har været spekuleret i, at en revidering af indekssammensætningen med flere selskaber og deraf følgende lavere indeksvægte for de enkelte selskaber, kunne være årsagen til aktienedturen i Ørsted/Vestas.

Den tese kan nu afvises og du kan se ændringer nedenfor:

  • Indekset er blevet udvidet fra 30 til 82 selskaber
  • Det er Vestas og Ørsted fra Danmark, som indgår i indekset
  • Danske selskaber vægter tilsammen 14 % i indekset (pr. 23. april)
  • Vestas er den enkeltaktie, som vægter mest med ca. 8 procent (23. april)
  • Ørsted kommer lige efter med vægt på ca. 6 procent (23. april)
    • Tidligere indgik Ørsted & Vestas med lidt mere end 8 procent tilsammen, så der er altså tale om at Ørsted & Vestas er vægtet markant op i indekset.
  • En anden stor ændring er Plug Power, som tidligere indgik med næsten 10 procent i indeksvægt. Den vægt er nu faldet til ca. 4 % (23. april) og det kan være med til at forklare, at aktien er tæt på kollapset fra topnoteringen, jævnfør nedenstående graf:

Kursgraf på Plug Power seneste år (23. april 2020 – 23. april 2021)

Hvilke selskaber ligger nu i ETF?

Det er stadig mange af de samme selskaber, der ligger i den populære ETF, men der er også skiftet en del ud og tilføjet ekstra selskaber. Nedenfor kan du se top 10 selskaber fra før ændring i strategi til idag.

Top 10 selskaber 31. marts 2021

Top 10 selskaber efter ændring pr. 23. april 2021

Hvis du vil læse mere omkring Ishares Global Glean Energy, så kan du læse Central Investor Information her. Endnu mere uddybende information omkring ETF kan du læse hos BlackRock her.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan medføre tab

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-04-26 11:43

Hvad spår eksperterne i fremtidig udvikling for ETF’ens kursværdi? Fx forventet afkast for 2021?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-05-01 10:01

Absolut ikke ekspert, men: Personligt forventer jeg negativ udvikling i 2021. I 2020 var det som om verden fik øjnene op for at der er ved at ske et skifte og prissatte en forventet udvikling flere år frem. Men selvom mange af de her virksomhederne faktisk er i eksponentiel vækst, så er det et skifte som tager mange år og som typisk også er kapitaltungt. Caveat emptor: Jeg har selv en del grønne energiselskaber i min portefølje fordi jeg har en forventning om de selskaber om 10-20 år vil sidde på en stor del af energimarkedet. Om det så til… Læs mere

Gæst
Gæst
2021-04-26 11:58

Tak for for info. Her (https://www.ishares.com/us/products/239738/ishares-global-clean-energy-etf) kan man læse følgende: “As announced in regulatory filings on March 15, 2021, the Fund expects to implement certain changes to the process of determining the Fund’s Net Asset Value on May 3, 2021. For certain foreign securities, a third-party vendor will supply evaluated, systematic fair value pricing based upon the movement of a proprietary multifactor model after the relevant foreign markets have closed. This systematic fair value pricing methodology is designed to correlate the prices of foreign securities following the close of the local markets to the price that might have prevailed as… Læs mere