Spring til hovedindhold

Kinesisk aktiepanik efter nytårsluk uden stor dansk mandagseffekt

De kinesiske aktieindeks er åbnet efter den officielle afslutning på det kinesiske nytår. Aktierne falder med 8-9 % i gennemsnit. Her er perspektivet.

  • De kinesiske aktiemarkeder har været lukkede mens andre markeder har reageret på Coronavirus over de seneste 10 dage.
  • Epicentrum for virus er i Kina. Derfor er det naturligt, at effekten bliver større her end andre steder
  • Et så markant kursfald, som der er tale om, vidner om panik
  • De kinesiske aktier har ved tidligere lejligheder vist, at nok har Kina åbnet sig mod verden, men stigninger/fald kan have meget ”hjemlig” karakter. Den daglige prisfastsættelse sættes i meget stor udstrækning af kinesiske indlændinge i modsætning til eksempelvis Danmark, hvor udlændinge ejer 60 % af aktier, og hvor anslået mere end 75 % af daglige omsætning sker igennem udenlandske investorer.
  • De kinesiske aktier kan kun stige/falde med 10 % dagligt. Det lyder som noget der burde kunne inddæmme og forhindre større kursfald, men kan meget vel kortsigtet have den modsatte effekt. Når investorerne gerne vil ud af markedet for at reducere deres risiko, øger det nervøsiteten, at trods alt begrænsede udsving kan risikere at lukke for handlen.
  • Den kinesiske centralbank forsøger at berolige investorerne ved at tilføre markedet massiv likviditet.
  • Når aktierne falder så voldsomt som tilfældet er, er det også et vidnesbyrd om mistillid til at systemet har reageret hurtigt nok og fortæller hele sandheden.

Kina effekt men ikke stor dansk mandags spill-over

Der er relativ roligt på aktiemarkederne udenfor Kina i Europa, USA og Danmark. De amerikanske aktier faldt med 2 % fredag og har allerede i et vist omfang indregnet en vis Corona-effekt. De tyske aktier gik også markant ned fredag. Oliepriserne er faldet med 20 % over de seneste 3 uger og her er der også relativ roligt mandag, hvor olieprisen falder med 0,4 %. Der er udsigt til en indledende nervøs dansk aktiehandel med mindre fald. Der er dog ikke udsigt til nogen meget negativ start. Dels har aktierne allerede reageret lidt på Corona og dels er smitten trods alt koncentreret i Kina.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-02-06 14:35

Hang Seng er steget 2,64% idag.
Shanghaj er steget 1,72% idag.
Men jeg kigger måske det forkerte sted?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-02-07 06:57

Hej Hans

Ikke helt forstået? Mit indlæg om de kinesiske aktier gik på udviklingen mandag den 3/2, men dine kommentarer går på markedsudviklingen torsdag den 6/2.

Med venlig hilsen
Per