Spring til hovedindhold

Kom ind på aktiekurven

Dette indlæg er markedsføring.

Af Dan Wejse

Ved starten af et nyt år er det meget populært at give sit bud på afkastet for det kommende år. Sandheden er, at vi hos MW Compounders ikke ved, hvad der skal ske på kort sigt. Vi ved dog, at aktiemarkedet er et godt sted at placere sine penge langsigtet og i øvrigt at være investeret hele tiden. Et regneeksempel viser, at det de sidste 20 år har været lige så godt at købe løbende som at spare op og vente med at købe, til markedet er faldet. At du med fordel kan komme ind på aktiekurven ved at købe løbende, er rart at vide, når du som jeg næppe er blandt de meget få, der kan time markedet.

Vi ved ikke, hvad 2022 vil give i afkast

Den anden dag blev vi spurgt, hvilket afkast vi forventer for aktiemarkedet i 2022 baseret på vores syn på renter, inflation, forsyningsproblemer mv. Over lang sigt har markedet givet 7-8 pct. om året, men med de lave renter er det nok lidt lavere, så 6 pct. er vores bedste bud. Men aktiemarkedet bevæger sig ikke på en lige linje, så vi ved allerede med sikkerhed, at det ikke bliver det rigtige resultat. I stedet for at forudsige markedet på kort sigt, bruger vi derfor al vores tid på at finde 20-30 gode compounder aktier i forskellige industrier og lande, som vi kan være investeret i og som kan give os et godt langsigtet afkast.

Kom ind på kurven

På vores kontor har vi en plakat hængende, som viser afkastet på forskellige aktivklasser over de seneste 100 år. Det fremgår, at aktiemarkedet har givet et meget bedre afkast end obligationer og ligger langt over inflationen. Den er god at kigge på, når alle frygter inflation og stigende renter. Den minder os om vores grundlæggende filosofi, nemlig at det gælder om at komme ind på aktiekurven, hvis man som os satser på, at fremtiden kommer til at minde om historien.

Forbliv investeret

Vi startede vores investeringsfond i november 2020. På det tidspunkt var det globale aktiemarked oppe med 39 pct. siden bunden i marts 2020. Flere sagde, at nu ender I nok med at lancere fonden på toppen af markedet. Vi syntes dog ikke, at vores aktier var dyre, så vi tænkte, at vi nok ville få et gennemsnitlig afkast det kommende år. Det første år steg vores fond 38 pct. drevet af et stærkt aktiemarked. Det understreger meget godt, at det er svært at time markedet og den bedste strategi er derfor at forblive investeret over tid.

Køb løbende er lige så godt som at købe på bunden

Det er fristende at tænke, at man skal forsøge at time markedet. Jeg tror, at det er en meget lille gruppe af mennesker, som har denne evne. Ofte ender man med at være under-investeret over tid, forudsige den forkerte bund eller top og ikke have modet til faktisk at få købt for alle pengene, når det hele falder, og ser skræmmende ud.

På nettet kan man finde mange beregninger, som fortæller, at det bedste investeringsresultat skabes ved at købe løbende. Jeg besluttede mig for at efterprøve dette for de sidste 20 år ved at sammenligne to investorer. Den ene (Gennemsnitsinvestoren) køber aktier for 1.000 kr. om måneden uanset niveauet for aktiemarkedet. Den anden (Super-timeren) sparer 1.000 kr. op om måneden i banken, forstår hvornår bunden på markedet er nået, og køber så aktier for al opsparingen på kontoen. I store træk viser det sig, at de to investorer i dag vil have den samme formue, hvilket også fremgår af grafen nedenfor. Grunden til at Gennemsnitsinvestoren klarer sig så godt uden super-evner, er compounding (rentes-rente) effekten af at være i markedet.

Jeg er ikke en ”Super-timer”, og der er meget god sandsynlighed for, at du heller ikke er det. Derfor giver det god mening at komme ind på aktiekurven ved at købe løbende, så du får en fornuftig gennemsnitskurs og drager fordel af compounding effekten. Det er i øvrigt et godt argument for Nordnets månedsopsparing, hvor du bl.a. kan købe MW Compounders.

Kilde: MW Compounders

NB: Ovenstående viser ét scenarie i én periode. Der kan dog opstilles mange scenarier. Formår ”Super-timeren” f.eks. at være utrolig disciplineret og holde sig helt ude af markedet og kun købe i marts 2009 (bunden af finanskrisen) og marts 2020 (Corona) for alle de opsparede penge, så ville det have givet det bedste afkast. Formår ”Super-timeren” at ramme markedet perfekt, men kun får købt for 50 pct. af opsparingen, så vil formuen overgås af ”Gennemsnitsinvestoren”.

MW CompoundersPartner
Porteføljeforvaltere og stiftere af investeringsforeningen MW Compounders

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-12-20 14:41

Som altid. “Time in the market beats timing the market” 🙂

Gæst
Gæst
2021-12-14 12:31

Måneds opsparing en god ide for begynder.