Spring til hovedindhold

Lars Tvede mistede en knallert og skabte en formue

Han er en mand, der er gavmild med sine tanker. Lars Tvede har altid skrevet bøger, hvor han har samlet og delt de indsigter, som han har gjort sig om investeringer, fremtiden og en del andre emner. En stor del af sin energi bruger han nu på hedgefonden Atlas Global Macro, som han har skabt, og som i dag forvalter 1,8 milliarder kroner.

Sit livs første børsinvestering bumpede han ind i ved et tilfælde som 17-årig.

”Jeg rejste med tre venner til Sydamerika i et år, og jeg lånte derfor en ven min knallert. Knallerten var stjålet, da jeg kom hjem, men i stedet fik jeg af min ven for 800 kroner aktier i Wessel og Vett, altså selskabet bag stormagasinet Magasin. Det blev en god lille forretning”, slår Lars Tvede fast.

Mælk og valutahandel

Lars Tvede er ikke vokset op med samtaler om aktier og værdipapirer. Hans forældre var offentligt ansatte, faderen leder af et fødevareinstitut og moderen socialrådgiver. Han blev selv uddannet fra Landbohøjskolen og tog også en HD i udenrigshandel, og han blev så ansat i Mejeriselskabet Danmark, der senere blev til Arla.

Ud af det danske landbrugsland er mange virksomheder opstået, der er baseret på viden om gærceller, enzymer og fødevarer, men for Lars Tvede var det valutahandel, som han fik smag for, da han arbejdede i fødevareindustrien. En chef satte ham nemlig til at kurssikre selskabets valutaeksponering, og han opdagede her mulighederne i rentearbitrage, hvor man låner lavtforrentede valutaer og køber dem med højere renter.

”Sammen med nogle venner lånte jeg i hollandske gylden og schweizerfranc, og så satte vi dem i portugisiske escudos. Jeg tjente mere end min månedsløn på de handler”, fortæller Lars Tvede.

Lars Tvede synes også i dag, at valutahandel er spændende.

”Jeg synes simpelthen, at det er intellektuelt spændende at finde kombinationer af valutaer med forskellige afkastudsigter og så spille dem ud imod hinanden”.

Nu får jeg vinger

Lars Tvede blev så ansat i Finansafdelingen i Mejeriselskabet Danmark. Og nu gik de første timer hver dag med en helt anden form for rentearbitrage. Han optog 24-timers lån i nogle danske banker og placerede pengene i andre, og det gav gennemsnitligt ca. 40.000 kroners gevinst dagligt med nul risiko.

”Jeg følte det som, at nu får jeg vinger. Uden at fornærme nogen, så var det at gå fra markedsanalyse til at være dealer som at gå fra et muldyr til en spritny Porsche.”

Lars Tvede tvivler dog på, at en ansættelse i en anden afdeling havde fastholdt ham i et fast og forudsigeligt arbejdsliv.

”Jeg ved fra personlighedstest, at jeg er 5 til 6 gange mere tilbøjelig til at omsætte tanker til handlinger end gennemsnittet”, forklarer han. ”Der er en psykologisk iværksætterprofil, men også en dealerprofil. ”

Som nybagt dealer tilbragte Lars Tvede mange aftener og weekends på biblioteker for at blive klogere, og han læste tonsvis af bøger. Og så skrev han selv i 1986 sin første investeringsbog ”Børshandelspsykologi”. Sådan en bog, som lancerede en sammenhængende teori om videnskabeligt begrundede principper bag teknisk analyse, var der nemlig ingen, der havde skrevet.

Han brugte også meget tid på at forstå, hvornår der kommer finansielle nedbrud, og hvornår der kommer økonomiske kriser, og det blev til flere bøger blandt andet ”Kriser, Krak og Kaviar”. Lars Tvede flyttede til Zug i Schweiz i år 1992, og efter og at have stiftet tre teknologi start-ups og overlevet en krakket it-boble, tænkte han, om han skulle gå tilbage til at være dealer, men bare for sig selv.

”Jeg tænkte, gad vide om jeg stadig kan det der med at handle. Samtidig læste jeg i en avis om billige russiske selskaber. Senere læste jeg en analyse om BRIC-landende. Og så startede jeg selskabet Beluga, der i starten kun investerede i Rusland”, Senere spredte jeg investeringerne til en masse andre nye markeder såsom Vietnam og Kina, samt til råvarer”, fortæller Lars Tvede.

I de næste seks år steg russiske aktier med 1000 procent og råvareindekset med 450 procent. Lars Tvede kastede sig også igen over valutahandel og satsede nu på blandt andet thailandske baht, argentinske pesos og ikke mindst tyrkiske lira. Og hele tiden skrev han flere bøger. Han kom ud i tide inden finanskrisen, men han begyndte at købe op for tidligt igen, men efter blot to dage smed han de aktier igen og købte så atter op, da markedet var meget tættere på bunden.

Jeg handler sjældent enkelte aktier

Lars Tvede kan lide at dele ud af erfaringer og indsigter.

”Folk lærer på forskellige måder. Jeg lærer meget ved at udtrykke mig. Når jeg fortæller andre noget, så lærer jeg også noget.”

Den sidste bog ”Bobler, bullshit og børsfest” tog det 12 dage for Lars Tvede at diktere, og så noget tid bagefter på at strukturere og gennemskrive. Til Nordnet vil Lars Tvede skrive blogs, og han laver også opsigtsvækkende indlæg på sociale medier.

”Fredag den 21. februar i 2020 lå jeg om morgenen i min seng og læste to analyser fra henholdsvis Goldman Sachs og Bank Credit Analyst. Begge handlede om Covid-19, og begge var meget alarmerende. Så ringede jeg til mine banker og solgte alle aktier. Lige efter skrev jeg på Facebook ’forsigtig med aktier’ og forklarede, hvorfor Covid kun udløse en global krise. På det tidspunkt var aktiemarkederne cirka 0,5 procent fra deres højeste niveau og handelen rolig. Men om mandagen startede krakket,” mindes Lars Tvede.

Lars Tvede har under pandemien ramt rigtigt adskillige gange, når han på Facebook noterede, at nu begyndte han at købe aktier og guld igen, at nu købte han sølv, at nu købte han platin.

”Jeg leder efter store temaer, som råvarer eller BRIC-lande. Temaer, som jeg tror, kan vare ved i mange år. Jeg handler sjældent enkelte aktier, min styrke er ETF’er, futures og valutahandler.”

Lars Tvedes analytiske evner bruger han nu på den hedgefond, som han grundlagde i foråret 2021, og så vil han blive ved med at dele sine indsigter med omverdenen.

Vil du høre mere om den succesfulde iværksætters syn på investeringsudsigterne, inviterer vi endnu en gang til Nordnet Live x Lars Tvede. Denne gang tirsdag den 21. september kl. 15.30.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-09-28 23:50

Danmarks egen Madoff