Spring til hovedindhold

Lynfremgang i Globalt Konjunkturbarometer

AktieUgebrevets konjunkturbarometer for den Globale Økonomi tager i denne opdatering et markant spring frem. Siden seneste opdatering af barometeret medio juni har billedet ændret sig ganske markant i positiv retning. Scoren stod på minus 0,7 medio juni, men går denne gang frem til plus 0,4 – i det samlede udfaldsrum mellem minus to og plus to.

I hele syv af de ti signaler i barometeret er der fremgang denne gang, og i fire signaler med hele to point. De abrupte spring skyldes blandt andet, at der nu er gået to måneder siden seneste opdatering på grund af sommerferien. Men det viser også, at billedet af den globale økonomi ser meget pænere ud i dag. Selvom fremgangen fortsat er skrøbelig i både Europa og Kina, er der ikke længere tvivl om, at de gentagne pæne makroøkonomiske nøgletal indikerer en vending fra det negative til det moderate og tøvende positive – med rum for yderligere fremgang.

Af de helt nære nøgletal må der særligt lægges vægt på Flash PMI data fra Markit for Euroland, som blev offentliggjort torsdag. PMI tallene var ventet med stor spænding, fordi de skulle be- eller afkræfte, at den pæne fremgang i PMI tallene for juli ikke var en enlig svale. ”The Markit Eurozone PMI® Composite Output Index signalled the largest monthly increase in business activity for over two years in August, according to the flash estimate. The PMI rose for the fifth successive month, up from 50.5 in July to 51.7, the highest since June 2011. The above-50 readings signal two consecutive months of rising output, in contrast to declining business levels over the prior 17 months,” skriver Markit.

De stadig mere positive vidner over europæisk økonomi bekræftes også af OECD’s ledende indikator, som også har vist moderat fremgang de seneste måneder. Vigtigt er det dog at holde fast i, at nøgletallene generelt viser et skift fra en økonomi i recession til en stabilisering eller meget svag fremgang. OECD’s indikator viser også, at BRIK-landene generelt stagnerer, og at både Brasilien og Indien bremser hårdt op, mens Kina bevæger sig omkring stagnation. Situationen i Kina kan dog være i bedring efter nogle meget svage måneder. De foreløbige Flash PMI data for Kina fra Markit viser en stabilisering af den økonomiske udvikling. Og den seneste måneds udvikling i de vigtigste råvarepriser indikerer også, at kinesisk økonomi måske igen varmer op til øget vækst.

Bedste bud på et globalt trækdyr for den økonomiske vækst er fortsat USA, hvor ISM tallene fra de amerikanske indkøbschefer peger i retning af solid økonomisk vækst. Det positive billede bekræftes også af seneste tal for den ledende indikator fra Conference Board.

Største risikofaktor synes at være to ting: For det første er det fortsat meget usikkert, hvor meget obligationsrenterne vil stige på den korte bane på grund af den amerikanske centralbanks eventuelle reducerede obligationsopkøb. I hvert fald giver det nervøsitet på de finansielle markeder, at der er uklarhed om, hvad der sker. For det andet synes den finansielle nervøsitet at være stigende i Europa, blandt andet på grund af en eventuel ny gældspakke til Grækenland. Blandt andet har iTraxx Financials på det seneste vist svaghedstegn, hvilket kan være forvarsel om mere nervøsitet forude.

Morten W. Langer

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer