Spring til hovedindhold

Med eller uden Mærsk peger aktiepilen opad for Danske Bank

På blot nogle få dage har Mærsk bekræftet deres handlekraft og ikke blot skilt sig af med en række store olietankere, men også solgt hovedparten af deres supermarkedsdel, som ikke officielt havde et ”til salg” skilt, men nok snarere en ”kan købes” mærkat på. Nogle spekulerer i at Danske Bank ejerandelen på 1/5 kan komme i salgsspil fra Esplanaden. Uanset hvad er investeringstommelskruerne sat på Holmens Kanal og aktiepilen peger opad.

Mærsk er handlekraftig

Mærsk fortsætter med at sætte handelsfokus bag ved de tidligere udmeldinger om at fokusere på sine kerneområder. I denne uge har man fra Esplanaden meddelt at eksponeringen i transport af råolie (Very Large Crude Carriers) – VLCC er blevet nedbragt samtidig med at der er lavet en langtidsholdbar supermarkedsløsning, hvor hovedparten af DS andelen nu sælges til Salling og den resterende del overdrages om 5 år.

”Til salg” vs ”kan købes”

Det fyger med kommentarer om at Mærsk tidligere har tilkendegivet at nok var supermarkedsdelen ikke en del af ”kernen”, men heller ikke ”til salg”. Nu er den så solgt. Mærsk er handlingsorienteret, men har også respekt for kerneværdier og Dansk Supermarked er forblevet på danske hænder. Nok har der ikke været et ”til salg” skilt på DS, men det kan være Mærsk har været inspireret af ejendomsmæglerbranchen da serveretten i boom-dagene fra 2004-2006 var hos hussælgerne med det attraktive produkt, snarere end hos huskøberne. ”Kan købes” hed det dengang. Det kan også være tilfældet her.

Hvad med Danske Bank?

Investorerne spørger sig selv – med rette – hvad ugens handelsaktivitet kan få af betydning for de af Mærsk’ aktiviteter som ikke er en del af ”kernen”, men af ”strategisk” interesse? Herunder ikke mindst ejerandelen på 20 % i Danske Bank?

Aktien stiger med rette

Aktiekursen er initielt gået op efter meddelelsen og det er helt intuitivt rigtigt. Dog ikke fordi det nu nødvendigvis er blevet mere realistisk at andelen skal afhændes indenfor en kortere tidshorisont, som nogen har spekuleret i.

Når Mærk end ikke overvejer at sælge andelen nu, skyldes det at en af de helt basale, hvis ikke vigtigste grundpiller, er ”rettidig omhu”. Det er alt andet end dette, hvis man sælger en andel i en bank, som er så omdømmemæssigt omtumlet og indtjeningsmæssig udfordret, at værdien afspejler netop dette.

Danske Bank er ikke hvor Danske Bank ønsker at være

Danske Bank er ikke der hvor Danske Bank i sin egen ind- og selvforståelse kan og skal være. De tjener mindre end andre og opleves ganske kundefjendsk at dømme efter de imageundersøgelser som løbende laves og som skal tages med et vist gran salt.

Det springende er ikke at Mærsk vil sælge på et tidspunkt. Det afgørende er, om Danske Bank har en indtjening som er tilstrækkelig interessant og er sammenlignelig med dem som de selv gerne ynder at sammenligne sig med: Andre skandinaviske storbanker. Det er ikke tilfældet.

Hvis man kan ”læse” noget ud af denne uges tilpasning af ”aktivitetsporteføljen” fra Esplanaden er det at noget som ikke er til salg ”kan købes”. Bare ikke nu. I relation til Danske Bank gælder det at indtjeningspresset fra storaktionæren alt andet lige er steget.

Aktiepilen peger op mod 200

Det er det som bør være den reelle baggrund for den positive aktiekursudvikling i Danske Bank efter supermarkedsannonceringen. Det mest sandsynlige er fortsat at den nuværende ”indtjeningsforklædning” i Danske Bank er forbigående og vil se ganske anderledes ud om et par år. Når det er sket, kan investorerne alt andet lige om et par år se frem til en aktiekurs som skal afspejle en ”rerating” på 20 % og 2 års egenkapitalforrentning i størrelsesorden 10 % eller så. Derfor peger aktiepilen op mod 200 for banken, som har en helt anden forståelse af sin rolle end den som indtjeningen og opfattelsen aktuelt viser.

 

For nogen tid siden skrev jeg et andet indlæg på bloggen, som slog den samme investeringstone an: “Om 3 år kan du ikke se forskel på Danske Bank og deres konkurrenter”. Se eller gense indlægget ved at trykke her

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
6 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-01-10 17:49

Kære Per. Et par spørgsmål.

Hvad vil være dit bud på DB andel af Nets, og hvornår tror du på salget sker.

Hvad vil være dit bud på evt fusioner. Kunne man forestille sig andre samarbejder end decideret fusion. Ville man fx kunne forestille sig It-samarbejde mellem storbanker, hvor de så deler It-infrastrukturen men fortsat selvstændige banker

Hvad er din vurdering af muligheden af fusion med SEB?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-12 17:14

Hej Anders – 1)Jeg ved ikke lige hvad du tænker på mht. “Danske Banks andel af Nets”? – Jeg kommer med et blogindlæg om de aspekter der kunne ligge heri indenfor de kommende uger. Danske Bank har en “anmeldt” ejerandel på 16-20 %. Mere herom senere.
2) Bud på fusioner – Hvilke fusioner tænker du på?
3) Fusioner mellem datacentraler – bestemt – Bankdata/SDC/BEC, men nej ikke med datacentraler der driver Danske Bank og Nordea

Hilsen
Per

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-13 19:06

Glæder mig til indlæg om nets.

Mht. Sammenlægninger så tænker jeg om der er muligt at fx to storbanker går sammen om It. Danske bank slog tidligere meget på at være it-førende og det gav dem synergier ved opkøb, og at de havde plads til at drive en europæisk storbank på deres net.

Kunne man fx forestille sig fx DB og SEB gå sammen om at drive It systemer mens resten er adskilt.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-14 10:43

Hej Anders

Jo større man er, jo mindre er de relative synergier. Jyske Bank/Nykredit gik sammen om JN Data – men det skyldes manglende kritisk masse. Denne masse har Danske/Nordea. DDB/SEB på IT infrastruktur: ikke så sandsynligt og under alle omstændigheder ingen betydelig kurstrigger

Hilsen
Per

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-14 12:37

Tak for svar. Det er godt at blive klogere. Fortsæt med gode indlæg

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-12 22:10

Hej igen Anders – Jeg glemte lige dit spm mht. SEB og Danske Bank:

Jeg tror sandsynligheden er lille. Under alle omstændigheder vil der ikke blive tale om en fusion, mens SEB er stærk og Danske Bank er svækket. Det giver alt andet lige svenskerne en bedre forhandlingsposition i samtlige aspekter. Danske Bank er ikke hvor Danske Bank indtjeningsmæssigt bør være.

Hilsen
Per