Spring til hovedindhold

Mød Nordnets nye blogger: AI Alpha Labs model skal hjælpe investorer til bedre afkast

Hvordan kan kunstig intelligens gøre os til bedre investorer? Det spørgsmål beskæftiger AI Alpha Lab sig med. Fremover kan du få indblik i deres sandsynlighedsmodel og porteføljer, når de blogger hos Nordnet.

Hvordan kan kunstig intelligens gøre os til bedre investorer? Det spørgsmål beskæftiger AI Alpha Lab sig med. Med en model baseret på sandsynligheder udvælger de hver måned de aktier, der ser ud til at give bedst afkast over tid. Fremover kan du få indblik i porteføljerne, når AI Alpha Lab blogger om de udvalgte aktier på Nordnets blog.

Mød investeringsdirektør Mikkel Brichthor Petersen, og hør ham fortælle om modellen, og hvordan den bygger bro mellem investor og teknologi.

”Optimal beslutningstagen under usikkerhed.” Det er ifølge Mikkel Brichthor Petersen, investeringsdirektør og medgrundlægger af AI Alpha Lab, hvad enhver investor prøver at gøre. Og det er her, virksomhedens sandsynlighedsmodel kommer ind i billedet.

”Hvis du ikke bygger dine beslutninger på beregnede sandsynligheder, er det ligesom at spille poker og kun kende halvdelen af dine kort på hånden. Du mangler noget information til over tid at træffe de rigtige valg,” fortæller han.

Det er netop den information, AI Alpha Lab hjælper investorerne med at få. Det sker ved at kombinere menneskelig erfaring med kunstig intelligens i en kvantitativ tilgang.

”Vi startede med en hypotese om, hvad der skulle til for at lave en bedre investeringsmodel. Det handler grundlæggende om beregning af sandsynligheden for, om en aktie skal stige eller falde. Herefter brugte vi 1,5 år på at bygge en model, som kombinerer viden fra investering og fysik med computerkraft. Siden vi sparkede modellen i gang i 2019, er vi blevet ved med at se rigtig gode resultater,” siger Mikkel Brichthor Petersen.

Men hvordan virker modellen så?

Modellen fungerer ved, at AI Alpha Lab giver den et ”aktieunivers”, de gerne vil sige noget om. For deres globale portefølje indeholder det univers fx de 150 største aktier i USA og Europa (de 100 største fra S&P 500 og de 50 fra Euro Stoxx 50). Herefter beregnes der millioner af modeller på hver eneste aktie med alle tænkelige scenarier. Modellen leverer her et estimat på, hvad hver aktie skal stige eller falde med, og samtidig leverer den en usikkerhed.

”Vi kan også forklare det ved at betragte modellerne som en slags analytikere. Med modellen genererer vi millioner af analytikere, som alle kommer med deres bedste bud på, hvor aktien skal hen i løbet af den næste måned. Så kan vi udvælge de aktier til porteføljen, hvor vi kan se, at der er størst sandsynlighed for et positivt afkast. Resten gider vi ikke beskæftige os med. Og så kører vi analysen igen måneden efter,” forklarer Mikkel Brichthor Petersen og fortsætter:

”Man skal huske, at det mest sandsynlige ofte ikke er det, der sker. Med modellen kommer man ikke til at vinde hver måned, men vi kan se, at der er sandsynlighed for at skabe god værdi over tid. Modellen har historisk set været foran markedet, og derfor har det givet værdi at investere efter modellens portefølje. Det kræver altså, at man holder fast – også i de perioder, hvor det ikke går lige så godt.

Kompliceret teknologi kogt ned til et output, der kan bruges af alle

AI Alpha Lab sørger løbende for at træne modellen og ”fodre” den med deres erfaring og information, bl.a. om aktieindeks, råvarer, obligationer, valuta og makrodata. Det, modellen ”spytter ud”, koger AI Alpha Lab ned til et endeligt output, der er nemt at bruge: En færdig portefølje af aktier med hvilken vægt, de hver især skal have.

”Jo bedre en investor, man putter oven på modellen, jo bedre resultater får man. Men det kan i teorien bruges af alle, og vi kan se, at det også vil kunne skabe værdi for den mindre erfarne investor at tage nogle af vores aktier ind i sin portefølje. Det kan måske endda gøre dem i stand til at slå de professionelle og til en helt anden omkostning, end det de betaler i deres egen bank eller pensionsselskab,” lyder det fra Mikkel Brichthor Petersen, som dog understreger, at virksomheden i dag alene henvender sig til professionelle investorer.

En af grundene til, at AI Alpha Lab kan lave så gode resultater, er, at der ikke er mange, der gør det samme. Derfor har det heller ikke været uden problemer at udbrede brugen af modellen.

”Nu er vi i gang med at vise, hvad vi kan. Vi er oppe imod, at vi er et ungt firma, fordi teknologien også er så ny, som den er. Det har været en udfordring, da mange gerne vil forstå, hvad de investerer i. Og det kan godt være en problem, når vi kommer med en model som vores, hvis man ikke har baggrunden til at forstå helt ind i maven, hvordan det foregår.”

”Men hvis man vil have del i de helt store fordele, som en ny teknologi kan give, skal man være med fra start. Måske skal man tage, hvad man synes er en risiko, fordi man hopper med før mange andre. Men det er også der, de store gevinster er at hente,” slutter Mikkel Brichthor Petersen.

Følg med på Nordnets blog, hvor AI Alpha Lab fremover fortæller mere om deres investeringstilgang og deler fem aktier fra deres globale og fem fra deres nordiske portefølje hver måned.

Om AI Alpha Lab

AI Alpha Lab er grundlagt i 2019 og arbejder for at bygge bro mellem investorer og teknologi med en investeringsmodel baseret på beregnede sandsynligheder.

Virksomheden tilbyder fem modelporteføljer med fokus på large og mega cap-aktier, som de sender en opdateret rapport på hver måned. Det er to af disse porteføljer, du fremover kan få indblik i hos Nordnet, når de samlet deler 10 aktier hver måned. Derudover tilbyder de bl.a. professionelle investorer muligheden for at køre deres ”aktieunivers” gennem modellen for at kunne opnå bedre resultater.

Mikkel Brichthor Petersen er Chief Investment Officer og en af grundlæggerne af AI Alpha Lab. Han er uddannet økonom med 12 års erfaring i den finansielle sektor og har bl.a. tidligere arbejdet med day trading i en hedgefond og i C WorldWide som analytiker.

Ud over Mikkel består AI Alpha Lab af fire andre medejere og to medarbejdere inden for salg. Derudover har virksomheden et dedikeret AI-team i ryggen bestående af fem specialister i kunstig intelligens.

Besøg AI Alpha Lab på deres hjemmeside her.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2023-02-06 09:57

Kan Al ikke anbefale specifikke aktier i stedet for en samlet portofølje?..

Gæst
Gæst
2022-12-30 13:54

Er det muligt for “almindelige” mennesker at købe sig ind i jeres modelporteføljer? Eller henvender I jer primært til professionelle? 🙂

Gæst
Gæst
2022-05-23 10:22

Hvilket benchmark har I tænkt jer at anvende?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-05-23 11:38

Hej Kristian

Vores Nordiske aktier bliver målt mod OMX Nordic 40 og vores globale aktier imod MSCI World Index.

Rigtig god dag,
Mikkel.